Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mirabela Dauer: „A fost coșmar. Am fost mutilată și sufletește, și fizic. Și nu am fost înțeleasă”. Despre violența domestică, la „Scenă Deschisă”

Mirabela Dauer

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de fostul sau actualul partener, iar peste 400 de femei - dintre care 38 doar anul trecut, au murit în ultimii 8 ani, în urma violențelor în familie. Datele furnizate de centrul Filia vorbesc despre un fenomen de masă, în fața căruia o mare parte a societății închide însă ochii, despre o realitate dureroasă pe care o trăiesc prea multe femei, indiferent de vârstă, pregătire sau statut social. Invitată în emisiunea „Scenă deschisă” de la Digi24, Mirabela Dauer, una dintre cele mai cunoscute cântărețe din România, a povestit că ea însăși a fost victima violenței domestice, în timpul celei de-a doua căsnicii, care a durat 8 ani.

Întrebată de Florin Negruțiu ce i-ar spune Mirabela de astăzi tinerei Mirabela, dacă ar avea-o în față, cântăreața a răspuns că ar face tot posibilul să o convingă să nu intre într-o astfel de relație. „Aș aduce orice argumente să nu intre. Pentru că e un coșmar. Îți marchează toată viața o astfel de experiență. Îți marchează toată viața. Pot veni și altele frumoase, fără astfel de episoade, dar niciodată viața nu va mai fi... sufletul tău nu va mai fi complet. Pentru că ți se pune o amprentă în suflet. Ți se pune ceva care nu o să mai iasă niciodată, un stigmat care nu o să mai iasă niciodată A fost coșmar. Eu am fost mutilată si sufletește, și fizic. Și nu am fost înțeleasă. Am căutat ajutor și nu mi s-a acorda”, a spus Mirabela Dauer, care a subliniat că nicio victimă nu poate să iasă dintr-o relație abuzivă de una singură, fără ajutor din partea celorlalți. 

„Eu am fost căsătorită de două ori, nu mi-am găsit fericirea și nici familia”

Cum a reușit ea să iasă din relație? „Poate că am fost foarte curajoasă. Eu sunt un om credincios, puterea mea a venit de sus clar. Nu vreau să râdeți de mine. Și nu vreau să râdă nimeni de mine. Pe mine m-a ajutat Dumnezeu și poate furia pe care am strâns-o în mine atâta vreme, de la trei ani”, a replicat.

Mirabela Dauer a suferit în copilărie de pe urma lipsei tatălui, tatălui arestat de comuniști pe când ea avea doar trei ani și eliberat când avea 12-13. „Era cel mai frumos bărbat din lume: brunet, cu ochi albaștri. Cea mai mare nenorocire din viața mea a fost lipsa tatălui meu”, a mărturisit cântăreața. Când a fost eliberat, era bolnav, avea părul și mustața albe și singurii care îi rămăseseră vii erau ochii. A murit când ea era la începutul carierei. Chiar dacă a fost apropiată de restul familiei, absența tatălui a făcut-o să simtă o stare de singurătate care nu a părăsit- toată viața. „Singurătatea mea în ceea ce privește familia, un soț. Eu am fost căsătorită de două ori, nu mi-am găsit fericirea și nici familia. Eu l-am căutat întotdeauna pe tata”, a spus ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult