Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Andrei Pleșu: „Protestele arată că România poate fi salvată, de vreme ce există oameni capabili să se angajeze atât de direct într-o luptă civilă”

Protestele nu pot salva singure România, dar ele arată că România poate fi salvată. Aviz politicienilor care ar trebui să înțeleagă mesajul străzii. „Protestele arată că România poate fi salvată, de vreme ce există oameni capabili să se angajeze atât de direct într-o luptă civilă”, crede scriitorul Andrei Pleșu. 

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, acesta a vorbit despre recentele mișcări de stradă din România. 

„Când statul e democratic cu adevărat, când guvernanții sunt atenți și preocupați de interesul și problemele cetățenilor reacționează în fața a 150.000 câți au fost în februarie anul trecut, în fața a 70.000 câți au fost anul asta. Nu poți să te comporți ca și cum astea sunt niște ornamente de stradă sau niște simple provocări, hărțuieli făcute de forțe ostile țării. Mereu sunt forțe ostile, dar poate că și în Guvern sunt forțe ostile poporului care e în stradă. Chestia că poporul a votat în majoritate Guvernul de acum e un exces statistic. Poporul care a votat e de ordinul a trei milioane, iar ceilalți 15 milioane care sunt votanți fie au tăcut, fie au votat altceva”, a spus Andrei Pleșu. 

Problema acestei guvernări, crede el, este că se crede infailiblă. „N-am văzut niciodată oameni care să nu spună o dată: Am greșit. Greșeala e la alții tot timpul, în cel mai bun caz se admite că au fost greșeli de comunicare. Păi comunicarea e o virtute esențială a guvernării, dacă e vorba de transparență, dialog social. Ei, în afara de această problemă pe care o recunosc cu juma' de gură, sunt în regulă”, crede Andrei Pleșu.

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24, sâmbăta și duminica, de la miezul nopții. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stimati republicani , conform articolului 103 din Constitutia Romaniei , care spune ca persoana desemnata sa constituie noul guvern , are la dispozitie 10 zile , pentru acest fapt . Atat , 10 zile . Astazi suntem in a douaprezecea zi de la desemnarea doamnei Dancila , deci a iesit din termenul legal de constituire a noului guvern , aceasta situatie fiind acum in afara legii . Domnul Presedinte ar trebui , sa constate aceasta ilegalitate si sa cheme din nou partidele la consultari , pentru desemnarea unui nou premier . Daca nu o va face ,inseamna ca a incalcat in mod grav Constitutia Romaniei , iar noul guvern va fi in afara legii .
  • Like 0
 • Apel către elite.

  Domnilor, România, poporul român are nevoie, mai mult ca niciodată, de prezența domniilor voastre în agora !
  Lăsați la o parte liniștea căminelor dumneavoastră, masa de scris, universul cărților, erudiția ideilor savante, eseistica operelor culturale. Țara are nevoie de prezența dumneavoastră în stradă acum, alături de generația oamenilor tineri, dinamici, motorul societății de azi și de mâine, împreună cu cei ce-și doresc o viață demnă și decentă, aici, acasă, în țara lor. Plecați urechea la îndemnul, testament, al Majestății sale regele Mihai: " țara nu am moștenit-o de la străbunii noștri, ci am luat-o cu împrumut de la copiii noștri ".
  Domnilor, Pleșu, Liiceanu, Patapievici, Victor Rebengiuc, Cărtărescu, Tismăneanu și toți cei nenumiți aici, urmați exemplul filozofului Mihai Șora pe care cei 101 ani de viață nu-l împiedică să fie în agora !
  • Like 1
 • check icon
  "Luptă civilă"? Corect, civili everywhere! Cam cum erau unii disidenti, "inainte".
  "Chestia că poporul a votat în majoritate Guvernul de acum e un exces statistic"
  Ba este exact esența democrației. Iar dacă cineva vrea acțiune civică ( nu civilă maestre!) i-ar trebui niște reprezentanți (alții decât civilii din opoziție), o listă de revendicări cu care sa meargă la guvern. Așa s-ar face în democrație
  • Like 0
  • @
   Adecatelea (nea' Dinele)=Ciocu' mic ; ca noi suntem la putere ! Si bineinteles in numele democratiei se pot scuza toate traznaile PSD-iste...
   • Like 2
  • @
   Care esență a democrației? Supunerea majorității in față unei minorități?
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult