Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Anul acesta nu s-a mai urcat pe catedră: Pandele pe educație, varianta scaun

Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, și-a susținut luni discursul de început de an școlar urcat pe un scaun, potrivit unor imagini publicate pe Facebook de către un jurnalist.

(Foto Facebook/Dragoș Porojnicu)

(Foto Facebook/Dragoș Porojnicu)

(Foto Facebook/Dragoș Porojnicu)

În septembrie 2016 au devenit virale imaginile cu primarul Pandele urcat pe o catedră, pentru a-și rosti discursul prilejuit de deschiderea anului școlar. „M-am urcat cu picioarele pe catedră că erau 2000 de părinți și copii și nu mă vedea lumea. Așa mi-a dat mie prin cap”, a explicat atunci, pentru Hotnews.ro, primarul Pandele.

Mai jos, regăsiți editorialul lui Alex Livadaru, publicat pe 13 septembrie 2016 în Republica.ro:

S-a suit scroafa-n copac. Imaginea emblematică a învățământului românesc

Românii au o vorbă cam din topor, dar duritatea ei stilistică are întotdeauna corespondență în realitatea noastră mâloasă. În DEX, expresia este explicată astfel: S-a suit scroafa în copac se spune despre un parvenit înfumurat.

Florin-Costel Pandele, primar de Voluntari-Ilfov, a oferit - probabil involuntar- fotografia virală a începutului de an școlar pe 2016. Nici dacă o făcea cu intenție, edilul nu reușea să livreze imaginea emblematică a învățământului în 2016. 27 de ani de reforme, peste 20 de miniștri, mai bine de 60 de modificări ale legii după care funcționează și efectele extrem de grave - rate tot mai mici de trecere a examenelor naționale, bagatelizarea învățatului, apariția fabricilor de diplome, plagiatul și politizarea angajaților până aproape de nivelul portartarului.

Florin-Costel Pandele, el însuși suspectat că a plagiat în teza sa de doctorat, cocoțat pe catedră, arată unde au reușit să se urce politicienii cu școală pe sărite și cuvinte puține, dar mai ales nevoia lor de a le vorbi de sus, de pe piedestaluri false, maselor de proști pe care-i păstoresc, dar care, e drept, le dau votul de fiecare dată când sunt chemate să o facă. 

Fotografia, susține Digi24, a fost făcută luni, 12 septembrie, la ceremonia de deschidere a noului an, în curtea școlii numărul 1 din Voluntari, Ilfov. E de prisos să umpli pagini traducând semnificația unor astfel de imagini, au făcut-o internauții pe Facebook, poate mai bine decât ar putea-o face orice analist sau politician.

N-ați înțeles metafora. Calcă în picioare catedra și implicit scoala, spune Vasile Temle.

Soțul doamnei Firea. Poate că atunci când ai două doctorate, nu te mai cobori la nivelul profesorilor, elevilor, părinților, le dai lecții de bun simț, spune Cristina Alexandru.

Poate cel mai bun comentariu aparține unui cetățean care rezumă totul la o frază simplă- dacă școala nu ar fi fost politizată, iar directorul școlii numărul 1 din Voluntari nu ar fi fost numit și susținut politic, probabil că și-ar fi permis să-i spună domnului primar Pandele că nu e frumos să se urce pe catedră ca să-și țină cuvântarea și l-ar fi dat jos de acolo.

La bătaie cu poza lui Pandele pentru statutul de ridicol pe ziua de luni a fost postarea doamnei Grapini, cunoscută în mediul online datorită ambiției cu care scrie tâmpenii bine meșteșugite, îmbibate cu cât mai multe greșeli de ortografie și punctuație. Venerabilă vârsta doamnei Grapini, altfel europarlamentar care reprezintă România la Bruxelles, dar cred că și săracii profesori ai domniei sale, dacă trăiesc, intră în pământ de rușine. Rușinea lor nu anulează însă întrebarea legitimă despre cum o fi trecut doamna europarlamentar clasele, dintr-a IV-a până la liceu. 

Pe rețelele de socializare, textul Mariei Grapini circulă sub formă de test de gramatică, unde cel care le depistează și corectează obține punctaj bun.

Politizarea școlilor în adâncime este cauza tuturor problemelor, iar cine neagă această evidență o face în mod voit, tocmai pentru a ascunde acest cancer care a făcut mestastaze în ultimele decenii. La o școală din apropierea zonei Iancului-București, în 2014, cadrele didactice au fost forțate să meargă la mitingul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta pe Arena Națională. După ce directorul a intrat trântind și pocnind în cancelarie pentru că nimeni nu se înscrisese pe liste de bunăvoie, dascălii au tras la sorți care să se ducă în tribune la marele spectacol politic.

Dacă școlile din România ar avea câțiva învățători și profesori curajoși precum medicul Camelia Roiu, am vedea cu ochiul liber larvele care umblă pe băncile elevilor noștri, tolerate și ajutate să crească de politicienii care și-au vrut slugile în funcțiile de directori și la catedre.

În rest, rămâne cum am stabilit cu domnul Florentin Pandele, la finalul tezei de doctorat "România și noile provocări generate de integrarea europeană", care conține pasaje copiate din alte cărți fără a fi citate corespunzător, așa cum a descoperit Iulia Marin, de la PressOne. Vă las în compania frazei de mai jos, curată și inteligentă concluzie, de o banalitate și un nimic demnă de o teză de doctor: "Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți de faptul că, pe lângă oportunități, Uniunea Europeană aduce și o serie de provocări la care țara noastră va trebui să răspundă în mod adecvat."

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eee, progres, ce mai! De la catedra la scaun... pentru Pandele e deja foarte mult. Cine stie, poate la anul se suie pe o boxa (un subwoofer, sa-i vibreze bine sub pantofii de bo$$) si poate in cativa ani nu se mai suie pe nimic! Hai Gabito, indraznesc sa mai cred ca poti sa-ti dresezi ghertoiul.
  • Like 1
 • Ada check icon
  Ce mizerie !
  • Like 0
 • Primarul poate vrea sa demonstreze elevilor ca nu mai e valabila vorba aceea sa ai scaun la cap... :))
  • Like 0
 • am o prietena ce nu isi mai duce copila in prima zi la scoala. Am zis ca e exagerata. A zis ca ce se intampla la scoala aia e exagerat, asa ca ei se intorc din vacanta in prima zi de scoala.
  • Like 1
 • ”Cantidatul” la președinție, soțul nevestei, invitat al megastudiourilor sienena3h1, nu face niciun efort pentru a ascunde lipsa educației, lipsa civilizației, a empatiei, a omeniei, Melteanul, ajuns mare shef, calcă în picioare catedra de la care urmează să predea un profesor; fiind evident că inteligența insului se sprijină tot pe cele două membre locomotorii, indiferent la ce înălțime vrea să le expună.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult