Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ar fi câștigat Georgescu prezidențialele din decembrie? Răspunsul sociologului Remus Ștefureac

Calin Georgescu

Una dintre marile întrebări ale publicului din România e ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi anulat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2024. Și un răspuns la această întrebare a încercat să ofere sociologul Remus Ștefureac, invitat în emisiunea În Fața Ta. Întrebat de jurnalistul Florin Negruțiu, dacă, în urma scrutinului, ar fi câștigat Georgescu sau Lasconi, sociologul a spus că datele rezultate dintr-o cercetare sociologică exhaustivă realizată în acea perioadă indicau faptul că ar fi câștigat, cel mai probabil, Călin Georgescu. 

Vă spun pe datele pe care le-am avut noi, măsurate până vineri, la ora 15. Cred că am mai vorbit despre acest lucru, atât cât s-a auzit. Măsurătorile au început după alegerile parlamentare, marți, cu o întrebare simplă: cu cine votați? Aveam capacitatea de a culege în jur de 1000 de răspunsuri pe zi, deci vorbim despre un sondaj reprezentativ și mergea foarte repede. În ziua de marți raportul era de aproximativ 56% Călin Georgescu versus 44% doamna Lasconi. În ziua de miercuri s-a ajuns la un 55% la 45%, joi a fost un 54% la 46%, cumva se apropiau. Vineri până la ora 15 a rămas în această valoare cu o tendință de apropiere, dar nu de inversare.

Ce vreau să spun e că nu știm dacă tendința s-ar fi menținut, dar sigur s-ar fi putut egaliza scorul, dar nu putem spune asta cu certitudine. Dar vineri, când a început votul, Călin Georgescu era în față și putea să câștige. Nu știu cum ar fi votat Diaspora, dar, din ce am văzut în primul tur, probabil domnul Georgescu ar fi fost ajutat de Diaspora.

Ștefureac susține că, dacă nu ar fi fost împiedicat de CCR să candideze, și acum Călin Georgescu s-ar fi calificat fără probleme în turul al doilea al alegerilor, deși, având în vedere lucrurile care s-au aflat ulterior despre acesta, precum și susținerea sa deschisă de către un serviciu de spionaj rus, exista posibilitatea ca el să fie învins de contracandidat, oricare ar fi fost acesta.

Și acum ar fi intrat Georgescu fără probleme în turul 2, la fel cum acum Simion are prima șansă de a intra în turul 2. Nu știu cum ar fi evoluat, însă, dezbaterile cu un Călin Georgescu, candidat susținut pe față nu de Rusia în sine, ci de un serviciu de spionaj al Rusiei, ceea ce e fără precedent. A fost perceput ca un candidat anti-sistem și a coalizat publicul nemulțumit de sistem.”

Întrebat cum arată electoratul lui Călin Georgescu, sociologul a explicat că vorbim despre un electorat care a acumulat numeroase frustrări de ordin economic, dar și emoțional.

”Georgescu a fost votat mai degrabă de publicul mai tânăr, mai expus la ceea ce înseamnă propagandă și dezinformare pe social media. A fost votat destul de consistent de publicul din orașele mici, mijlocii și din mediul rural, unde avantajele calității noastre de membru al UE și urmările dezvoltării în România nu au ajuns la fel de mult în aceste zone, comparativ cu situația din marile orașe, așa că acolo avem frustrări economice, sociale și, mai ales, aceste zone sunt principalele zone de migrație din România în Occident. 

Dacă e să facem o paralelă între votul masiv pentru Călin Georgescu în Germania, au votat în Germania peste 57% Călin Georgescu. Oamenii care au plecat din România n-au plecat din marile orașe, au plecat din orașele mici și mijlocii. Iar acolo avem o serie de fracturi de ordin emoțional: familii despărțite și ele și-au găsit un paratrăsnet și o nevoie de răzbunare în mesajele domnului Georgescu și în candidatura sa. Care a răspuns unor frustrări economice, dar și unora emoționale, pe care populația le reproșează clasei politice.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Clasa politică de 35 de ani din România și clasa politică din ultimul timp din europa și de ce să fim ipocriți, preocupările preponderente ale stafului ue, preocupări, mai mult antisociale și discrimatorii, știți bine la ce mă refer, au dus la recrudescenta extremismului, fie de dreapta fie de stânga și la transformarea lui, în mod irațional, opțiune pentru marea masă a clasei modeste financiar.
    Azi, în timpul trumpului se vede cum în mod incontestabil ue a avut obiective puerile, inutile și revoltatoare în loc să fie atenta cu evoluția rusiei, mai ales sub putin. Toți au "dormit", inconștienți, sub "umbrela nato", care, surpriză, "s-a scumpit". Alde merkel și ceilalți s-au preocupat să inunde europa de teroriști, de fanatici religioși și mai puțin de bunăstarea europenilor, pe banii cărora au dat pomeni tuturor pripasitilor sălbatici. Iar catastrofa ursula a căutat să aducă o grămadă de interdicții, în mare parte inutile atâta timp cât nu sunt aplicate în întreaga lume, în numele "încălzirii globale ", care nu poate fi împiedicată de om fiind un ciclu natural, prin care pământul a trecut și în perioade în care poluarea produsă de activitățile omenirii nu era nici măcar un vis, omul nici atât.
    Și iată că a venit ziua în care ue s-a trezit vulnerabilă în fața realului pericol rusesc. Mai marii ue fac planuri de dezvoltare militară pe ani mulți încolo, fără să aibă garanția că vor avea timp. Suntem, toți, vulnerabili militar și cibernetic în fața rusiei și a chinei.
    Iată cauzele aderentei la populație a unor georgesti, simioni, sosoace, chiar si celor de teapa lui ponta și de ce nu chiar și căcărău. Cu ciolaci și "emisarii" lui nu ne văd bine.
    • Like 5
    • @ Zugravu Mircea
      Andrei check icon
      Aproape de acord. Doar că încălzirea globală e cauzată de om. Și de aici justețea implicări UE. Doar că a greșit nedându-și seama că este credulă ca o fată mare în fața bordelului....
      • Like 3
    • @ Andrei
      Încălzirea globala este cauzată strict de fenomene ciclice, naturale la intervale uriașe de timp în existența pământului. Poate, repet poate progresul tehnologic al omenirii, intr-un interval de timp relativ scurt să fi accelerat, mai mult sau mai putin fenomenul, dar nu l-a generat. Pământul a avut perioade de erupții vulcanice imposibil de imaginat ca amploare, deci o poluare mult mai mare dar viața s-a perpetuat. Nu mă refer strict la viața umană, cu toate că nu știe, cu precizie, nimeni. Mereu apar noutăți și nu toate sunt fake-uri.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      D-le Mircea, asta cu fenomenele ciclice, naturale, etc, e scoasă de oamenii de afaceri care domină politicul. Găselnița asta au folosit-o și suveranistii europeni în campaniile lor de amețire a electoratului. Inclusiv prietenul nostru comun CG , în vestitele videoclipuri scoase din puțul gândirii sale de profet mincinos. Și bineînțeles și bufonul ajuns rege la Casa Albă.
      Majoritatea oamenilor de știință- în general marginalizați de media- sunt de părere că omenirea are rolul principal în încălzirea globală. Vă respect opinia, dar m-a surprins, parcă nu s-ar potrivi totuși cu celelalte convingeri ale dvs.
      • Like 4
    • @ Christian
      Să vă spun doar un motiv (că sigur sunt mai multe) pentru care nu aveți dreptate. Să presupunem corectă varianta lor, anume că schimbările climatice sunt ACUM provocate în principal de om. În acest caz faptul că Europa, care emite CO2 MULT MAI PUȚIN decât China, India, Rusia, SUA, e cea mai drastică în lupta cu emisiile, în timp ce ceilalți sunt relaxați în această privință, dovedește că acest lucru e doar o sperietoare a Comisiei Europene, așa cum a fost și pandemia iar acum pericolul rusesc. Trăim toți sub același ”acoperiș”, Terra. Atâta timp cât unii poluează liniștiți și nepăsători, degeaba se străduiesc alții să nu polueze, că e DEGEABA, efectul climatic e ZERO, Quod Erat Demonstrandum. Dar revenid, de ce totuși sunt emise aceste ”sperieturi” exagerate sau chiar false de-a dreptul din partea Comisiei Europene? Fiindcă acestea sunt singurele lucruri care pot face țările UE să ”strângă rândurile” și să accepte proiectul FEDERALIZĂRII Europei. Altfel, opoziția țărilor (corectă și legitimă) ar face din start praf și pulbere acest proiect al Ursulei.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Deși nu vă împărtășesc opiniile- știți asta- vă spun sincer că aș dori să aveți dreptate. Adică încălzirea globală, pandemia (oricum a trecut) dar mai ales pericolul rusesc să fie doar sperietori "emise" de Comisia Europeană. Care vor trece și viitorul va fi bun și luminos. Deocamdată însă câștiga teren- în fiecare zi!- întunericul și spaima. Când o să auziți o veste-politică , economică, militară- bună să îmi spuneți și mie. Dar iarăși s-ar putea să o interpretăm diferit...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Am uitat să vă transmit (puțin amuzat,dar e bine) că, pentru prima dată, aveți un punct de vedere comun cu vechiul dvs "inamic" - rețineți ghilimelele- d-l Zugravu! Mai poate spune cineva că oamenii, chiar și românii! , nu se pot înțelege?!
      Cu respect
      • Like 0
    • @ Christian
      Apreciez răspunsul Dvs echilibrat și civilizat. Pare că sunteți o raritate în mulțimea de comentatori furibunzi și agresivi, dar cu atât mai binevenit.
      Nu vreau acum să mai comentez fluviu, spun doar asta: trăim vremuri rele, foarte rele. Asta o știm toți, numai că vedem răul în mod diferit și în locuri diferite. Dar răul e palpabil pentru toți. Pentru Dvs și cei în asentiment predominantă e FRICA. Eu sunt sigur că această frică e indusă voit de către propagandă și e ilogică, n-are niciun sens, nu mai insist cu argumentele. Pentru suveraniști în schimb, sentimentul predominant acum este FRUSTRAREA. Iarăși nu mai insist, că ce e mult nu-i bun. Dacă aveți în continuare chef de dezbateri fără prejudecăți sau idei preconcepute, o să mai avem ocazia.
      • Like 0
    • @ Christian
      Cu Mircea Zugravu dezbat de câțiva ani. Iar dezbaterile cu el au fost ca un Montagne Russe, cu suișuri și coborâșuri. Dacă e vorba de LGBT, educația proastă a copiilor în școli sau acasă, politicile pline de constrângeri ale UE etc atunci ne asemănăm. Dar la politicile interne concrete ne contrăm dintotdeauna. Eu sunt suveranist el e ”pro-european”, adică fan al puterii actuale. Altădată eu eram PSD-ist (dar moderat, nu ultras) iar el era un anti-PSD-ist feroce. Nu știu cum își mai împacă el acum anti-PSD-ismul lui profund cu faptul că PSD e în tabăra ”pro-europeană”, dar e problema lui. El nu e băiat rău (vorba vine băiat, că și el și eu suntem trecuți demult de prima tinerețe), e de bună credință, dar are un temperament coleric și un discurs dus la extrem. Cam așa a fost de la început. Iar acum, având în vedere radicalizarea opiniilor și scindarea societății, faptul că eu și el suntem în tabere chiar opuse, a devenit o ”bombă nucleară” pentru el. Acum îmi e greu să vorbesc (și nu din vina mea) și cu unii cu care vorbeam foarte amical înainte, darămite cu Mircea Zugravu, cu care aveam conversații de la început mai dificile.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      După alegerea "reprezentantului/reprezentanților " României la casa albă îți poți da seama cât de proeuropean este psd, ciolacu,etc. Nu domnule, cam toți, dacă nu chiar toți, politicienii români, foști, actuali și viitori, sunt, vorba rumanului "cu curul în două luntre". Este în gena "levantina" a neamului.
      • Like 1
    • @ Christian
      Fenomenele naturale ciclice, prin care a trecut pământul, de la apariție, nu au nicio, dar nicio legătură cu oamenii, nici de afacere nici politicieni, mai vechi sau noi. Nici cu dumnezeu. Cu nicio religie. Natura, cosmosul sunt mai presus de orice și poate predictibile,dar incontrolabile. Omul nu are control. Mărețele realizări ale omenirii sunt nimic în fața manifestărilor naturii.
      • Like 0
    • @ Christian
      Pericolul războaielor a fost permanent contribuția exclusivă a tuturor categoriilor, mai sus de popoare, afaceriști, religii, etc. Pericolul rusesc este din momentul "descalecarii" migratorilor slavi, asiatici brutali și hoți, pe teritoriile ce le stăpânesc în prezent, dobândite prin bestialitate și rapt. Sunt "sperietori" emise de ei înșiși. Pentruca la ei nu contează omul, are doar valoare de carne de tun.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult