Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Apariție surpriză a lui Volodimir Zelenski în cel mai fierbinte loc al războiului: de ce se aruncă atâtea resurse de ambele părți în „mașina de tocat carne” de la Bahmut

Zelenski la Bahmut

Marți, în ziua cu numărul 300 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, Volodimir Zelenski a făcut o vizită surpriză pe linia frontului în orașul Bahmut din regiunea Donețk, în timp ce Vladimir Putin a recunoscut că situația în regiunile ucrainene anexate ilegal este „extrem de dificilă”.

- De asemenea, liderul de la Kremlin le-a ordonat serviciilor de securitate de la Moscova să supravegheze frontierele şi să combată noile ameninţări. Comentariile lui Putin au fost făcute cu ocazia zilei serviciilor de securitate, celebrată în Rusia şi în contextul apelurilor Kievului, care a solicitat mai multe arme după ce drone lansate de forţele ruse au atacat în ultimele săptămâni infrastructura esenţială din Ucraina.

- Președintele ucrainean s-a întâlnit marți cu militarii ucraineni și i-a premiat. Luni, cu doar o zi în urmă, Volodimir Zelenski a declarat că Bahmut este „cel mai fierbinte punct” de pe linia frontului ce se întinde pe 1.300 kilometri..

- De luni de zile, orașul Bahmut este o țintă-cheie a trupelor rusești din regiunea Donețk și a fot grav avariat. Cu toate acestea, forțele ucrainene au reușit să țină piept soldaților ruși și i-au împiedicat să avanseze.

- Conform unei analize Reuters, bătălia de aproape cinci luni pentru micul oraș Bahmut din estul Ucrainei a durat atât de mult timp și a provocat atât de multe morți și distrugeri încât, chiar dacă Rusia va învinge, va fi o victorie cu un cost mare.

- Blocuri de apartamente distruse, soldați grav răniți, tranșee pline de noroi și civili care se ascund în pivnițe sub bombardamente neîncetate au devenit scene familiare în Bahmut și în jurul acestuia din regiunea Donețk de când au început luptele. Obținerea controlului asupra orașului, cu o populație de 70-80.000 de locuitori înainte de război, care s-a redus la aproape 10.000 de locuitori, ar putea oferi Rusiei o fereastră pentru a avansa spre două orașe mai mari: Kramatorsk și Sloviansk. De asemenea, lăsa Ucraina fără o intersecție utilă de drumuri și linii de aprovizionare feroviară.

- Dar, cu lupte aprige acolo de la 1 august și bombardamente rusești din luna mai, o mare parte din micuțul oraș Bahmut este avariat, în timp ce forțele ucrainene din vest au avut suficient timp să construiască linii defensive în apropiere pentru a se retrage.

- Valoarea strategică a orașului Bahmut a fost redusă de fortificarea de către Ucraina a zonei înconjurătoare în lunile care au urmat, ceea ce a complicat lucrurile pentru Rusia. Totuși, confruntarea din Bahmut a căpătat o importanță supradimensionată de ambele părți, deoarece este principalul teatru de luptă în timp ce iarna s-a instalat, au fost desfășurate resurse importante și este prima bătălie din ultimele luni în care Rusia pare să aibă o șansă de a câștiga.

„Lupta pentru Bahmut nu este lipsită de sens, ci nesigură din punct de vedere strategic pentru Rusia, având în vedere potențialul ofensiv slab și nicio perspectivă de pătrundere chiar dacă orașul este capturat”

- Descrisă ca o „mașină de tocat carne” de către comandanții din ambele tabere, unii experți ruși, ucraineni și occidentali compară lupta cu Primul Război Mondial, în care Germania și Marea Britanie au suferit pierderi uriașe în războiul de tranșee pentru câștiguri teritoriale adesea reduse.

- Igor Girkin, un naționalist rus care a contribuit la lansarea războiului din Donbas în 2014 și care se află sub sancțiuni americane, a declarat săptămâna aceasta că strategia Rusiei în Bahmut a fost „idioată”, adăugând că după posibila capturare a orașului de către Rusia, ucrainenii nu vor face decât să se retragă la o a doua linie defensivă, continuând să construiască alte linii defensive. „Așa arată tocarea apărării inamicului după modelul din Primului Război Mondial”, a spus Ghirkin, susținând că Moscova trebuie să schimbe strategia pe câmpul de luptă și să își desfășoare forțele într-un alt mod.

- La rândul său, Michael Kofman, expert în cadrul think-tank-ul american pentru Analiza Securității Naționale, a declarat că Moscova părea angajată în această bătălie din cauza resurselor pe care le-a investit deja, mai degrabă decât din cauza unei „strategii solide”. „Lupta pentru Bahmut nu este lipsită de sens, ci nesigură din punct de vedere strategic pentru Rusia, având în vedere potențialul ofensiv slab și nicio perspectivă de pătrundere chiar dacă orașul este capturat”, a mai declarat Kofman.

- Niciuna dintre părți nu dezvăluie amploarea numărului victimelor din Ucraina, dar Kievul spune că Rusia a suferit pierderi grele, aproape 100.000 de militari potrivit estimării de marți, și că mulți dintre cei uciși sunt condamnați recrutați de compania privată de mercenari Wagner.

Bahmut a devenit o bătălie de uzură în care „ucrainenii pur și simplu îi epuizează pe ruși”

-Pentru Rusia, Bahmut, pe care îl numește Artyomovsk, așa cum era știut în epoca sovietică, are de mult timp o valoare politică. Aflat pe linia frontului care taie în două regiunea Donețk, în estul Ucrainei, cucerirea orașului Bahmut aduce mai aproape Rusia de controlul deplin al Donbasului, parțial controlat de pro-ruși din 2014. După ce trupele rusești au plecat din nordul Ucrainei în aprilie, într-o retragere umilitoare, Moscova a reformulat public obiectivul său principal de război ca fiind „eliberarea" Donbasului, în mare parte vorbitor de limbă rusă, din care regiunea Donețk reprezintă aproximativ jumătate.

- Analistul militar polonez Konrad Muzyka a declarat pentru Reuters că Bahmut a devenit o bătălie de uzură în care „ucrainenii pur și simplu îi epuizează pe ruși”.

- Conform serviciul britanic de informații militare, există „o posibilitate realistă ca capturarea orașului Bahmut să fi devenit în primul rând un obiectiv simbolic, politic”.

- Reuters mai scrie că o victorie la Bahmut ar ajuta la ridicarea moralului, iar generalul Serghei Surovikin, comandantul general al forțelor rusești din Ucraina începând cu 8 octombrie, ar putea demonstra că a avut dreptate să își redistribuie forțele în altă parte după ce s-a retras din orașul Herson din sudul Ucrainei.

- Pentru Ucraina, spun experții, calculul de a păstra Bahmut se referă într-o oarecare măsura la păstrarea sprijinului din partea țărilor occidentale de care Ucraina este dependentă în ceea ce privește livrările de arme.

- În condițiile în care Ucraina a înregistrat o serie de succese pe câmpul de luptă, chiar și o înfrângere relativ nesemnificativă riscă să creeze percepția unui impas, ceea ce ar putea face ca țările occidentale să fie mai puțin dispuse să își extindă sprijinul pentru Kiev, în contextul în care propriile lor probleme economice din ce în ce mai mari sunt cauzate de război. „În acest stadiu, Ucraina este victima propriilor sale succese recente și suferă din cauza așteptărilor sporite de un impuls susținut”, a mai atenționat Michael Kofman.

- Totodată, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a transmis în evaluarea de luni noapte spre marți dimineață că Aleksandr Lukașenko a blocat eforturile lui Vladimir Putin de a-l convinge pe liderul de la Minsk să intre în război împotriva Ucrainei.

- ISW precizează că, deși au discutat despre antrenarea piloților bieloruși să lanseze bombe nucleare, Lukașenko s-a eschivat ca țara sa să fie atrasă în războiul dintre Rusia și Ucraina. De altfel, cei doi lideri autocrați s-au abținut să discute public despre invazia rusă din Ucraina, ambii precizând în schimb că Belarus se confruntă cu amenințări din partea Occidentului.

- ISW amintește că, potrivit unei evaluări anterioare, Lukașenko folosește retorica apărării granițelor Belarusului împotriva Occidentului și NATO pentru a evita participarea la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Liderul de la Minsk a făcut aluzie la posibila desfășurare de arme nucleare în Belarus și pe 17 februarie, în contextul unei presupuse agresiuni din partea Occidentului. Lukașenko a spus că Rusia îi va livra rachete antiaeriene S-400 și rachete Iskander, în vreme ce Putin a afirmat că a discutat cu Lukașenko despre formarea unei zone comune de apărare aeriană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult