Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Angela Cristea, reprezentanta Bruxelles-ului în România, despre „cea mai sfâșietoare alegere": „Primul lucru pe care i l-aș spune unui tânăr care vrea să plece din țară..."

Aeroport

Foto: Guliver/Getty Images

Milioane de români trăiesc astăzi în afara granițelor și fiecare dintre aceștia a avut un motiv serios să părăsească România. Doar țara îi poate convinge pe aceștia să revină acasă, crede Angela Cristea, șefa Delegației Comisiei Europene în România.

Întrebată în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, ce i-ar spune unui tânăr care își dorește să plece, aceasta a răspuns: „Primul lucru pe care i l-aș spune ar fi: Da, pleacă, du-te, studiază, muncește dacă vrei un pic acolo și pe urmă întoarce-te. E și ce am făcut eu. Mi-ar fi fost foarte ușor să mă stabilesc în oricare dintre statele membre, dar casa mea este aici, sufletul meu este aici. Și cred că sufletul tuturor celor care pleacă din România rămâne în România, cu niște dureri, și pentru cel care pleacă, și pentru familia care rămâne aici. În același timp, îmi dau seama că eu nu pot convinge pe nimeni să se întoarcă în țară. Numai țara îl poate convinge pe un om să se întoarcă. Am un total respect pentru oamenii care au părăsit România și au hortărât să nu se mai întoarcă, pentru că știu că au fost niște decizii sfâșietoare. Sunt convinsă că nu le-au luat așa, la o bere, gata, plec.”

Apartenența la UE aduce multe beneficii statelor membre și multe decizii bune vin de la Bruxelles. Însă, subliniază Angela Cristea, depinde de fiecare stat membru cumprofită de oportunitatea de a trăi mai bine pe care o oferă UE. Iar unele state sunt mai competitive în a le oferi cetățenilorlor un trai mai bun decât altele.

Ce simte când aude politicieni spunând că Bruxelles-ul e Înalta Poartă? „Le tratăm ca pe niște declarații de politicieni. Suntem obișnuiți cu astfel de declarații. Uneori aceste declarații nu au nicio bază în realitate. Mulți dintre politicienii care spun lucrurile astea merg la Bruxelles și participă activ la procesul de integrare europeană, de luare a deciziilor și aprobă acea legislație pe care uneori când se întorc în țară o critică.

Eu sunt într-o situație fericită, pentru că am știut exact în ce mă bag când am candidat pentru postul acesta. Am fost implicată timp de 13 ani în tot procesul de pregătire a aderării României la UE. Ce mi-a fost foarte clar a fost că nu există conflict de interese între interesele României și interesele Uniunii Europene. Nu am trăit încă o zi în care să simt că mi se rupe inima în două, inima mea de român și inima mea de european, și că de fapt sunt conflicte în care eu ar trebui să țin partea României sau partea UE”, spune Angela Cristea.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult