Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Aproape 150.000 de femei sunt anual victime ale violenței domestice. De ce tace mediul de afaceri, unde este Corporate Social Responsibility?

violenta domestica

Foto: Getty Images

Mediul de afaceri este animat de responsabilitatea socială, celebrul CSR, însă asta nu include, se pare, să iasă public și să ia atitudine cu privire la fenomenele grave din societate. De aceea mediul de afaceri nu a ieșit public pentru a comenta dramele de la Credevia, Ferma Dacilor sau Ibănești, protestele profesorilor și medicilor de familie sau, în ultima vreme, recomandările unor „ïnfluenceri”, ca femeile „să-și ducă crucea”, să fie cuminți și să asculte de partenerii lor, indiferent ce le-ar face aceștia. 

Așadar, este oare cazul ca mediul de afaceri să continue să se uite în altă parte, sperând să dispară de la sine fenomenele grave din societate? Păi să vedem:

1) Atunci când operezi cu noțiunea de „egalitate de șanse” în propria organizație trebuie să fii pregătit să-l susții și în societate – „walk the talk”, cum spune jargonul corporatist - și să amendezi orice afirmații sau apropouri cum că exista categorii de populație de rang inferior, care trebuie „educate” de către celelalte.

2) Statisticile Eurostat arată că România a făcut progrese în ceea ce privește egalitatea de șanse în ocuparea funcțiilor de conducere raportat la celelalte țari ale uniunii. Procentul cel mai mare de femei, ca membri ai colectivelor de conducere din anul 2019, a fost în Letonia de 53%, după care urmează Bulgaria cu 49%, iar locul trei este împărţit între Suedia şi Ungaria, cu câte 42%. România se află la mijlocul plutonului, cu 35%, după Spania şi înaintea Greciei.

Situaţia este alta însă atunci când vorbim despre procentajul de femei printre manageri (directori executivi). Aici România este liderul clasamentului, cu 35%, urmată de Estonia şi Lituania (sursa: businessmicrocredit)

3) Ne spune ministrul Justiției Alina Gorghiu: „Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică (23 iunie), în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut”.

Dacă extrapolăm datele la nivelul unui an, avem oriunde între 100 și 150 de mii de cazuri pe an de violență domestică, probabil vârful icebergului. În țara în care 35% din funcțiile de conducere din mediul de afaceri sunt ocupate de femei, peste 400 de femei sunt supuse la o formă de abuz în fiecare zi.

În 2024, în România, stat membru al Uniunii Europene, nimic nu este mai mizerabil decât să agresezi fizic sau psihic femei și copii, nimic mai primitiv decât să „încurajezi” direct sau indirect astfel de porniri și nimic mai iresponsabil decât să te uiți în altă parte, închipuindu-ți că va trece de la sine.

Responsabilitatea socială este cel mai puternic instrument pe care mediul de afaceri îl are la dispoziție pentru a moderniza România. Dar nu trebuie să se rezume numai la ajutarea copiilor cu cancer sau boli rare, la ocrotirea seniorilor care au muncit o viață întreagă, la plantarea de pomi pentru a reduce dezastrul ecologic, la sponsorizarea elevilor defavorizați și la protejarea unei femei bătute. Mediul de afaceri va fi cu adevărat o forță în România atunci când va utiliza toate resursele pe care le are la dispoziție pentru a rezolva cauzele de la rădăcina problemelor din societate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hai sa fim corecti politic pana la capat. Nimeni nu vorbeste despre barbatii abuzati de partenerele lor. Chiar daca numarul acestora este mult mai mic, asemnea barbati nefericiti exista. In Olanda, 42% dintre plangerile din sfera violentei domestice sunt facute de catre barbati.
    • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Si nimeni nu vorbeste despre cum sinuciderile in randul barbatilor sunt mult, mult peste cele in randul femeilor.
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult