Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mirabela Dauer: „A fost coșmar. Am fost mutilată și sufletește, și fizic. Și nu am fost înțeleasă”. Despre violența domestică, la „Scenă Deschisă”

Mirabela Dauer

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de fostul sau actualul partener, iar peste 400 de femei - dintre care 38 doar anul trecut, au murit în ultimii 8 ani, în urma violențelor în familie. Datele furnizate de centrul Filia vorbesc despre un fenomen de masă, în fața căruia o mare parte a societății închide însă ochii, despre o realitate dureroasă pe care o trăiesc prea multe femei, indiferent de vârstă, pregătire sau statut social. Invitată în emisiunea „Scenă deschisă” de la Digi24, Mirabela Dauer, una dintre cele mai cunoscute cântărețe din România, a povestit că ea însăși a fost victima violenței domestice, în timpul celei de-a doua căsnicii, care a durat 8 ani.

Întrebată de Florin Negruțiu ce i-ar spune Mirabela de astăzi tinerei Mirabela, dacă ar avea-o în față, cântăreața a răspuns că ar face tot posibilul să o convingă să nu intre într-o astfel de relație. „Aș aduce orice argumente să nu intre. Pentru că e un coșmar. Îți marchează toată viața o astfel de experiență. Îți marchează toată viața. Pot veni și altele frumoase, fără astfel de episoade, dar niciodată viața nu va mai fi... sufletul tău nu va mai fi complet. Pentru că ți se pune o amprentă în suflet. Ți se pune ceva care nu o să mai iasă niciodată, un stigmat care nu o să mai iasă niciodată A fost coșmar. Eu am fost mutilată si sufletește, și fizic. Și nu am fost înțeleasă. Am căutat ajutor și nu mi s-a acorda”, a spus Mirabela Dauer, care a subliniat că nicio victimă nu poate să iasă dintr-o relație abuzivă de una singură, fără ajutor din partea celorlalți. 

„Eu am fost căsătorită de două ori, nu mi-am găsit fericirea și nici familia”

Cum a reușit ea să iasă din relație? „Poate că am fost foarte curajoasă. Eu sunt un om credincios, puterea mea a venit de sus clar. Nu vreau să râdeți de mine. Și nu vreau să râdă nimeni de mine. Pe mine m-a ajutat Dumnezeu și poate furia pe care am strâns-o în mine atâta vreme, de la trei ani”, a replicat.

Mirabela Dauer a suferit în copilărie de pe urma lipsei tatălui, tatălui arestat de comuniști pe când ea avea doar trei ani și eliberat când avea 12-13. „Era cel mai frumos bărbat din lume: brunet, cu ochi albaștri. Cea mai mare nenorocire din viața mea a fost lipsa tatălui meu”, a mărturisit cântăreața. Când a fost eliberat, era bolnav, avea părul și mustața albe și singurii care îi rămăseseră vii erau ochii. A murit când ea era la începutul carierei. Chiar dacă a fost apropiată de restul familiei, absența tatălui a făcut-o să simtă o stare de singurătate care nu a părăsit- toată viața. „Singurătatea mea în ceea ce privește familia, un soț. Eu am fost căsătorită de două ori, nu mi-am găsit fericirea și nici familia. Eu l-am căutat întotdeauna pe tata”, a spus ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult