Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Antreprenorii la început de drum pot obține până la 10.000 de euro de la stat. Care sunt condițiile

Cel puțin 501 de microîntreprinderi nou-înființate, conduse de întreprinzători debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, printr-o societate cu răspundere limitată debutantă (SRL-D), vor putea primi în acest an de la stat o sumă de maximum 10.000 de euro.

Pentru a obține acești bani, antreprenorul trebuie să facă dovada că are, din surse proprii sau dintr-un credit bancar, o sumă de două ori mai mare.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri are în acest an un buget de 22.700.000 lei. 

Aplicația pentru înscrierea planurilor de afaceri în cadrul programului va fi activă începând din 16 august, ora 10.00 și până în 30 august , ora 20.00, potrivit unui anunț publicat luni pe site-ul Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Concret, alocaţia financiară nerambursabilă pentru anul 2016 este de 45.245 lei.

(Foto Guliver/Getty Images)

Cine poate înființa un SRL-D

O persoană poate înființa un SRL-D dacă îndeplinește mai multe condiții, printre care nu a mai fost acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European și este prima dată când înfiinţează o societate cu răspundere limitată în condiţiile Legii nr.31/1990 privind societăţile, republicată.

Pentru a se încadra în program, societatea trebuie să fie înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanţi asociaţi.

Totodată, firma trebuie să aibă în obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din economia națională în vigoare (CAEN Rev 2).

Din banii de la stat antreprenorul poate achiziționa terenuri sau construcții pentru desfășurarea activității, mobilier, mașini și utilaje de lucru, aparatură birotică, autoutilitare, brevete de invenție, instalații de încălzire sau climatizare aferente spațiului de producție/servicii/comerț, materii prime, mărfuri.

Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac on-line pe site-ul www.aippimm.ro.

Citește aici mai multe detali despre programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred că realitatea merită povestită de cei care accesează și care înțeleg foarte bine criteriile și sistemul. De exemplu, anul trecut, pentru a putea obține un punctaj mare, trebuia să fii șomer. În condițiile în care trebuia să acoperi toate cheltuielile proiectului urmând să îți fie rambursate sumele. Este destul de complicat să fii șomer și să ai la dispoziție 10.000 euro pe care să îi primești ulterior înapoi.
    Intențiile bune nu duc întotdeauna la aplicare potrivită și asta devine evident la o analiză a structurii concursurilor. În rest, mult succes curajoșilor!
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult