
Magda Vasiliu, prezentatoarea știrilor Prima TV, al cărei băiat de 8 ani diagnosticat recent cu cancer este tratat în prezent în Italia, critică într-un mesaj pe Facebook birocrația pe care trebuie să o înfrunte în România pentru a-și lua concediu medical de îngrijire a copilului.
„Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile pentru a se asigura că e totul OK, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse, legalizate, etc...Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somităţi în oncologie pediatrică. Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România!“, a scris Magda Vasiliu în postarea pe Facebook.
Redăm integral mesajul Magdei Vasiliu:
„20 de ani în care am cotizat zdravăn la sistemul de asigurări de sănătate. 20 de ani în care am avut concediu medical o singură dată, 5 zile, pentru că mi-am rupt piciorul. În rest, analize făcute la particular, plătite și o singură naștere. Atât. Azi mă văd în situația incredibilă de a găsi o soluție pentru a beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului. Vlad, băiețelul meu, a fost diagnosticat cu cancer acum 3 luni. De atunci sunt cu el la tratament în italia, o țară care l-a primit instant. INTERNAREA DE URGENȚĂ A COPILULUI MEU NU A FOST CONDIȚIONATĂ DE NICIUN ACT!! Vlad a fost internat, diagnosticat și a început chimioterapia fără să am inițial niciun document. Abia apoi m-au întrebat de cardul european... Le-am spus că nu-l am, dar îl voi avea și că îi rog să nu oprească investigațiile...Funcționarul de la ghișeu mi-a răspuns simplu... „Doamnă, copilul e tratat oricum... Nu condiționăm tratamentul de chestiuni birocratice! Stați liniștită!"
Și, am stat liniștită, gândindu-mă că și în țara mea există soluții decente pentru astfel de situații în care nu doresc nimănui să se afle... Dar, a venit momentul în care am solicitat un concediu medical pentru că nu am altfel cum să-mi însoțesc copilul la analize, nu mă pot interna cu el din trei în trei săptămâni, nu-l pot îngriji după chimio, când suferința lui este cumplită... Medicul meu de familie, căruia nu i-am cerut niciodată nici măcar o adeverință, a ridicat din umeri - legea noastră zice că trebuie să vin personal la cabinet. Deci, nu mă poate ajuta... Aflu apoi că e nevoie de un aviz al direcției sanitare din București, unde ar trebui să mă prezint tot personal... Deci, nu se poate... Legea noastră este făcută de niște cretini, pentru niște idioți ca mine, care speră în dreptate, înțelegere și bun simț!
Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile ca să se asigure că e totul ok, România, țara mea, îmi cere acte peste acte, avize și documente traduse, legalizate etc..Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somități în oncologie pediatrică. Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România!!! Adică, un aviz formal, fără valoare medicală, pt că acel oncolog evident nu va vedea copilul... N-are cum! Pt că nu sunt cretină să-l port prin aeroporturi, avion și cabinete medicale când starea lui e una la limită! Nu am vrut să-l expun pe Vlad, nu vreau compătimire și nici milă! Nu am nevoie! Am nevoie doar ca cineva cu putere de decizie să schimbe niște legi restrictive, făcute parcă la mișto, interpretabile și care nu-l ajută pe cetățeanul idiot ca mine, care cotizează zeci de ani degeaba! Pentru că sunt sigură că la fel ca mine au pățit o mulțime de alți părinți care, în momentul în care pleacă să-și salveze copilul, nu se gândesc la birocrație, legi și chichițe administrative care oricum n-aduc nimic bun”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pe de alta parte- atata timp cat media romaneasca isi va "servi" partidul preferat, astfel d imbecilisme nu vor disparea. Si nici cei care le "produc".
Avem in fruntea tarii tot.felul de tractoristi, secretare, precupeţe si cantarete, dar meseriasi nu.
Asta e!
Din pacate se poate si mai rau (si veti vedea cand.vor ajunge.beizadelele astora la putere- "zero volţi" - care vor "conduce" niste semi-imbecili pregatiti in scolile romanesti;.sa.vedeti atunci.idiocracy!)
Si in Romania, daca mergi la o clinica privata, ti se fac analize si de trei ori pe zi, nu doar o data la trei zile. Cu conditia sa le platesti... Daca la italieni 'merge' acel 'card european' si-si trag banii de acolo, totul e bine si frumos. N-as vrea sa aud cum v-ar trata daca nu reusiti sa-l scoateti. Sistemul medical (propriu-zis) de stat din Italia nu este cu mult mai breaz decat cel romanesc!
In situatia prezentata, nu-ti trebuie multa carte, cred, ca fara sa existe un sistem care sa probeze realitatea (crunta, in cazul de fata), multi dintre 'investitorii' romani cu imaginatie si-ar 'trage' clinici in Italia si ar 'investiga', 'trata', cele mai nastrusnice afectiuni. Ca 'patalamale' de experti (chiar in oncologie), in era noastra se pot nascoci aproape instant. Doar ca suna romanu' din Italia si spune ca are o problema de sanatate... Ca femeia e disperata, pot sa inteleg. Ca nu e in stare sa judece coerent, incercand sa inteleaga ratiunea legislatiei in domeniu, pot sa accept, dar nu pot merge pe mana femeii, doar pentru ca este in durere.
Din fericire, cazuri de-astea nu sunt foarte dese. Putin romani isi trateaza betesugurile in strainatate, cu bani de la stat... Si-atunci, daca ar pune problema coerent, ar putea incerca niste exercitii de imaginatie privind eventualul sistem care sa-i rezolve operativ problema.
Nimeni nu se ocupa de clocit legi care sa rezolve cinci persoane!
Ca s-ar putea imagina un sistem care sa implice ambasada/cosulatul, in sensul validarii 'specialistului', ca se pot trimite prin curier diplomatic (ori altcumva, insa securizat) buletinele de analiza pentru a fi validate in Romania, ca lovindu-te de un anume tip de problema, poti imagina o anume modalitate de rezolvare care sa implice cat mai putina trambalare, mi se pare firesc.
Nu mi se pare firesc sa devii oripilat si isteric intr-o problema (grava, e adevarat) despre care n-ai avut habar si s-a intamplat sa te 'atinga' acum, pe persoana fizica...
Interesant ar fi fost daca ar fi aflat cum rezolva Italia astfel de probleme. De italieni care se trateaza in clinici particulare din Germania...
N-a parut s-o intereseze aspectul, ca abia atunci am fi putut compara doua aspecte similare.
Problema noastra este ca avem foarte multi culegatori de probleme si FOARTE PUTINI REZOLVITORI...
Nu cred in 'reaua intentie' a guvernantilor. Prostia si diletantismul par sa ne traga inapoi al dracului. Daca le dai o reteta fezabila, in cazul de fata cum face Italia si se asigura ca nu se scurg banii aiurea, nu cred ca nu s-ar ocupa oarecine de implementare. Nu intantaneu, bineinteles, insa mai toata lumea vrea sa se laude cu realizari...
Daca da, inseamna ca nu prea intelegi cum merge lumea...
Lumea e plina de escroci, iar Romania exceleaza din acest punct de vedere. Crezi ca se pot plati interventiile medicale din strainatate si acorda concedii medicale doar pe vorbe? Pai, daca ar fi asa, toti tuciurii nostri si-ar 'opera' pe cate cineva in Italia si ar 'opera' linistiti buzunare in Europa, avand bani de buzunari de la casele noastre de asigurari medicale...
Crezi ca un italian care se opereaza in Germania e suficient sa sune de-acolo si sa spuna ca tocmai s-a operat? Daca da, nu e rau sa fii comsecade, insa daca n-ai cunostinte specifice, fapt scuzabil, nici imaginatia nu pare sa fie calitatea dumitale de baza...
In cazul de fata, nici pe departe, nu e asta problema. O mama indurereata trece usor cu vederea ca din Romania putini sunt cei care-si trateaza afectiunile in strainatate, la firme private, cu bani de la stat si pentru cazurile astea (cat se poate de rare) nu prea exista legislatie care sa grabeasca procedurile (multe dintre ele firesti).
Altfel, tiganii nostri vor fi toti proprietari de 'clinici' in Italia, care vor trata romani cu toptanul si vor 'suge' de bani statul roman...
toată compasiunea pentru dna Magda Vasiliu.
Pe vremea guvernului Tariceanu, cand PNL era un partid liberal adevarat si nu se pedelizase inca, fostul ministru al Sanatatii, E. Nicolaescu, a vrut sa desfiinteze aceste doua institutii profund nocive pentru sistemul public de sanatate. Insa PSD-ul, de ale carui voturi in Parlament depindea supraviertuirea guvernului liberal, s-a opus cu indarjire. Dealtfel, cei mai prosti ministri ai sanatatii au fost furnizati, din 1990 incoace, de catre PSD ( sub diferitele sale denumiri-PDSR, FDSN, etc ).
Actualul Parlament nu va dori niciodata sa desfiinteze DSP-urile si CNAS. Prin DSP, guvernele au un instrument sinistru dar extrem de eficient de a controla corpul medical, iar prin CNAS sunt controlate cele 6 miliarde de euro pe care "asiguratii" sunt obligati sa le plateasca pentru Sanatate.
Intrucat niciun parlamentar si niciun partid nu are inteligenta, curajul si onestitatea sa initieze desfiintarea celor doua institutii parazite, pacientii si medicii vor fi si pe mai departe bataia de joc a Statului, iar sistemul public de sanatate va continua sa piarda prin emigrare mii de medici in fiecare an.