Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Antreprenorii la început de drum pot obține până la 10.000 de euro de la stat. Care sunt condițiile

Cel puțin 501 de microîntreprinderi nou-înființate, conduse de întreprinzători debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, printr-o societate cu răspundere limitată debutantă (SRL-D), vor putea primi în acest an de la stat o sumă de maximum 10.000 de euro.

Pentru a obține acești bani, antreprenorul trebuie să facă dovada că are, din surse proprii sau dintr-un credit bancar, o sumă de două ori mai mare.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri are în acest an un buget de 22.700.000 lei. 

Aplicația pentru înscrierea planurilor de afaceri în cadrul programului va fi activă începând din 16 august, ora 10.00 și până în 30 august , ora 20.00, potrivit unui anunț publicat luni pe site-ul Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Concret, alocaţia financiară nerambursabilă pentru anul 2016 este de 45.245 lei.

(Foto Guliver/Getty Images)

Cine poate înființa un SRL-D

O persoană poate înființa un SRL-D dacă îndeplinește mai multe condiții, printre care nu a mai fost acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European și este prima dată când înfiinţează o societate cu răspundere limitată în condiţiile Legii nr.31/1990 privind societăţile, republicată.

Pentru a se încadra în program, societatea trebuie să fie înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanţi asociaţi.

Totodată, firma trebuie să aibă în obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din economia națională în vigoare (CAEN Rev 2).

Din banii de la stat antreprenorul poate achiziționa terenuri sau construcții pentru desfășurarea activității, mobilier, mașini și utilaje de lucru, aparatură birotică, autoutilitare, brevete de invenție, instalații de încălzire sau climatizare aferente spațiului de producție/servicii/comerț, materii prime, mărfuri.

Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac on-line pe site-ul www.aippimm.ro.

Citește aici mai multe detali despre programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred că realitatea merită povestită de cei care accesează și care înțeleg foarte bine criteriile și sistemul. De exemplu, anul trecut, pentru a putea obține un punctaj mare, trebuia să fii șomer. În condițiile în care trebuia să acoperi toate cheltuielile proiectului urmând să îți fie rambursate sumele. Este destul de complicat să fii șomer și să ai la dispoziție 10.000 euro pe care să îi primești ulterior înapoi.
    Intențiile bune nu duc întotdeauna la aplicare potrivită și asta devine evident la o analiză a structurii concursurilor. În rest, mult succes curajoșilor!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult