Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Prezentatoarea TV Magda Vasiliu: „Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile pentru a se asigura că e totul OK, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse”

Magda Vasiliu

Magda Vasiliu, prezentatoarea știrilor Prima TV, al cărei băiat de 8 ani diagnosticat recent cu cancer este tratat în prezent în Italia, critică într-un mesaj pe Facebook birocrația pe care trebuie să o înfrunte în România pentru a-și lua concediu medical de îngrijire a copilului.

„Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile pentru a se asigura că e totul OK, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse, legalizate, etc...Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somităţi în oncologie pediatrică. Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România!“, a scris Magda Vasiliu în postarea pe Facebook.

Redăm integral mesajul Magdei Vasiliu:

„20 de ani în care am cotizat zdravăn la sistemul de asigurări de sănătate. 20 de ani în care am avut concediu medical o singură dată, 5 zile, pentru că mi-am rupt piciorul. În rest, analize făcute la particular, plătite și o singură naștere. Atât. Azi mă văd în situația incredibilă de a găsi o soluție pentru a beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului. Vlad, băiețelul meu, a fost diagnosticat cu cancer acum 3 luni. De atunci sunt cu el la tratament în italia, o țară care l-a primit instant. INTERNAREA DE URGENȚĂ A COPILULUI MEU NU A FOST CONDIȚIONATĂ DE NICIUN ACT!! Vlad a fost internat, diagnosticat și a început chimioterapia fără să am inițial niciun document. Abia apoi m-au întrebat de cardul european... Le-am spus că nu-l am, dar îl voi avea și că îi rog să nu oprească investigațiile...Funcționarul de la ghișeu mi-a răspuns simplu... „Doamnă, copilul e tratat oricum... Nu condiționăm tratamentul de chestiuni birocratice! Stați liniștită!" 

Și, am stat liniștită, gândindu-mă că și în țara mea există soluții decente pentru astfel de situații în care nu doresc nimănui să se afle... Dar, a venit momentul în care am solicitat un concediu medical pentru că nu am altfel cum să-mi însoțesc copilul la analize, nu mă pot interna cu el din trei în trei săptămâni, nu-l pot îngriji după chimio, când suferința lui este cumplită... Medicul meu de familie, căruia nu i-am cerut niciodată nici măcar o adeverință, a ridicat din umeri - legea noastră zice că trebuie să vin personal la cabinet. Deci, nu mă poate ajuta... Aflu apoi că e nevoie de un aviz al direcției sanitare din București, unde ar trebui să mă prezint tot personal... Deci, nu se poate... Legea noastră este făcută de niște cretini, pentru niște idioți ca mine, care speră în dreptate, înțelegere și bun simț! 

Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile ca să se asigure că e totul ok, România, țara mea, îmi cere acte peste acte, avize și documente traduse, legalizate etc..Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somități în oncologie pediatrică. Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România!!! Adică, un aviz formal, fără valoare medicală, pt că acel oncolog evident nu va vedea copilul... N-are cum! Pt că nu sunt cretină să-l port prin aeroporturi, avion și cabinete medicale când starea lui e una la limită! Nu am vrut să-l expun pe Vlad, nu vreau compătimire și nici milă! Nu am nevoie! Am nevoie doar ca cineva cu putere de decizie să schimbe niște legi restrictive, făcute parcă la mișto, interpretabile și care nu-l ajută pe cetățeanul idiot ca mine, care cotizează zeci de ani degeaba! Pentru că sunt sigură că la fel ca mine au pățit o mulțime de alți părinți care, în momentul în care pleacă să-și salveze copilul, nu se gândesc la birocrație, legi și chichițe administrative care oricum n-aduc nimic bun”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aflu de la DIGI despre un barbat ,bolnav de diverse ,cu picioarele amputate, care nu poate beneficia de insotitor pentru ca nu este suficient de bolnav.Pai sa -i intrebe pe vecinii mei cum au reusit sa obtina certificate de handicap grav,desi nu sunt mai bolnavi decit multi altii care ar justifica acest calificativ medicalCum se intimpla ca toti din familie sa fie pensionati medicali,cu handicap si unii asistati social care nu au platit nicicind cotizatii la stat .AStazi copilul meu si altii ca ea muncesc,platesc taxe la stat ca el,statul,sa plateasca ajutor social si pensie sociala uneia care a fost pasare de noapte de la 14 ani.Fica mea se scoala de la sase dimneata,merge la slujba in timp ce parasuta,se scoala la 13,da radioul la maxim,deranjaza pe toti vecinii si pentru ca atitia ani viata ei a fost de noapte isi face treburile noaptea ,inclusiv datul cu aspiratorul,batutul snitelelor etc.Politia nu-i face nimic ,cica are certificat de handicap!
    • Like 0
  • E un monopol de stat, ce v-ati asteptat? A dat Romtelecom intrenet de mare viteza, sau am primit asta dupa liberalizarea pietei de telecomunicatii?
    • Like 0
  • Oare 'amfitrioana' noastră " de la Prima TV e mandra ca e românca" ?
    • Like 0
  • check icon
    O compatimesc pe jurnalista. Numai parinte in situatia ei sa nu fii.
    Pe de alta parte- atata timp cat media romaneasca isi va "servi" partidul preferat, astfel d imbecilisme nu vor disparea. Si nici cei care le "produc".
    Avem in fruntea tarii tot.felul de tractoristi, secretare, precupeţe si cantarete, dar meseriasi nu.
    Asta e!
    Din pacate se poate si mai rau (si veti vedea cand.vor ajunge.beizadelele astora la putere- "zero volţi" - care vor "conduce" niste semi-imbecili pregatiti in scolile romanesti;.sa.vedeti atunci.idiocracy!)
    • Like 1
  • Ma tem ca articolul scoate in evidenta disperarea unei mame, care din cauza durerii, nu e in stare sa inteleaga realitati (romanesti)... Imi pare rau pentru tragedia prin care trece, insa felul in care pune problema mi se pare absurd. Si lumii pare sa-i placa absurdul, pentru ca infinita majoritate pune botu' la felul in care vede ea problema.
    Si in Romania, daca mergi la o clinica privata, ti se fac analize si de trei ori pe zi, nu doar o data la trei zile. Cu conditia sa le platesti... Daca la italieni 'merge' acel 'card european' si-si trag banii de acolo, totul e bine si frumos. N-as vrea sa aud cum v-ar trata daca nu reusiti sa-l scoateti. Sistemul medical (propriu-zis) de stat din Italia nu este cu mult mai breaz decat cel romanesc!
    In situatia prezentata, nu-ti trebuie multa carte, cred, ca fara sa existe un sistem care sa probeze realitatea (crunta, in cazul de fata), multi dintre 'investitorii' romani cu imaginatie si-ar 'trage' clinici in Italia si ar 'investiga', 'trata', cele mai nastrusnice afectiuni. Ca 'patalamale' de experti (chiar in oncologie), in era noastra se pot nascoci aproape instant. Doar ca suna romanu' din Italia si spune ca are o problema de sanatate... Ca femeia e disperata, pot sa inteleg. Ca nu e in stare sa judece coerent, incercand sa inteleaga ratiunea legislatiei in domeniu, pot sa accept, dar nu pot merge pe mana femeii, doar pentru ca este in durere.
    Din fericire, cazuri de-astea nu sunt foarte dese. Putin romani isi trateaza betesugurile in strainatate, cu bani de la stat... Si-atunci, daca ar pune problema coerent, ar putea incerca niste exercitii de imaginatie privind eventualul sistem care sa-i rezolve operativ problema.
    Nimeni nu se ocupa de clocit legi care sa rezolve cinci persoane!
    Ca s-ar putea imagina un sistem care sa implice ambasada/cosulatul, in sensul validarii 'specialistului', ca se pot trimite prin curier diplomatic (ori altcumva, insa securizat) buletinele de analiza pentru a fi validate in Romania, ca lovindu-te de un anume tip de problema, poti imagina o anume modalitate de rezolvare care sa implice cat mai putina trambalare, mi se pare firesc.
    Nu mi se pare firesc sa devii oripilat si isteric intr-o problema (grava, e adevarat) despre care n-ai avut habar si s-a intamplat sa te 'atinga' acum, pe persoana fizica...
    Interesant ar fi fost daca ar fi aflat cum rezolva Italia astfel de probleme. De italieni care se trateaza in clinici particulare din Germania...
    N-a parut s-o intereseze aspectul, ca abia atunci am fi putut compara doua aspecte similare.
    Problema noastra este ca avem foarte multi culegatori de probleme si FOARTE PUTINI REZOLVITORI...
    Nu cred in 'reaua intentie' a guvernantilor. Prostia si diletantismul par sa ne traga inapoi al dracului. Daca le dai o reteta fezabila, in cazul de fata cum face Italia si se asigura ca nu se scurg banii aiurea, nu cred ca nu s-ar ocupa oarecine de implementare. Nu intantaneu, bineinteles, insa mai toata lumea vrea sa se laude cu realizari...
    • Like 0
    • @ Fane Duru
      Din nefericire cazurile de genul asta sunt foarte dese!Oamenii disperati isi vind pina si casele ca sa-si duca copii sau rudele in strainatate unde au un tratament in care sa-si puna sperantele.Statul si sistemul medical de la noi ar trebuii sa-i ajute nu sa le puna piedici de toate felurile.Nu v a doresc sa fiti in locul doamnei Vasiliu,cind statul nostru bolnav el insasi,are grija sa scoata un manual de sport in loc sa rezolve probleme serioase.Si daca ar fi doar un singur caz si statul ar trebuii sa-si faca timp sa reglementeze aceste cazuri.
      • Like 1
    • @ Filimon Luminita
      Sigur ca statul ar trebui sa-i ajute! Dupa parerea dumitale, e suficient sa dai un telefon din Italia sa-i spui medicului ca ai copilul bolnav, ca-i poti trimite diagnosticul si buletinele de analize in anexa? Si ala crezi ca va trebui sa-ti elibereze cardul in discutie si sa-ti semneze concediu medical pe termen nelimitat?
      Daca da, inseamna ca nu prea intelegi cum merge lumea...
      Lumea e plina de escroci, iar Romania exceleaza din acest punct de vedere. Crezi ca se pot plati interventiile medicale din strainatate si acorda concedii medicale doar pe vorbe? Pai, daca ar fi asa, toti tuciurii nostri si-ar 'opera' pe cate cineva in Italia si ar 'opera' linistiti buzunare in Europa, avand bani de buzunari de la casele noastre de asigurari medicale...
      Crezi ca un italian care se opereaza in Germania e suficient sa sune de-acolo si sa spuna ca tocmai s-a operat? Daca da, nu e rau sa fii comsecade, insa daca n-ai cunostinte specifice, fapt scuzabil, nici imaginatia nu pare sa fie calitatea dumitale de baza...
      • Like 0
  • Pentru că italienii nu își angajează rudele în aceeași firmă, decât dacă acele rude știu să aducă profit societății în care lucrează. Acolo, nimeni nu stă în spinarea nimănui. Nu există rubedenii versus restul lumii. Ai profit, trăiești. N-ai profit, nu vrei să încerci în altă parte? Sistemul bugetar românesc încă se mai caracterizează prin PCR (pile, cunoștiințe, relații) și, uneori, prin FSN (fără știrea nevestei). Nu excludem însă nici menage a trois.
    • Like 4
    • @ Gabriel Vînătoru
      Italienii isi cam ANGAJEAZA rudele in mai toate mustariile in care lucreaza, pentru ca au incredere in ele! Mai toate asociatiile se bazeaza pe membrii familiei.
      In cazul de fata, nici pe departe, nu e asta problema. O mama indurereata trece usor cu vederea ca din Romania putini sunt cei care-si trateaza afectiunile in strainatate, la firme private, cu bani de la stat si pentru cazurile astea (cat se poate de rare) nu prea exista legislatie care sa grabeasca procedurile (multe dintre ele firesti).
      Altfel, tiganii nostri vor fi toti proprietari de 'clinici' in Italia, care vor trata romani cu toptanul si vor 'suge' de bani statul roman...
      • Like 2
  • Aceasta este adevărata față a sistemului medical românesc, a grijii pentru cetățeni!
    toată compasiunea pentru dna Magda Vasiliu.
    • Like 0
  • Pentru asta merita mers in strada!
    • Like 5
  • De asta trebuie sa ne implicam in politica, fiindca incompetenta si coruptia celor alesi de cei activi la vot ne ucid pe noi cei neimplicati la vot.
    • Like 5
  • Cri check icon
    Tragedia prin care este nevoita sa treaca d-na Magda Vasiliu, in incercarea domniei sale de a obtine avizele necesare pentru tratamentul fiului domniei sale in Italia, este inca un argument pentru desfiintarea urgenta a doua institutii parazite : Directiile de Sanatate Publica ( DSP ) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ( CNAS ); aceste doua institutii, inca de la infiintatrea lor, au avut rol profund nociv, toxic, asupra sistemului public de sanatate; insa pacientii ar trebui sa stie ca birocratia cretina, aroganta si dispretul absolut cu care functionarii acestor doua institutii trateaza ii pe pacientii si "asiguratii" romani sunt distribuite cu aceeasi intensitate si asupra medicilor; orice pacient sau medic care a facut anticamera pe la usile acestor functionari, s-a confruntat cu dispretul si lipsa de respect pe care acesti functionari complet inutili le afiseaza in relatia cu solicitantii, fie ei medici sau bolnavi.
    Pe vremea guvernului Tariceanu, cand PNL era un partid liberal adevarat si nu se pedelizase inca, fostul ministru al Sanatatii, E. Nicolaescu, a vrut sa desfiinteze aceste doua institutii profund nocive pentru sistemul public de sanatate. Insa PSD-ul, de ale carui voturi in Parlament depindea supraviertuirea guvernului liberal, s-a opus cu indarjire. Dealtfel, cei mai prosti ministri ai sanatatii au fost furnizati, din 1990 incoace, de catre PSD ( sub diferitele sale denumiri-PDSR, FDSN, etc ).
    Actualul Parlament nu va dori niciodata sa desfiinteze DSP-urile si CNAS. Prin DSP, guvernele au un instrument sinistru dar extrem de eficient de a controla corpul medical, iar prin CNAS sunt controlate cele 6 miliarde de euro pe care "asiguratii" sunt obligati sa le plateasca pentru Sanatate.
    Intrucat niciun parlamentar si niciun partid nu are inteligenta, curajul si onestitatea sa initieze desfiintarea celor doua institutii parazite, pacientii si medicii vor fi si pe mai departe bataia de joc a Statului, iar sistemul public de sanatate va continua sa piarda prin emigrare mii de medici in fiecare an.
    • Like 3
    • @ Cri
      check icon
      Oamenii din aceasta structura birocratica numita CNAS sunt extrem de grijulii cu aspectele neesentiale ale activitatii lor si a sistemului de sanatate in general, dar extrem de generosi, atunci cand primesc ordin...Va pot arata un document semnat din partea CJAS, in care se spune ca, pentru ca o trimitere de la medicul de familie avea o eroare de dactilografiere, trebuia ca furnizorul sa refuze prestatia medicala datorata pacientului. Ce altceva mai trebuie ca sa va lamuriti ca CNAS nu e decat un distribuitor de bani catre buzunare bine sprijinite? Poate, un document de control in care se scrie ca lipseste mentiunea din fisele de magazie a scoaterii catorva microlitri de reactiv, drept pentru care geniile de la CNAS deduc ca analiza nu a fost lucrata? Pai oamenii aia lucreaza sau completeaza fisele de magazie pentru sute de reactivi?
      • Like 2
    • @
      Cri check icon
      Nu pe mine trebuie sa ma convingeti de rolul profund nociv le care il are CNAS, ci pe politicienii care pot dar nu vor sa schimbe sau sa modifice legile si institutiile din tara noastra....
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult