Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ar fi în stare românii de un nou Mărășești?

Cu 100 de ani în urmă, ostașii români rezistau eroic la Mărășești atacului trupelor germano-austro-ungare, apărând statul român, redus la dimensiunile Moldovei de corupția și prostia, trufia și lașitatea unor conducători militari numiți de politicienii de la București.

Românii și-au vărsat atunci sângele alături de ruși, România fiind, în cadrul Antantei, aliatul Rusiei până în momentul loviturii de stat bolșevice și ieșirii acesteia din război.

Astăzi, în locul Antantei, România face parte din NATO. Singurul stat care amenință acum teritoriile românești, și care ar putea declanșa un război împotriva membrilor vechii Antante, este aliatul de pe vremuri, Rusia. Rusia lui Putin, după cea a lui Lenin și Stalin.

Întrebarea, pe care nici nu știu dacă e bine să ne-o punem, sună așa: 

Este capabilă România să ducă azi un război?

Ar fi românii în stare de un nou Mărășești?

Un răspuns îl dă recentul sondaj Gallup International: Doar 38% dintre cetățenii români intervievați se declară gata să pună mâna pe arme dacă țara e atacată. În Turcia, procentul este 73%...

Dumneavoastră, stimați Republicani, ce spuneți?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu as merge .
  Daca tara o cere te duci .


  • Like 0
 • http://bucpress.eu/politica/cenzuri-inexplicabile-in-scolile-cu-5179
  • Like 0
 • Am sa va spun un adevăr care o sa doară ... romanii nu . Știți de ce ? Pentru ca nu ei au luptat la Mărășești , acolo au luptat in principal diviziile din Moldova , care erau in rezerva . Celelalte provincii istorice își irosise rezervele umane și materiale pe Câmpurile din sud .. in Oltenia , Muntenia ...Dobrogea , unde au pierdut efective numeroase . Pe aici nu se trece ! Au spus moldovenii ... pentru ca Moldova e sfânta ! Aici mă refer la Moldova nu la Basarabia ... a nu se confunda .
  • Like 0
 • O intrebare, 38% dintre asistații sociali? Ca de pensionari nici nu încape vorbă au "murit " demult de foame sau de frig.
  • Like 0
 • utraian check icon
  Am putea face o paralela , desi situatia Romaniei in 2017 e cu totul alta fata de 1917.
  Sa luam subiectul "in plin" cum se spune: acei 62% care nu s-ar grabi sa puna mana pe arme, s-ar intreba de ce ar face-o? Ar trebui sa-i apere pe pacalicii care i-au furat si mintit inainte si dupa Revolutie? Ar trebui sa spuna : lasa-i dom'le , au furat acum sa se apere singuri daca pot? Daca tara asta condusa DE si PENTRU corupti nu face nimic pentru mine, eu de ce m-as risca?

  Sunt intrebari care sunt sigur ca au fost puse si-n 1917 de catre soldatul de rand, in mare parte taran. Grosul luptatorilor nu era format din elita bautoare de cafelute la terasele bucurestene, ci din taranii care cu doar 10 ani inainte trasesera un semnal de alarma referitor la situatia lor. Erau oameni pentru care (ca si acum) Romania nu facea mare branza....In fapt, puteau intreba si ei "pe cine sa aparam, pe astia care-au tras in noi in 1907?"
  In 1917 pe langa sentimentul instinctiv de aparare al omului aflat "cu cutitul la os", decisive au fost promisiunile unor legi vitale(ulterior indeplinite in 1921 si 1923). Nu stiu cat i-o fi incalzit promisiunea unei legi electorale, dar decisiva a fost promisiunea unei reforme agrare. Le-a intregit aparatorilor sentimentul ca lupta in sfarsit pentru ceva, nu numai pentru cai verzi pe pereti...
  • Like 1
 • Nu, pentru că ne-am uitat istoria. Firesc e să amânăm Serbările Centenarului pentru 2021, să plagiem eventual ce fac vecinii noştri cu Trianon 2020, inclusiv în Ardeal şi Banat. Deşi se ştia că vine Centenarul 1918, tineretul carierist a fost învăţat că-n postromânism nu dă bine la CV a cocheta cu patriotismul, iar viaţă intelectuală pentru un eveniment de asemenea complexitate nu prea mai avem. Şi nici nu vom mai avea vreodată fără 10% din pib alocaţi recuperator la EduCultură.
  • Like 0
 • Alex Pop Alex Pop check icon
  Nu m-a intrebat nimeni,dar sunt gata sa-mi apãr Tara,chiar cu pretul vietii!!
  • Like 0
 • Suntem in 2017. Tara? Patrie? Glie? Astea prind acum doar la minti mai putin umblate in carti sau istorie.Sau la cei ce au crezut in ele de mici si au ramas asa. Ce mai este "romanesc" in afara de grai astazi? Nationalismul va deveni obicei precum colinda...se va pastra la tara..
  • Like 0
 • ...intrebarea e pur retorica! Pana vom avea relatii economice oneroase nu va exista nici un atac!....si sa fim "seriosi", au mai multi generali ca noi? Razboaiele se duc economic, inarmarea este doar asigurarea ca se respecta aliantele! Fereasca-ne Dumnezeu insa de fanatism!
  • Like 0
 • Paul check icon
  As lupta pentru țara in condițiile in care as avea o șansa de a ieși învingător. Asta implica o armata echipata corespunzător și o industrie in stare sa o susțină plus in funcție de circumstanțe aliați. In orice caz, datoria mea e fata de familie și copii mai întâi. Eu nu cred ca înaintașii noștri au luptat pentru ca noi sa dispărem ca neam. Exista o diferența între a lupta și a te duce la abator. Faptul ca totuși exista 38% care ar lupta pentru țara in mod necondiționat îl consider îmbucurător, ma așteptam sa fie mai putini.
  • Like 2


Îți recomandăm

Moft Copt

O tartă, un chec, un tort timid. După care a vrut să facă deserturi cu o tehnică puțin mai sofisticată, gen macarons. „Prima dată când am făcut macarons mi-au ieșit. Următoarele 10 dăți nu mi-au mai ieșit”, povestește Răzvan Cărare, fondatorul brandului „Moft Copt”.

Citește mai mult

Gabriel Bebeșelea - credit Foto Ionut Macri

În străinătate se practică discuții ale artiștilor cu publicul, dar înainte de concert, pentru a explica și a susține ceea ce urmează să fie interpretat și concepția muzicienilor despre lucrările prezentate. O perioadă Gabriel Bebeșelea a adus și la Cluj acest concept, dar la un moment dat a realizat că publicul este mult mai dezinvolt după ce ascultă muzica. (Credit foto: Ionut Macri)

Citește mai mult

Gillette

„Mi-a plăcut că au luat o poziție în legătură cu ce înseamnă să fii bărbat azi. Nu poți să fii unul din cele mai mari branduri din lume, să contribui de zeci de ani la definirea imaginii ideale a bărbatului și să nu ai altceva de spus decât că bărbatul trebuie să fie ras fain-frumos”, spune Dan Șendroiu, director de strategie la agenția Friends/TBWA.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Theresa May

În mod normal, o asemenea înfrângere ar fi dus la demisia imediată a oricărui prim-ministru. Nu însă şi a doamnei May, care încă speră, contrar tuturor previziunilor, că va putea convinge UE să-i ofere un acord mai pe placul parlamentarilor britanici. (Guliver Getty Images)

Citește mai mult