
Premierul Mihai Tudose a reacționat miercuri, la începutul ședinței de guvern, la apelul dramatic al prezentatoarei TV Magda Vasiliu, care a descris pe Facebook birocrația pentru obținerea unui concediu medical de îngrijire a copilului său diagnosticat cu cancer, internat în Italia.
Șeful Guvernului l-a criticat joi pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, pentru birocrația din sistem, dând exemplu cazul prezentatoarei Magda Vasiliu, adăugând că „ce se întâmplă acum în anumite zone în Ministerul Sănătății ar putea să facă obiectul unei structuri din minister: Psihiatria”.
Tudose i-a cerut ministrului Bodog ca în două săptămâni să prezinte un proiect de reducere a birocrației în sistemul de sănătate.
„Este în public un caz care nu face altceva decât să atragă atenția asupra birocrației care a ajuns la cote extreme și în cadrul Ministerului Sănătății. Mai ales că cei ce se lovesc de această birocrație sunt oameni bolnavi.
400.000 de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie la medicul specialist care trebuie să îi dea scrisoare medicală, care să îi dea rețeta nu știu cine care trebuie să se ducă la farmacie care dacă nu le are pe toate trebuie să se întoarcă să reia ciclul.
Nu sunt sportivi de performanță cei aflați în situația aceasta. Vă rog în două săptămâni să îmi prezentați un proiect de reducere a birocrației.
Nu se poate ca cineva aflat în străinătate la tratament să fie nevoit să vină în țară ca să demonstreze dincolo că e bolnav, sau ceva de genul ăsta. Ce se întamplă acum în anumite zone din Ministerul Sănătății cred că ar putea să facă obiectul unei structuri din Ministerul Sănătații: Psihiatrie”, i-a spus Mihai Tudose pe un ton de reproș ministrului Florian Bodog.
Ministrul Sănătății l-a anunțat pe premier că în ce priveste cazul pe care l-a semnalat „situația este rezolvată”, moment în care șeful Guvernului i-a spus răspicat: „Hai să nu mai rezolvăm cazuri punctuale, să rezolvam sistemul”.
Magda Vasiliu, prezentatoarea știrilor Prima TV, al cărei băiat de 8 ani diagnosticat recent cu cancer este tratat în prezent în Italia, a criticat miercuri într-un mesaj pe Facebook birocrația pe care trebuie să o înfrunte în România pentru a-și lua concediu medical de îngrijire a copilului.
„Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile pentru a se asigura că e totul OK, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse, legalizate, etc...Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somităţi în oncologie pediatrică. Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România!“, a scris Magda Vasiliu în postarea pe Facebook.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Birocratia si hotia au fost creeate ,in mare parte, de PSD
1. Fonduri insuficiente. Alocarea de 4.5% din PIB pentru sănătate de peste 20 de ani este o ruşine, fiind cel mai mic buget din Europa. Este necesară o alocare la nivelul mediei europene de 6 % din PIB.
2. Directorii spitalelor sunt numiţi politic şi nu sunt aleşi după concursuri de competenţă managerială. Directorii numiţi politic, sunt aserviţi politic şi acceptă bugete poruncite politic, de fapt bugete jalnice pentru administrarea spitalelor, în aşa măsură încât medicii mereu sunt avertizaţi să facă economii, fiind sub o presiune continuă. Directorii încheie contracte de achiziţii, de reparaţii, de întreţinere, de aprovizionare numai cu firmele de casă ale baronilor locali, drept răsplată pentru numirea politică pe funcţie. Angajările de personal, numirile şefilor de secţie obedienţi, deplasările gratuite la simpozioane pentru favorizarea achiziţionării unor medicamente, sunt alte forme curente de corupţie din spitale. Nu peste tot este aşa, o bună parte din directori şi manageri sunt corecţi şi devotaţi.
3. Condiţiile de spitalizare sunt precare în multe spitale, iar în unele spitale sunt umilitoare: paturi multe într-un salon, spitale supraaglomerate, medicamente puţine, comportamente formale, autoritariste, nepoliticoase, grosolane. Scandalul dezinfectantelor a arătat lipsa de preocupare, de vigilenţă, indiferenţa şi nivelul corupţiei managerilor.
4. Calitatea consultaţiei medicale depinde de conştiinciozitatea medicului, de numărul de consultaţii şi de condiţiile asigurate.Timpul pentru întocmirea actelor medicale consumă drastic timpul pentru recomandările specifice bolii, de multe ori acestea sunt inexistente sau sunt enumerate într-o manieră rigidă, formală, telegrafică, care îndepărtează pacientul de la o comunicare autentică, empatică, de la om la om.
5. Informatizarea actului medical prin Casa de Asigurări de Sănătate se face cu un soft depăşit, cu mulţi paşi inutili, care consumă timpul şi încurcă actul medical, fiind un stres continuu pentru medici şi asistente. Chiar nu se găsesc alte modalităţi mai utile, mai simple, mai eficiente în locul biletelor de trimitere de la medicii de familie, pentru a evita birocratizarea excesivă şi punerea exasperantă şi epuizantă pe drumuri a bolnavilor vârstnici sau cronici? Chiar de cinci ori trebuie înscrise seria fiecărei reţetei şi CNP-ul la fiecare consult în actele medicale ?
6. Toţi pacienţii, deşi sunt asiguraţi, sunt umiliţi prin timpul pierdut la cozile multor cabinete medicale, de-a lungul şi de-a latul ţării. Sunt puţine cabinetele la care nu se aşteaptă la coadă, programările peste săptămâni sau luni de zile fiind o regulă pentru medicii mai căutaţi.
Holurile policlinicilor de stat din toată ţara sunt înţesate zilnic cu sute de pacienţi umiliţi la cozi de multe ore. Sistemul integrat spital-policlinică este o umilinţă şi o ofensă continuă pentru pacienţi, care sunt programaţi la consultaţii în policlinică după săptămâni de aşteptare, apoi în ziua consultaţiei aşteaptă încă 4-5 ore până soseşte medicul, după ce îşi consultă pacienţii din spital. Aşteptări interminabile, antimedicale şi umilitoare sunt şi la serviciile de internare a spitalelor sau chiar la UPU. Asta nu este organizare, asta este lipsă de respect faţă de suferinzi. De ce nu se dublează liniile de gardă pentru toate specialităţile aglomerate, de ce nu sunt mai mulţi medici în policlinică, de ce nu sunt mai multe locuri libere de spitalizare, sunt întrebări la care nu poate răspunde un sistem rigid şi inflexibil de sănătate. Mulţi medici lucrează dimineaţa în spital, iar după amiaza în sistem privat, ceea ce este legal. În unele judeţe Casele de Asigurări de Sănătate au încheiat ilegal şi concomitent două contracte cu acelaşi medic, la stat şi la privat.
7. Creşterea salariilor de bază, a plăţii gărzilor şi a sporurilor, ar trebui să facă să dispară şpaga din spitale. Reducerea corupţiei din sănătate ţine în primul rând de caracterul şi de integritatea morală a fiecărui medic. Atunci când medicii nu vor mai tăcea, nu va mai fi corupţie în sistemul public de sănătate. Orice compromis înseamnă complicitate cu corupţia. Convingerea mea sinceră este că atât pacienţii cât şi medicii doresc şi au dreptul să fie respectaţi. Medicii nu vor să fie umiliţi primind bani de la pacienţi, medicii vor să primească venituri potrivit pregătirii, competenţei şi efortului profesional depus. Nici pacienţii nu vor să se umilească, oferind bani în plus pentru un act medical plătit deja de ei, printr-un sistem de asigurări de sănătate echilibrat. Din păcate, o parte a medicilor condiţionează în continuare actul medical, sub paravanul regulamentelor rigide, sau printr-un comportament autoritar, atoateştiutor, discreţionar, în locul unei atitudini empatice.
Majoritatea medicilor sunt dedicaţi profesiunii, având calităţi morale deosebite, fiind apreciaţi în comunităţile pe care le servesc. Corupţia din sistemul sanitar de stat se va reduce mult prin aplicarea şi respectarea ÎNTOCMAI a legilor de către toţi salariaţii: infirmieri, asistenţi, medici. Controalele din partea MS sau DSP sunt formale, de multe ori după ce s-a petrecut un eveniment mai grav. Casa de Asigurări de Sănătate, Inspecţia Sanitară de Stat, Curtea de Conturi trebuie să facă ADEVĂRATE controale şi mult mai frecvent.
Doamnă sau domnule medic, înainte de a începe serviciul într-un spital sau la un cabinet, imaginează-ţi că eşti suferind, că ai dureri şi eşti neputincios şi neajutorat. Cum ai dori să fii tratat, aşa să-i tratezi şi tu pe ceilalţi. Imaginează-ţi că îi îngrijeşti, că îi tratezi pe părinţii tăi, pe cei din familia ta, pe cei dragi ţie. Respectă şi vei fi respectat. Profesiunea ta de credinţă: să-i îngrijeşti pe ceilalţi, aşa cum ai dori ca şi ceilalţi să aibă grijă de tine! Fă-o cu altruism, competenţă, onestitate, respect, devotament, responsabilitate, compasiune.
Fii tu schimbarea pe care vrei să o făptuieşti în acordarea asistenţei medicale !
dr. Gheorghe Silvestrovici
2. Mă bucur ca pe politicienii noștri dintotdeauna ii preocupa mai degrabă sa dea legi care sa interzică defăimarea țării, ipocriți ce sunt, ca și când mizeria in care ne zbatem nu ar fi ea însăși o defăimare subînțeleasă și o degradare umilitoare a țării in care trăim!
Mizeria asta și incompetenta la rang de guvernare sunt adevăratele calomnii la adresa României! Nu ce zic sau scriu eu pe un forum. Nu ce zic sau scriu ungurii sau alți presupuși inamici ai noștri (inventați tot de noi).
Cum poți sa nu vezi ca defăimarea de ne-am ține in primul rând de conduita și de etica și abia apoi de vorbe aruncate sau de înjurături!
România este tratată umilitor pentru ca, de multe ori, o merita. Pentru ca ea însăși se tratează umilitor. Și asemenea își tratează cetățenii dobitoci.
De cati ani ne plangem de birocratia din...cam toate sistemele, dar sa zicem acum din cel de sanatate? A, sau conteaza mesajul doar atunci cand vine de la o vedeta?