Foto: Profimedia
Decizii aparent bune, precum majorările repetate la câteva luni ale salariului minim pe economie, impuse de guvernanți, ajung să ne facă mai săraci pe toți, pentru că nu sunt însoțite de creșteri ale productivității, iar inflația mușcă din puterea de cumpărare. Concluzia îi aparține antreprenoarei Irina Schrotter, invitată recent la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Astfel de măsuri luate de autorități fără o analiză atentă prealabilă pun presiune pe întreprinzători, ale căror cheltuieli cresc, spune Schrotter, multe firme mici fiind nevoite să pună lacătul pe ușă.
„După ultima mărire de salariu minim (în octombrie anul trecut -n.n.) cu toții am devenit mai săraci - totul costă mult mai mult. Oamenii, dacă mă uit în fabrica mea, discut cu ei și îmi spun că le-a crescut costul vieții cu alimentele cam cu 40-50%, la unele alimente de bază chiar mai mult. Vorba aia - unde dai și unde crapă. Eu nu știu cum se socotește la vârf, dar eu ca antreprenor mie mi se pare că sunt niște socoteli foarte greșite acolo care nu vor duce unde trebuie. Adică inflația nu o vor stăpâni, pentru că toate aceste creșteri de salarii fără producție, fără productivitate în spate, nu fac altceva decât să alimenteze inflația și ca atare vom trăi cu toții mai prost”, a declarat antreprenoarea Irina Schrotter la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Antreprenoarea a explicat că după indexarea salariului minim pe economie din octombrie anul trecut plătește cu 700.000 euro pe an mai mult pentru salariile sutelor de salariați din fabricile pe care le are.. În plus, partenerul său unic pentru care lucrează toate fabricile sale - în afară de fabrica ce produce brandul său - , un brand de lux din Europa, a anunțat-o că, dacă salariul minim în România va continua să crească în ritmul actual, se va reorienta către alte piețe cu forță de muncă mai ieftină.
„Vă rog să mă credeți că nu e simplu să spui unei femei de 40-50 de ani, cu câțiva copii acasă, că trebuie să se recalifice”
„Industria textilă e o industrie în care între 65 și 70% din valoarea costurilor reprezintă mâna de lucru. Deci în clipa în care tu vii cu o creștere a salariului minim de 15 procente de la o lună la alta, foarte multe dintre firmele mici, cel puțin, au fost în imposibilitatea de a continua și ca atare au închis. Foarte multe firme din industria noastră au dat deja faliment. Ce înseamnă lucrul ăsta? Înseamnă că un număr foarte mare de femei, marea lor majoritate cu copii în întreținere și singure - în industria noastră peste 90% dintre angajați sunt femei - au rămas fără muncă. Și vă rog să mă credeți că nu e simplu să spui unei femei de 40 -50 de ani, cu câțiva copii acasă, că trebuie să se recalifice. Politicienii vorbesc foarte ușor despre lucrurile astea, dar realitatea este cu totul alta și dramele pot fi majore”, a spus Irina Schrotter la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Creșterile salariului minim la interval de câteva luni (următoarea creștere a salariului minim pe economie este anunțată pentru luna iulie a.c. - n.n.) îi determină pe antreprenorii autohtoni din industria textilă să aducă bani de acasă, spune Schrotter. „Eu vă dau un exemplu: la firma mea, o mărire de salariu minim - prima mărire pe care au făcut-o în octombrie, a însemnat o diferență în jur de 60.000 euro pe lună, care pe an înseamnă un impact de 700.000 euro. Vă dați seama că asta nu e ușor. În industria noastră profiturile sunt foarte mici, marjele sunt foarte mici, vă dați seama că dacă 70% aproape înseamnă costul cu mâna de lucru, din tot restul nu-ți mai rămâne foarte mult ca să te și îndestulezi. Deci e complicat. Și din păcate politicienii nu sunt deloc atenți, deși sunt de stânga cei care propun lucrul ăsta, nu sunt atenți la aspectele sociale”, a explicat ea, amintind că pentru luna iulie este programată o nouă indexare a salariului minim pe economie, măsură ce ar trebui însoțită vede ea, de o reducere a impozitării muncii.
Majorarea salariului minim pe economie este o măsură cu care antreprenorii sunt de acord, continuă Irina Schrotter, numai că lucrurile trebuie gândite. „Într-o industrie ca cea textilă, foarte bine că mărești salariul minim, dar redu un pic impozitarea muncii. Adică lasă-i omului ăluia mai mulți bani. Știți ce e frustrant? Frustrant este faptul că politicienii se uită doar la ce încasează el la buget, de fapt îi interesează prea puțin aproape deloc cu cât rămâne omul în buzunar. Ei se uită doar pe buget să-și acopere găurile bugetare, asta e problema”.
În industria textilă totuși oamenii câștigă destul de puțin, un om care câștigă la nivelul salariului minim, putem să spunem că este prost plătit. Cum facem ca în industria dumneavoastră unde se muncește mult și greu oamenii să câștige mai mult?
„Foarte simplu. Salariile minime ar trebui să nu fie impozitate absolut deloc. Dacă îți pasă de oameni, asta e măsura pe care o iei. Deci nu îi spui tu omului că îți pasă de el și că ii mărești salariul minim, dar de fapt tu încasezi cu mult mai mult în buzunarul tău, tu stat. Și omul o duce de fapt cu mult mai prost. Politicienii au senzația că oamenii sunt proști, că românii sunt proști și nu înțeleg. E adevărat, au fost foarte mulți ani în care și românilor le-a trebuit timp să învețe ce înseamnă capitalism, ce înseamnă economie de piață, cum să își calculeze banii. Dar acum suntem într-un moment în care vă spun din fabrica mea oamenii înțeleg foarte bine ceea ce se întâmplă, oamenii sunt foarte nemulțumiți de faptul că ei o duc mai prost. Ăsta e adevărul.”, vede Irina Schrotter.
E ceva ce dvs patronatul, poate să facă astfel încât oamenii să câștige mai mult? „Singurul lucru pe care îl putem face este să negociem cu partenerii noștri. Problema este că pentru partenerii noștri - și eu lucrez întâmplător partenerul meu unic și pentru care lucrez cu toate mele, în afară de fabrica ce produce brandul meu, este un brand de lux din Europa. Deci lucrez pe zona de lux. Partenerul meu m-a și anunțat că dacă salariul minim va crește în ritmul ăsta, noi nu vom mai primi comenzi. Deja prospectează Moldova, Georgia, Armenia pentru extindere și pentru mutarea acolo. Și noi la rândul nostru am câștigat producția în România care a venit din Ungaria de exemplu, am câștigat producția în România care se făcea înainte în China”, a spus antreprenoarea la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.