Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Anul ăsta am mers la mare în Franța ca să scap de… tampoanele de pe plaja din Mamaia

litoral Franta - (Foto: Facebook/Cristian Păun)

(Foto: Facebook/Cristian Păun)

Noi nu avem mare. Chiar dacă am încercat să facem ca stațiunea Neptun să arate precum Cannes, suntem departe de ei. Anul trecut am mers la Năvodari, plătind în august un apartament mai mult decât la Rimini în Italia. Pentru o plajă plină de scoici în descompunere ce miroseau de îți mutau nasul. Și alge.

Anul acesta am revenit după 5 ani pe o plajă ce m-a impresionat mult de tot: Plage Napoleon, în Camargue, la gurile de vărsare ale Rhone-ului în mare. Port Saint Louis. Vreo 30 km de plajă, cu nisip curat, accesul la parcarea de la plajă costă 3,5 euro de mașină, o plajă largă de 50-100 m, care are și dune în spate. Cam cât jumătate din litoralul românesc.

E clar că nu avem avantaj competitiv în materie de mare. Marea noastră e mult mai rece, plajele mai aglomerate și mai înguste. Bulgarii ne-au luat demult fața cu servicii all inclusive și spa. Cu investiții străine masive în spate.

Suntem departe de Turcia și Grecia. De Italia și Franța nu mai vorbesc. Copiii mei se jucau cu un tampon folosit anul trecut pe plajă la Mamaia, în zona cluburilor de fițe.

Marea din România nu e mare! E o iluzie! E o mare păcăleală. E un surogat mai scump!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Debandada din turismul de pe litoral este o continuare a debandadei generale care domnește în economia țării. Nu a existat un plan de dezvoltare pe termen lung, nu există coordonare între instituțiile statului pentru a rezolva problemele de fond ale turismului estival românesc. Totul este la voia întâmplării și se întâmplă asta cu concursul nostru, care acceptăm tot ceea ce ni se întâmplă.
    • Like 0
  • De ce întotdeauna scoateți in evidență doar ce e negativ,fără a lua si părțile bune ale litoralului românesc?Vă place să credeți că tot ce e afară e deosebit iar ce e aici e doar mizerie.Aș vrea să văd și articole in care să nu mai fie atâta ura impotriva a tot ce e românesc.
    • Like 2
    • @ Negru Anghel
      Pentru ca părțile negative suntmuly mai multe decât cele bune.... Si eu am fost anulat trecut pe plaja din mamaia.... O catastrofa,, mizerie pe plaja, meduze moarte la mal cu miile și alte gunoaie în apa...., construcții haotice, coșurile de gunoi arhipline, resturi luate de vânt de la construcțiile oribile de se fac în apropierea plajei etc......... . Asa ca nu ai ce sa spui bun despre litoralul romanesc
      • Like 0
    • @ Negru Anghel
      Un articol tip "fiță". Nu am avut bani de bere și am fost nevoit să cumpăr șampanie. Vai ce trist sunt!
      • Like 1
  • OK, v-ati legat de un aspect absolut insalubru, ca sa nu spun altfel, pentru a construi o veritabila legitimare a alegerii facute. Sa fim seriosi, nu ati ales Franta ca sa scapati de tampoanele de pe plajele din Romania - pare, dupa cum o spuneti, ca e plin de asa ceva pe plaje. Ceea ce e fals. Ati ales Franta din diverse motive, foarte legitime toate. In primul rand pentru ca, asa cum spuneti, e mult mai bine acolo decat pe litoralul nostru. Ba chiar, cum de asemenea spuneti, si la bulgari e mai bine. Pentru ca au avut investitii straine, da. Dar ca specialist in economie ce sunteti, ma asteptam sa vorbiti si despre unele cauze obiective care vor impiedica INTOTDEAUNA litoralul nostru sa fie ca al grecilor, de pilda. Lungimea sezonului e de netrecut. Rulajul intr-un sezon de 3 luni nu poate fi acelasi cu unul realizat in 7 luni. Iar investitorii stiu si ei asta, asa ca sunt mult mai circumspecti cu investitiile pe aici. Veti spune ca nu are de-a face curatenia cu asta. Mai ganditi-va. Intretinerea costa si ea, in plus intretinerea la densitatea de turisti de pe litoralul nostru ridica probleme logistice mult mai mari decat cea de pe mult mai aerisitele plaje mediteraneene. Sigur ca ar trebui gasite si solutii, in ciuda tuturor acestor dificultati si sigur ca nu prea pare ca se cauta aceste solutii, dar sa ne dorim un litoral de nivelul celor din tari mai insorite e ca si cum ne-am dori mai multe medalii olimpice la schi fond decat Norvegia. Da, putem sa ne propunem asta, dar o fi si realist?
    • Like 5
    • @ Adrian Gabriel
      Arthur check icon
      Stimatul autor a ales Camargue pentru ca a putut! Si asa ,ca idee,daca colinda cei 30 km de plaja si dadea de zona de intalnire a tziganilor "de pretutindeni" gasea si niscaiva siringi in nisip! Si eu am fost peste 10 ani la mare in Italia,Spania<Grecia ,Turcia,Bermuda si chiar si Bulgaria,pentru ca am putut,dar am fost si de 3 ori in ultimii 5 ani la Marea Neagra (de 2 ori intr-un resort in Venus unde nu calcasem inainte de '89 si o data in Eforie Sud) si a fost "more than Ok"!Bineinteles daca esti realist si iti aduci aminte ca inainte de '89 concediu in strainatate,mai ales in statiuni din Vest de traditie facea numai unii nomeclaturisti,restul de romani la mare ingramaditi,dar fericiti!In plus,cand eram eu copil ,adica acum vrea 60 de ani,plaja de la Mamaia avea in jur de 80 m latime,nisip fin si in Iulie-august cam 30 de zile fara urma de nor,apa calda,scoici de toate felurile ,iar alge nema!Acest litoral nu a fost protejat pentru ca avea "calitatea" pe care o are si acum :este furnizor unic ,de aici si ingaleala autoritatilor si lacomia hotelierilor!Altfel sa faceti o pledoarie ca in Romania nu e de trait din cauza "vanturilor,valurilor" si nu a locuitorilor este politica strutului,,politica generalizata in Romania!
      • Like 3
    • @ Arthur
      Cand spun ca ar trebui cautate solutii si ca ele nu sunt cautate, dumneavoastra vi se pare ca dau vina pe "vanturi, valuri"? Si ca adopt politica strutului? De ce-as face-o, ca doar nu am de acoperit nimic, stimabile? Ca sa va preiau "stilul", as spune ca generalizarea, monologul atotstiutor, fara atentie la argumentele celuilalt si tragerea concluziilor care confirma prejudecati deja formate sunt inca si mai romanesti.
      A, mai e ceva: nu sunt de acord ca alegerea Frantei si a altor plaje insorite tine de "potenta". Mergeti in parcarile hotelurilor si cluburilor din Mamaia si dupa parcul auto etalat o sa intelegeti ca nu "potenta" le lipseste celor ce aleg litoralul nostru. Lucrurile sunt mai nuantate. Si aici va grabiti sa trageti concluzii.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Domnule se pare ca sintagma "politica strutului" a fost prea gingasa pentru dvs.:
      1.Cum luati dvs."masuri" pentru educarea publicului needucat care arunca tampoane si alte gunoaie pe plaja?Sau macar dati o idee de cine si cumvar trebui facuta aceasta educatie?
      2.Foarte tare sunteti cand descoperiti ca nivelul mediu de venituri din Romania este dat de cei cativa snobi posesori de masini de lux.Ia mergeti dvs.prin Eforie Sud sau la 3 Papuci sa vedeti cum se mananca din traista si se bea bere la 2 l din containerul de plastic!Asta nu am vazut nici in insula " romaneasca" Tasoss!
      3.Iata ca v-am raspuns punctual la obiectiile dvs.,iar daca dvs.vi se pare infatuare,mie mi se pare a fi o parere obiectiva in privinta acestui subiect!
      Hai sa fim de acord ca nu suntem de acord si sa incheiem aici,realitatea romanesca e prea complexa pentru a fi rezolvata de noi pe un blog"republican"!
      • Like 2
    • @ Arthur Chivulescu
      1. Nu mi-am propus sa "iau masuri". Nu stiu ce-ati inteles dumneavoastra. Am observat doar ca nu pare a constitui o preocupare luarea de masuri de catre cei ce s-ar pricepe si ar putea s-o faca. Asta cu "educatia" e o treaba care suna bine, dar de obicei masurile sunt mai concrete - tin de monitorizare, organizare, etc.
      2. Iarasi nu inteleg de unde trageti concluziile cu "nivelul mediu de venituri" si ma considerati "foarte tare" (desigur, cu sarcasm). Dumneavoastra spuneati ca autorul, ca si dumneavoastra cu alte ocazii, pleaca din Romania pentru ca poate. Eu v-am spus ca nu poate fi acesta motivul pentru ca exista oameni care pot (de aceea i-am dat ca exemplu) si n-o fac. Deci resorturile intime care duc la alegerea unui alt litoral decat romanesc sunt mai nuantate decat cele carora le-ati gasit dumneavoastra, cu atata certitudine, explicatia. Asta e tot ce-am spus eu. Chestia cu "nivelul mediu de venituri din Romania"... ma scuzati, dar e o concluzie care va apartine si la care eu nu m-am gandit niciun moment.
      In sfarsit, pot sa fiu de acord ca nu suntem de acord (e si bine sa se intample asta), dar ma tem ca nici nu prea vorbim despre acelasi lucru. Asadar... o zi buna. Si o viata minunata.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      De fapt problema e că noi găsim mereu scuze pentru faptul că preferăm un gen de activitate aducătoare de profit cu condiția să nu degenereze în muncă. Dacă Grecia , Croația au alt gen de peisaj și alt fel de mare de ce la bulgari e mai bine și mai curat că e aceeași mare și doar cu maxim o lună mau lung sezonul ? Nu mai legați curățenia de numărul de turiști că în Croația vin milioane nu zeci de mii ca la noi și totuși e curățenie. Și la noi se pot face multe cu condiția să muncim din greu să câștigăm puțin câte puțin și sa punem clientul înaintea profitului ceea ce e extrem de greu pentru noi care suntem obișnuiți cu împușcarea francul pe ușor și vedem clientul ca pe o victimă sigură. Am văzut și hotelieri care muncesc și organizează team-buildinguri în afara sezonului pentru corporatiști sau cursuri de perfecționare pentru institutii, organizează sarbatorile de iarna etc.dacă vrei sa faci ceva serios se poate extinde activitatea și în afara sezonului. Dar la noi e greu cu munca , pentru că nu e suficient să dai o lege/regulă ca sa fie respectată trebuie asigurate si condițiile respectarii ei. De aia hotelierii angajează elevi cu minim/ economie ca barmani și ospătari, primarii introduc taxe de parcare pe zi jumătate din valoarea cazarii ca la Monte Carlo , trebuie să mergi o jumătate de km că să ai unde arunca coaja de la banană, vrem curățenie dar nu curățăm plajele în fiecare dimineață, nu există dușuri cu apă caldă la plajă ca să nu fim nevoiți să cărăm tot nisipul în cada de la baie etc. Toate astea nu necesită efort și investiții foarte mari dar cum spuneam la noi și hotelierii și primarii sunt puși pe făcut bani repede și dacă se poate fără muncă.
      • Like 0
  • Adevărat.
    • Like 0
  • check icon
    Pai e Marea Neagra și Urâtă. Daca era frumoasă îi spuneau albastra, străvezie. Acum sunt în Venus,strazile
    • Like 0
  • check icon
    Pai e Marea Neagra și Urâtă. Daca era frumoasă îi spuneau albastra, străvezie. Acum sunt în Venus,strazile
    • Like 0
    • @
      check icon
      ...mama lui de telefon.
      Strazile-s nemăturate, pe plaja peste tot muzica zumm.... zummm... Seara din balcon ascult 3-4 formații concomitent, apoi un val de miros de canal. Nu mai zic că plaja sudică pute. Romania e in FALIMENT fraților.
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult