Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mirabela Dauer: „A fost coșmar. Am fost mutilată și sufletește, și fizic. Și nu am fost înțeleasă”. Despre violența domestică, la „Scenă Deschisă”

Mirabela Dauer

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de fostul sau actualul partener, iar peste 400 de femei - dintre care 38 doar anul trecut, au murit în ultimii 8 ani, în urma violențelor în familie. Datele furnizate de centrul Filia vorbesc despre un fenomen de masă, în fața căruia o mare parte a societății închide însă ochii, despre o realitate dureroasă pe care o trăiesc prea multe femei, indiferent de vârstă, pregătire sau statut social. Invitată în emisiunea „Scenă deschisă” de la Digi24, Mirabela Dauer, una dintre cele mai cunoscute cântărețe din România, a povestit că ea însăși a fost victima violenței domestice, în timpul celei de-a doua căsnicii, care a durat 8 ani.

Întrebată de Florin Negruțiu ce i-ar spune Mirabela de astăzi tinerei Mirabela, dacă ar avea-o în față, cântăreața a răspuns că ar face tot posibilul să o convingă să nu intre într-o astfel de relație. „Aș aduce orice argumente să nu intre. Pentru că e un coșmar. Îți marchează toată viața o astfel de experiență. Îți marchează toată viața. Pot veni și altele frumoase, fără astfel de episoade, dar niciodată viața nu va mai fi... sufletul tău nu va mai fi complet. Pentru că ți se pune o amprentă în suflet. Ți se pune ceva care nu o să mai iasă niciodată, un stigmat care nu o să mai iasă niciodată A fost coșmar. Eu am fost mutilată si sufletește, și fizic. Și nu am fost înțeleasă. Am căutat ajutor și nu mi s-a acorda”, a spus Mirabela Dauer, care a subliniat că nicio victimă nu poate să iasă dintr-o relație abuzivă de una singură, fără ajutor din partea celorlalți. 

„Eu am fost căsătorită de două ori, nu mi-am găsit fericirea și nici familia”

Cum a reușit ea să iasă din relație? „Poate că am fost foarte curajoasă. Eu sunt un om credincios, puterea mea a venit de sus clar. Nu vreau să râdeți de mine. Și nu vreau să râdă nimeni de mine. Pe mine m-a ajutat Dumnezeu și poate furia pe care am strâns-o în mine atâta vreme, de la trei ani”, a replicat.

Mirabela Dauer a suferit în copilărie de pe urma lipsei tatălui, tatălui arestat de comuniști pe când ea avea doar trei ani și eliberat când avea 12-13. „Era cel mai frumos bărbat din lume: brunet, cu ochi albaștri. Cea mai mare nenorocire din viața mea a fost lipsa tatălui meu”, a mărturisit cântăreața. Când a fost eliberat, era bolnav, avea părul și mustața albe și singurii care îi rămăseseră vii erau ochii. A murit când ea era la începutul carierei. Chiar dacă a fost apropiată de restul familiei, absența tatălui a făcut-o să simtă o stare de singurătate care nu a părăsit- toată viața. „Singurătatea mea în ceea ce privește familia, un soț. Eu am fost căsătorită de două ori, nu mi-am găsit fericirea și nici familia. Eu l-am căutat întotdeauna pe tata”, a spus ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult