Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Angela Cristea, reprezentanta Bruxelles-ului în România, despre „cea mai sfâșietoare alegere": „Primul lucru pe care i l-aș spune unui tânăr care vrea să plece din țară..."

Aeroport

Foto: Guliver/Getty Images

Milioane de români trăiesc astăzi în afara granițelor și fiecare dintre aceștia a avut un motiv serios să părăsească România. Doar țara îi poate convinge pe aceștia să revină acasă, crede Angela Cristea, șefa Delegației Comisiei Europene în România.

Întrebată în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, ce i-ar spune unui tânăr care își dorește să plece, aceasta a răspuns: „Primul lucru pe care i l-aș spune ar fi: Da, pleacă, du-te, studiază, muncește dacă vrei un pic acolo și pe urmă întoarce-te. E și ce am făcut eu. Mi-ar fi fost foarte ușor să mă stabilesc în oricare dintre statele membre, dar casa mea este aici, sufletul meu este aici. Și cred că sufletul tuturor celor care pleacă din România rămâne în România, cu niște dureri, și pentru cel care pleacă, și pentru familia care rămâne aici. În același timp, îmi dau seama că eu nu pot convinge pe nimeni să se întoarcă în țară. Numai țara îl poate convinge pe un om să se întoarcă. Am un total respect pentru oamenii care au părăsit România și au hortărât să nu se mai întoarcă, pentru că știu că au fost niște decizii sfâșietoare. Sunt convinsă că nu le-au luat așa, la o bere, gata, plec.”

Apartenența la UE aduce multe beneficii statelor membre și multe decizii bune vin de la Bruxelles. Însă, subliniază Angela Cristea, depinde de fiecare stat membru cumprofită de oportunitatea de a trăi mai bine pe care o oferă UE. Iar unele state sunt mai competitive în a le oferi cetățenilorlor un trai mai bun decât altele.

Ce simte când aude politicieni spunând că Bruxelles-ul e Înalta Poartă? „Le tratăm ca pe niște declarații de politicieni. Suntem obișnuiți cu astfel de declarații. Uneori aceste declarații nu au nicio bază în realitate. Mulți dintre politicienii care spun lucrurile astea merg la Bruxelles și participă activ la procesul de integrare europeană, de luare a deciziilor și aprobă acea legislație pe care uneori când se întorc în țară o critică.

Eu sunt într-o situație fericită, pentru că am știut exact în ce mă bag când am candidat pentru postul acesta. Am fost implicată timp de 13 ani în tot procesul de pregătire a aderării României la UE. Ce mi-a fost foarte clar a fost că nu există conflict de interese între interesele României și interesele Uniunii Europene. Nu am trăit încă o zi în care să simt că mi se rupe inima în două, inima mea de român și inima mea de european, și că de fapt sunt conflicte în care eu ar trebui să țin partea României sau partea UE”, spune Angela Cristea.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult