Pentru că începuse să simtă o dificultate în respirație, V., o femeie între două vârste, a mers la medicul de familie, care i-a recomandat să facă o radiografie. Pacienta a optat pentru o clinică privată, unde o aplicație folosită de radiologie avea să detecteze, imediat după efectuarea investigației imagistice, un edem pulmonar acut. Medicul radiolog s-a uitat la rezultatul indicat de aplicație și a confirmat prezența urgenței medicale.
„Practic medicul a fugit după pacientă, să o trimită la spitalul județean de urgență, pentru că diagnosticul îi punea femeii viața în pericol iminent. Și așa am reușit să salvăm cel puțin o viață”, a povestit Ștefan Iarca (foto), cofondator și CEO XVision, startup-ul care a dezvoltat aplicația folosită de departamentul de radiologie. Bazată pe inteligența artificială, aplicația, care nu înlocuiește medicul, ci îl face mai rapid și mai precis, este folosită în prezent în 63 de spitale din România și din Ungaria, Slovacia, Polonia și Croația.
„Am văzut un anunț pentru Innovation Labs și am zis ok, hai să mergem, crezând că e doar o chestie de o seară”
Povestea XVision a început cu patru studenți, colegi de facultate, la Timișoara - Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu și Andrei Tenescu. Erau în anul întâi de facultate, interesați să participe la concursuri de tip hackathon și au aflat despre programul Innovation Labs, așa că s-au hotărât să meargă împreună.
„Am văzut un anunț pentru Innovation Labs și am zis Ok, hai să mergem!, crezând că e doar o chestie de o seară, nu ne gândeam că este un program de pre-accelerare. Pe atunci, nu știam nimic despre startup-uri, nu știam exact ce vrem să facem. Am mers la concurs, nu am reușit să ajungem la București (în finală), însă am rămas cu ideea de a face un startup. Asta ni se părea o idee foarte bună”, își amintește Ștefan Iarca.
Au urmat doi ani consecutivi de participare la Innovation Labs, iar la cea de-a treia participare la programul de pre-accelerare tinerii au prezentat ideea XVision, gândit ca un startup care folosește tehnologia de inteligență artificială și care rezolvă o problemă din medicină.
„Programul Innovation Labs a pus bazele a tot ceea ce înseamnă teoria startup-ului în echipa noastră. Lucrând în echipă împreună pe parcursul programelor, am reușit destul de bine să ne cunoaștem, să ne înțelegem, să vedem exact care la ce e bun”, spune Ștefan Iarca.
Compania XVision, care a dezvoltat o platformă medicală bazată pe algoritmi de inteligență artificială, a fost fondată în Timișoara, în 2018, de cei patru cofondatori cu expertiză în zona de software development și inteligenţă artificială. Pe parcurs lor li s-au alăturat medici radiologi din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara și key opinion leaders din imagistica medicală. În prezent echipa are 24 de membri, dintre care 6 medici.
„Ideea e să dezvolți afacerea cât mai aproape de clienții pe care urmează să îi ai”
Unul dintre cele mai importante sfaturi primite de la mentorii cu care au lucrat în programul de pre-accelerare Innovation Labs, de altfel și cel pe care Ștefan spune că îl dă tinerilor aflați la început de drum în antreprenoriat, este legat de validarea cât mai repede cu putință, cu potențialii clienți, a ideii afacerii.
„Să fii cât mai orientat pe ceea ce spun clienții tăi, să nu stai să dezvolți foarte mult timp o idee și după aceea, după ce ai stat doi ani, ieși cu ea pe piață și nici măcar nu întrebi dacă e bună sau nu. Ideea e să dezvolți afacerea cât mai aproape de clienții pe care urmează să îi ai. Cât mai aproape posibil”, sună recomandarea cofondatorului XVision.
În calitate de membri ai comunității alumni ai Innovation Labs, cofondatorii XVision participă acum, la rândul lor ca mentori, ocazional, în programul de pre-accelerare, fiind sprijiniți, în continuare de reprezentanții Innovation Labs în networking și găsirea de noi oportunități de finanțare și dezvoltare a business-ului.
„Aplicația nu e gândită să înlocuiască medicul radiolog, ci să-l asiste, făcându-l mai rapid și mai precis”
XVision a dezvoltat un program software dedicat radiografiilor de torace și un program care identifică rapid și cu mare precizie prezența nodulilor pulmonari.
Produsul dedicat radiografiilor de torace ia radiografia pacientului ca informaţie de intrare și generează interpretări precise într-un timp foarte scurt, servind drept asistent digital pentru medici. Softul poate detecta 17 clase de patologii pulmonare – printre care pneumotorax, leziuni pulmonare, opacități pulmonare, cardiomegalie, edem pulmonar, pleurezie. Aplicația poate genera imagini adiţionale care ajută medicul în procesul de analiză imagistică, precum substracţia și supresia oaselor sau calcularea automată a indicelui cardiotoracic.
Al doilea produs, dedicat investigației CT (computer tomograf) de plămâni, sprijină medicii în identificarea mai rapidă și cu precizie mai mare a nodulilor pulmonari. Softul identifică nodulii, indică cu precizie slice-urile în care sunt localizaţi și calculează automat diametrul lor. Totodată, în pandemie, echipa a dezvoltat o serie de algoritmi care identifică leziunile pulmonare specifice COVID-19 și care determină gradul de afectare a plămânilor.
„Aplicația e făcută să funcționeze simplu, în sensul că medicul radiolog primește radiografia sau imaginea computer tomograf (CT) inițială și imediat, în aceeași aplicație pe care o folosește deja, primește și interpretarea XVision. Practic XVision dă o a doua opinie pe aceste imagini, pe partea de radiografii pulmonare, putând să detecteze 17 patologii, iar pe partea de computer tomograf putând să identifice, printre altele, semne ale cancerului pulmonar sau noduli pulmonari. Aplicația e gândită să fie un asistent întotdeauna, nu e gândită să dea diagnosticul singură, nu e gândită să înlocuiască medicul radiolog, ci să-l asiste, făcându-l mai rapid și mai precis în munca pe care o face, iar la finalul zilei să salveze vieți, printr-un tratament mai bun”, a explicat CEO-ul XVision.
Finanțări de 1,5 milioane de euro
Compania a primit până acum finanțări de peste 1,5 milioane de euro, cea mai recentă în ianuarie anul acesta, de un milion de euro, cu aportul bValue ca Lead Investor și a încă șapte investitori din România: GapMinder BV, RocaX, Cleverage VC, Growceanu, Cristian Pop ca angel investor și din Polonia: ResQMed și Marek Dziubinski.
Fondurile au fost direcționate către mărirea echipei cu specialiști din zona de business development, inteligență artificială, software development și imagistică, dar și pentru extinderea companiei către Europa de Vest, fiind vizată, începând cu 2023 și piața SUA.
Programul Innovation Labs a celebrat recent al zecelea an de activitate, fiind cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator din mediul universitar românesc. De-a lungul anilor, în jurul programului s-a dezvoltat o comunitate națională de mari dimensiuni, cuprinzând atât ambasadori Innovation Labs în fiecare universitate parteneră, cât și absolvenți ai acestor universități, profesioniști din industria IT, specialiști din ecosistemul mai larg de antreprenoriat inovativ, investitori, antreprenori, actori din administrația publică și leadership de top din cadrul unora dintre cele mai mari corporații active pe piața din România.
„Innovation Labs s-a născut din nevoia de a ajuta tinerii să învețe ce înseamnă product manager, să lucreze în echipă, să poată să formeze echipe de startup care să intre mai departe în programe de accelerare, să obțină finanțări. În primul rând, trebuie să vadă dacă își doresc să fie antreprenori și dacă pot să fie antreprenori. Asta aduce cu sine stres, muncă, pasiune. Nu toți suntem așa. Cei care nu ne luăm adrenalina din muncă, putem să mergem pe drumul de product manager, pe drumul de manager de oameni, pentru că am învățat să lucrăm în echipă. La Innovation Labs pregătim soft skills și business skills, pentru ca oamenii să fie mult mai asumați, să aibă un vocabular care să îi plaseze în „alte conversații” în firmele în care merg”, explică antreprenorul Andrei Pitiș, cofondator Innovation Labs.
Programul este puternic ancorat în mediul universitar, prin intermediul cadrelor didactice și al cercetătorilor cooptați și beneficiază de acces la tineri cu un important potențial profesional. Bilanțul Innovation Labs, la 10 ani: 1.300 de echipe înscrise, din care 500 au fost în programul de mentorat și peste 180 au fost în finala Demo Day. Dintre echipele Innovation Labs, peste 40 de firme sunt active pe piață, valoarea lor fiind estimată de Andrei Pitiș la 250 de milioane de euro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.