Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Antreprenorul Vladimir Oane, despre cum CEO-ul american al firmei sale a rezolvat problema ștampilei: „Omul a luat o gumă, a scris UberVU, a pus niște cerneală, a pus-o pe hârtie și a zis: «Gata, am ștampilat-o, dați drumul la contracte»”

Antreprenorul Vladimir Oane, 38 de ani, a devenit milionar în urmă cu 7 ani, după ce și-a vândut către Hootsuite compania pe care o fondase cu alți doi parteneri.

Vladimir era în anul al doilea de facultate în Politehnică, atunci când antreprenorul în serie Radu Georgescu a venit să le vorbească studenților, după ce-și vânduse firma către Microsoft. Oane spune că a trăit atunci un „breakdown mental” și, de unde până atunci visa să devină programator la Microsoft, a început să se intereseze care e treaba cu antreprenoriatul.

Primii bani i-a făcut construind site-uri pentru clienți din România, iar pentru că la acea vreme aceștia plăteau relativ prost, și-a dorit să-și facă un business internațional, după ce a constatat că firmele din străinătate erau mult mai buni parteneri și plăteau mai bine.

Cel dintâi calculator la care a avut acces a fost cel al unui prieten, un 286, la care se duceau după ore și se jucau Prince of Persia.

Vladimir Oane a început drumul antreprenoriatului, după care a vrut să aibă un produs internațional.

În 2007, Oane a co-fondat compana UberVU, unul dintre primele servicii de management al social media din lume. Șapte ani mai târziu avea să o vândă către Hootsuite, pentru o sumă estimată la 15-20 de milioane de dolari. Acum, Vladimir Oane conduce start-upul Deepstash, pe care îl puteți descoperi aici.

Însă să fii antreprenor nu înseamnă că de la început ai bani suficienți pentru a avea o viață liniștită. Vladimir Oane spune că tinerii la început de drum în afaceri trebuie să se aștepte ca, în calitate de patron, în primă fază, să fie „cei mai prost plătiți oameni din firmă”. „Mitul patronului plin de bani care controlează o fabrică de minions nu se potrivește cu realitatea, deși sunt multe firme românești care au pornit așa, nu intrăm în discuții. Capitalismul nostru de tranziție ne-a învățat prost, dar realitatea, cel puțin în zona de tehnologie, unde ai o piață mai liberă și mai nereglementată, e că trebuie să tragi, să muncești, să investești”, a declarat Vladimir Oane într-o discuție cu Claudiu Pândaru pentru podcastul de inteligență financiară BCR, amplificat de Republica.ro.

Puteți asculta podcastul accesând fișierul audio de la finalul acestui articol sau dând click pe clipul de la începutul acestui material. Toate episoadele podcastului ”La bani mărunți” pot fi ascultate aici.

Pasiunea pentru citit a lui Vladimir Oane – „acasă la Râmicu Vâlcea avem rafturi cu cărți pe toate holurile și în bucătărie” - l-a inspirat în fondarea, în 2019, a unei alte firme - Deepstash - un startup global care ajută oamenii să organizeze și să păstreze ideile esențiale din diferite domenii. A fost numit startup-ul anului de către Asociația Patronală a Industriei de Software si Servicii (ANIS) în 2020.

Aplicația are peste un milion și jumătate de utilizatori înregistrați, din toată lumea.

„Suntem bombardați cu informație pe care nu știm de unde să o apucăm și ce să facem cu ea, (...) iar foarte mult din contentul la care avem acces e de destul de proastă calitate. Vorbim de foarte multe știri, politică, luptă, mult zgomot. Contentul de calitate, acele idei inspiraționale, chestii practice sunt puțin ascunse sub zona asta de zgomot, iar prodului nostru le scoate la suprafață”, explică Oane premisele de la care a pornit atunci când a gândit aplicația.

„E ca un fel de Instagram pentru idei. În loc să te uiți la alți oameni ce mănâncă, te uiți la alți oameni și vezi ce idei le intră lor în cap și poți să le iei și tu și astfel să îți construiești o librărie digitală în telefonul tău”, detaliază el.

Antreprenoriatul, un mod de maturizare rapidă pentru oameni care vor senzații tari și care „vor să aibă păr alb la 30 de ani”

În viața de antreprenor, lui Vladimir Oane nu i s-a întâmplat să aibă momente în care să-și spună că mai bine ar fi fost simplu angajat. „Trebuie să te obișnuiești cu astfel de situații. În fiecare zi ai 10 crize pe care trebuie să le rezolvi, și asta nu se îmbunătățește cu timpul, problemele devin din ce în ce mai mari. Trebuie să ajungi să îți controlezi emoțiile, să îți controlezi corpul”, descrie Vladimir Oane antreprenoriatul pe care îl vede drept un mod de maturizare rapidă pentru oameni care vor senzații tari și care „vor să aibă păr alb la 30 de ani”.

„Antreprenoriatul este un maraton, este un sprint. Faci o firmă la care o să lucrezi 8- 10 ani, ca să setezi orizontul de așteptare, deci nu trebuie să mori azi pe baricade, că trebuie să mai tragi 9 ani jumătate. Trebuie să setezi așteptările corect, trebuie să lucrezi cu tine, iar cu timpul oricum te îmbunătățești”.

Răspunsul lui Vladimir Oane, la întrebarea lui Mircea Geoană, acum 20 de ani: Politicienii mai bine să nu facă nimic

Ce decizie ar lua în scenariul în care ar fi într-o poziție publică care i-ar permite să schimbe felul în care arată piața de tehnologie din România? Antreprenorul spune că o întrebare similară i-a fost adresată, în urmă cu 20 de ani, de un politician, venit la o întâlnire cu studenții din Universitatea „Politehnica”.

„A venit Mircea Geoană și s-a întâlnit cu noi la facultate și ne-a întrebat. Ce i-am spus eu atunci l-a surprins, nu știu dacă plăcut. I-am spus să nu facă nimic. (râde) Sau dacă fac acum anumite chestii, să se oprească. Interesant e că probabil în perioada aia nu înțelegeam foarte bine toată complexitatea răspunsului meu, dar acum, 20 de ani mai târziu, cred în continuare că este un răspuns foarte corect.

Ca o persoană care funcționează într-o piața competitivă, mi-aș dori ca aceleași reguli să se aplice și în zonele astea mai reglementate de către conducătorii noștri. Și da, nu aș face nimic. Aș face mult mai puțin, aș tăia bugete, aș închide tot ce poate fi închis și aș lăsa oamenii să se dezvolte. Sunt sigur că ar ieși lucruri mai interesante decât din mințile unui geniu birocratic”, vede tânărul antreprenor.

„Ok, deci e ca o mâzgăleală pe care trebuie să o punem pe hârtia asta ca să treacă?”

Întrebat de Claudiu Pândaru când a folosit ultima oară o ștampilă în firma sa, Oane a povestit o întâmplare petrecută în 2012, când la conducerea primei sale companii, UberVU, era un CEO american. Pe biroul acestuia ajunseseră facturi de la cei câțiva clienți din România și Republica Moldova pe care îi avea firma.

„Contractele și facturile nu puteau fi încasate pentru că nu aveam ștampilă. Trebuia ștampila companiei din America. În discuția în care noi, o parte din echipa din România, îi explicam lui Mark (CEO-ul american al firmei – n.n.) ce înseamnă tâmpenia asta de ștampilă, după strădanii, el a zis: «Ok, deci e ca o mâzgăleală pe care trebuie să o punem pe hârtia asta ca să treacă?» «Simplificat, da». Așa că omul a luat o gumă, a scris UberVU pe respectiva gumă, a pus niște cerneală, a pus-o pe hârtie și a zis: «Gata, am ștampilat-o, dați drumul la contracte». Și a mers”, a spus zâmbind Vladimir Oane.

Puteți asculta podcastul accesând fișierul audio de la finalul acestui articol sau dând click pe clipul de la începutul acestui material.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon