Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Anul ăsta, de ziua națională, n-am niciun motiv de sărbătoare. Chiar dacă asta mă face neom, necreștin, neromân, mă va face puțin mai liber

Sfintire catedrala

Foto: Inquam Photos/Adriana Neagoe

Nici nu știu exact ce m-a întristat mai tare. Nu m-am așteptat ca preoții să vină călare pe măgăruși și nu pe sfânta treime auto (Audi, BMW, Mercedes). Nu m-am așteptat să nu lase neamul afară, să le dea vreun ceai cald, că doar Patriarhul Daniel nu-i Iisus, care a spălat picioarele ucenicilor. Nu m-am așteptat ca oamenii să înțeleagă că Dumnezeu era în altă parte, nu înăuntru, în adunătura de burți în sutane, generali mânjiți de sânge, foști primari și demnitari, hoți prinși și neprinși. Nu m-am așteptat ca oamenii să vadă catedrala aia așa cum e, pur și simplu urâtă, ca un cavou de interlop. Nu mă aștept ca de mâine oamenii să nu mai creadă în ziduri și oase. Nu mă aștept nici ca popimea de-an călare pe sărăcime să lase zăbala un pic mai slobodă o vreme și să nu-i mai hăituiască cu pintenii-n burtă după bani.

Mai zic că nu-i o discuție despre atei vs. credincioși, nu despre asta e vorba.

Mă scârbește însă toată încercarea asta din toate părțile de-a cădea la pace. La învoială cu mizeria. Las-o-așa. Nu-i urâtă, nu știi tu canoanele. Sau na, o fi urâtă, da´ bine că măcar s-a făcut. Și gata, ciocu´ mic și bucurie.

Scrie un intelectual BOR: „orice controversă despre Catedrala Națională este inutilă și chiar impudică”. De ce? A făcut Dumnezeu Însuși proiectul în AutoCAD-ul ceresc? Au trudit la ea îngeri și serafimi, a cărat Iisus pe umeri niște grinzi cum și-a dus crucea sus pe Golgota? Nu. E făcută de oameni, de ce s-a ridica deasupra judecății lor?

Domnul Mihai Șora, patriarhul răzvrătiților din Piața Victoriei, mărturisește că a găsit în mulțimea din fața catedralei oameni și inimi curate. Și iar m-am întrebat, de ce? Ce căuta acolo? De ce să susții, fie și prin rugăciune, o betonieră uriașă care amestecă și înghite bani furați? De ce să fii un alt umăr care duce litiera unui satrap mistic care a numit tâlharul împotriva cărui lupți „vrednic este”?

Vlad Voiculescu, arhanghelul laic al luptei cu cancerul, și sper, cândva, viitor primar al capitalei, scapă într-o emisiune televizată că nu este împotriva finanțării bisericilor din bani publici. N-am auzit nimic despre secularizare, nimic despre impozitarea bisericii, nimic despre faptul că nu există nicio evidență clară a cheltuirii banilor primiți de biserică.

Și peste toate astea, popi râgâind aur, infractori în justiție, pușcăriași liberi, pestă porcină, prostie galopantă, spitale în putrefacție, școli prăbușite, vine 1 decembrie. Cine nu se bucură nu-i om. Sau cel puțin așa a decis Jandarmeria: cei care vor protesta pe 1 decembrie faţă de participarea jandarmilor la paradă „se descalifică ca oameni, ca cetăţeni şi ca români".

Anul ăsta, de ziua națională n-am niciun motiv de bucurie, niciun motiv de sărbătoare, niciun motiv de admirație. Chiar dacă asta mă face neom, necreștin, neromân, mă va face cu siguranță puțin mai liber.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În acest an centenar, ce ar fi trebuit să fie o sărbătoare, o comemorare a oamenilor adevărați din neamul românesc, nu este prilej de sărbătoare. Cu psd și alde, cu monștrii care le alcătuiesc, cu un guvern de incompetenți, analfabeți, cu un prin ministru care este o rușine și o slugă cretină, cu o haită de popi grotești nu existați motiv de sărbătoare. Totul este de o falsitate grețoasă. Iar in anul ce vine ne vom face și mai mult de rușine la președenția c.e. Se răsucesc in morminte toți cei ce s-au jertfit pentru țara asta.
  • Like 0
 • Respect pr cele spuse.
  • Like 0
 • Total de acord cu dvs.Păcat.
  • Like 3
 • Ada check icon
  Duminica in timp ce urmarea la TV sfintirea catedralei mi-a trecut prin minte gandul ca : In tara cea mai saraca avem cea mai mare catedrala. ( in fine nu suntem noi cei mai saraci, dar...suntem printre cei mai saraci ).
  Si aici nu vorbesc doar de lene ci mai ales de intentia politicienilor de a tine poporul in saracie.
  Nu puteam sa nu vad oamenii in fata catedralei stand in frig ore intregi si invitatii ( fel de fel ) intrand in catedrala. Nu puteam sa nu ma gandesc cum invitatii au mers la hotel sa serveasca masa, iar oamenilor nu li-i s-a dat nici macar un ceai sau o masa calda.
  Cand iesi, dupa ce te inchini in altar, treci sa iei un pahar de ceai cald si ceva cald de mancare . Ce mare cheltuiala ?
  Nu am putut sa nu vad copii care stateau lipiti cu manutele de garduri si se uitau la catedrala .Oare care o fii diferenta intre un copil din afara si unul din catedrala ?
  Involuntar am avut impresia ca ma intorc in trecut , cu multi zeci de ani , cand taranii stateau afara langa carute si popimea si politicul se afisa in speldoarea ei.
  Asa ca am ajuns la concluzia ca Romania mai sus de atat nu poate ajunge ci de acum doar in jos ( educatia civica, sanitara, politica, ...cultura si educatia cu tot ce cuprinde ea ), ca se indreapta spre dezastru.
  Asta avem, asta s-a votat ( mai bine zis nu s-a votat ) deci cu asta defilam.
  Nu ma simt neom ci ma simt chiar foarte om, nici necrestin ci chiar foarte crestin si chiar foarte roman.
  De ce ? Pentru ca doresc ce e mai bine pentru oamenii care stau zgribulind in frig si copii cu manutele lipite de garduri inghetate .
  • Like 2
 • Cri check icon
  Nu vad ratiunea pentru care dl. George Moise nu se poate bucura pentru Ziua Nationala a Romaniei. Aceasta sarbatoare nu are legatura cu conducatorii vremelnici, fie ei laici sau clerici, insa are legatura cu trecutul si cu istoria noastra.
  Daca pentru distinsul autor al acestui articol aniversarea re-intregirii tarii noastre nu are nicio relevanta, este problema domniei sale, insa faptul ca in urma cu o suta de ani niste lideri politici patrioti si luminati au reusit sa unifice provinciile romanesti este, fie ca vrea sau nu vrea dl. George Moise, cea mai mare realizare din istoria acestui popor.
  Nu ne place IPS Daniel si luxul pe care il afiseaza unii dintre capii BOR ? Foarte bine ! Nu ne plac actualii lideri politici ai tarii ( fie tabara Dragnea et co sau tabara Johannis et co ) ? E in regula !
  Dar ce legatura au simpatiile sau antipatiile noastre politice sau bisericesti cu Sarbatoarea Marii Uniri ?
  In urma cu un secol, cateva sute de mii de militari romani au platit cu jertfa suprema pentru ca noi, urmasii lor din zilele noastre, sa putem calatori fara vama sau alte restrictii politico-administrative din Giurgiu la Baia Mare sau de la Timisoara la Botosani, intr-o singura si unica Romanie Mare.
  Daca dl. George Moise este insensibil la semnificatia zilei de 1 Decembrie si astfel se simte ""mai liber"", este problema domniei sale.
  Din fericire exista insa milioane de romani care nu au uitat sacrificiile uriase care au fost facute de inaintasi pentru reintregirea patriei noastre, Romania.
  Eu sper ca majoritatea concetatenilor nostri nu si-au uitat si nu-si dispretuiesc propria istorie nationala doar pentru ca nu le place un politician sau un partid, sau un cleric sau Biserica.
  • Like 1
  • @ Cri
   Comemorarea și cinstirea celor enumerați nu are legătură cu ce trăim azi. Poate la următorul centenar!
   • Like 0
 • De acord cu autorul!
  Nu putem sărbători zece la pătrat când tot ce vedem în jurul nostru este hoție la pătrat!
  • Like 3
  • @
   Da, ai dreptate. Trebuia aduși dragnea, tariceanu, stefănescu, nicolae, nicolicea, nicolai, diaconu, varanul, bombonel si ultimul pe listă iliescu. Și ăștia nu sunt toți.
   • Like 1
 • Iti impartasesc nefericirea dar m-as uita la catedrala asta ca la un efect , nu ca la o cauza. Catedrala este o forma fara fond ca si noi , poporul roman.
  Ce fond avem noi ca popor cind hotia, lenea si prostia ne conduc societatea ?
  De la nimicnicia noastra porneste totul .
  Cind nu vom mai accepta ca specimene ca Dancila sa manince in Sala tronului , cind nu vom mai accepta hoti si analfabeti sa vorbeasca de la tribuna parlamentului , probabil ca vom fi gata sa schimbam ceva.
  In rest toate bazaconiile pe care le vedem si le traim sunt numai efectele, a ceea ce am devenit ca popor.
  • Like 6
 • De ce? Pentru ca se poate in Romania. Pentru ca liderii politici speculeaza problema credintei si au impresia ca ne pot impresiona prin constructia de marete catedrale. Pentru ca acesti corupti odiosi vor sa controleze si sa manipuleze acea parte a scietatii care-i voteaza constant, prin construirea de catedrale care ne vor "apara" si ne vor "pazi" de toate relele din lume (UE, gay, lesbiene, molime, etc, etc). La urma urmelor, ionii de Ag cu nr. atomic 47 purifica, nu-i asa?
  Spitale la standarde occidentale, autostrazi cu 5-6 benzi pe sens, scoli moderne cu tabla conectata la internet si toaleta in incinta scolii (!), justitie impartiala sau stat de drept? Come on... toate astea palesc in fata edificiului mantuitor, iar justitia oricum se va face in ceruri, la sfarsitul vietii. Insa tare mi-e teama ca "precum in cer, asa-i si pe pamant"...
  • Like 3
  • @
   FYI traiesc in Occident de ani de zile. Am si protestat dar degeaba. Insa nu am pretentii de la clovni ca dvs.
   • Like 1
 • După cum vă e mintea asa va este si soarta. E tipic romanesc ce se intampla. M as mira să fie altfel.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult