Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Andrei Pleșu: „Protestele arată că România poate fi salvată, de vreme ce există oameni capabili să se angajeze atât de direct într-o luptă civilă”

Protestele nu pot salva singure România, dar ele arată că România poate fi salvată. Aviz politicienilor care ar trebui să înțeleagă mesajul străzii. „Protestele arată că România poate fi salvată, de vreme ce există oameni capabili să se angajeze atât de direct într-o luptă civilă”, crede scriitorul Andrei Pleșu. 

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, acesta a vorbit despre recentele mișcări de stradă din România. 

„Când statul e democratic cu adevărat, când guvernanții sunt atenți și preocupați de interesul și problemele cetățenilor reacționează în fața a 150.000 câți au fost în februarie anul trecut, în fața a 70.000 câți au fost anul asta. Nu poți să te comporți ca și cum astea sunt niște ornamente de stradă sau niște simple provocări, hărțuieli făcute de forțe ostile țării. Mereu sunt forțe ostile, dar poate că și în Guvern sunt forțe ostile poporului care e în stradă. Chestia că poporul a votat în majoritate Guvernul de acum e un exces statistic. Poporul care a votat e de ordinul a trei milioane, iar ceilalți 15 milioane care sunt votanți fie au tăcut, fie au votat altceva”, a spus Andrei Pleșu. 

Problema acestei guvernări, crede el, este că se crede infailiblă. „N-am văzut niciodată oameni care să nu spună o dată: Am greșit. Greșeala e la alții tot timpul, în cel mai bun caz se admite că au fost greșeli de comunicare. Păi comunicarea e o virtute esențială a guvernării, dacă e vorba de transparență, dialog social. Ei, în afara de această problemă pe care o recunosc cu juma' de gură, sunt în regulă”, crede Andrei Pleșu.

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24, sâmbăta și duminica, de la miezul nopții. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stimati republicani , conform articolului 103 din Constitutia Romaniei , care spune ca persoana desemnata sa constituie noul guvern , are la dispozitie 10 zile , pentru acest fapt . Atat , 10 zile . Astazi suntem in a douaprezecea zi de la desemnarea doamnei Dancila , deci a iesit din termenul legal de constituire a noului guvern , aceasta situatie fiind acum in afara legii . Domnul Presedinte ar trebui , sa constate aceasta ilegalitate si sa cheme din nou partidele la consultari , pentru desemnarea unui nou premier . Daca nu o va face ,inseamna ca a incalcat in mod grav Constitutia Romaniei , iar noul guvern va fi in afara legii .
  • Like 0
 • Apel către elite.

  Domnilor, România, poporul român are nevoie, mai mult ca niciodată, de prezența domniilor voastre în agora !
  Lăsați la o parte liniștea căminelor dumneavoastră, masa de scris, universul cărților, erudiția ideilor savante, eseistica operelor culturale. Țara are nevoie de prezența dumneavoastră în stradă acum, alături de generația oamenilor tineri, dinamici, motorul societății de azi și de mâine, împreună cu cei ce-și doresc o viață demnă și decentă, aici, acasă, în țara lor. Plecați urechea la îndemnul, testament, al Majestății sale regele Mihai: " țara nu am moștenit-o de la străbunii noștri, ci am luat-o cu împrumut de la copiii noștri ".
  Domnilor, Pleșu, Liiceanu, Patapievici, Victor Rebengiuc, Cărtărescu, Tismăneanu și toți cei nenumiți aici, urmați exemplul filozofului Mihai Șora pe care cei 101 ani de viață nu-l împiedică să fie în agora !
  • Like 1
 • "Luptă civilă"? Corect, civili everywhere! Cam cum erau unii disidenti, "inainte".
  "Chestia că poporul a votat în majoritate Guvernul de acum e un exces statistic"
  Ba este exact esența democrației. Iar dacă cineva vrea acțiune civică ( nu civilă maestre!) i-ar trebui niște reprezentanți (alții decât civilii din opoziție), o listă de revendicări cu care sa meargă la guvern. Așa s-ar face în democrație
  • Like 0
  • @ Adrian Dinel Matea
   Adecatelea (nea' Dinele)=Ciocu' mic ; ca noi suntem la putere ! Si bineinteles in numele democratiei se pot scuza toate traznaile PSD-iste...
   • Like 2
  • @ Adrian Dinel Matea
   Care esență a democrației? Supunerea majorității in față unei minorități?
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult