Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Angela Cristea, reprezentanta Bruxelles-ului în România, despre „cea mai sfâșietoare alegere": „Primul lucru pe care i l-aș spune unui tânăr care vrea să plece din țară..."

Aeroport

Foto: Guliver/Getty Images

Milioane de români trăiesc astăzi în afara granițelor și fiecare dintre aceștia a avut un motiv serios să părăsească România. Doar țara îi poate convinge pe aceștia să revină acasă, crede Angela Cristea, șefa Delegației Comisiei Europene în România.

Întrebată în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, ce i-ar spune unui tânăr care își dorește să plece, aceasta a răspuns: „Primul lucru pe care i l-aș spune ar fi: Da, pleacă, du-te, studiază, muncește dacă vrei un pic acolo și pe urmă întoarce-te. E și ce am făcut eu. Mi-ar fi fost foarte ușor să mă stabilesc în oricare dintre statele membre, dar casa mea este aici, sufletul meu este aici. Și cred că sufletul tuturor celor care pleacă din România rămâne în România, cu niște dureri, și pentru cel care pleacă, și pentru familia care rămâne aici. În același timp, îmi dau seama că eu nu pot convinge pe nimeni să se întoarcă în țară. Numai țara îl poate convinge pe un om să se întoarcă. Am un total respect pentru oamenii care au părăsit România și au hortărât să nu se mai întoarcă, pentru că știu că au fost niște decizii sfâșietoare. Sunt convinsă că nu le-au luat așa, la o bere, gata, plec.”

Apartenența la UE aduce multe beneficii statelor membre și multe decizii bune vin de la Bruxelles. Însă, subliniază Angela Cristea, depinde de fiecare stat membru cumprofită de oportunitatea de a trăi mai bine pe care o oferă UE. Iar unele state sunt mai competitive în a le oferi cetățenilorlor un trai mai bun decât altele.

Ce simte când aude politicieni spunând că Bruxelles-ul e Înalta Poartă? „Le tratăm ca pe niște declarații de politicieni. Suntem obișnuiți cu astfel de declarații. Uneori aceste declarații nu au nicio bază în realitate. Mulți dintre politicienii care spun lucrurile astea merg la Bruxelles și participă activ la procesul de integrare europeană, de luare a deciziilor și aprobă acea legislație pe care uneori când se întorc în țară o critică.

Eu sunt într-o situație fericită, pentru că am știut exact în ce mă bag când am candidat pentru postul acesta. Am fost implicată timp de 13 ani în tot procesul de pregătire a aderării României la UE. Ce mi-a fost foarte clar a fost că nu există conflict de interese între interesele României și interesele Uniunii Europene. Nu am trăit încă o zi în care să simt că mi se rupe inima în două, inima mea de român și inima mea de european, și că de fapt sunt conflicte în care eu ar trebui să țin partea României sau partea UE”, spune Angela Cristea.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult