Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ar fi în stare românii de un nou Mărășești?

Cu 100 de ani în urmă, ostașii români rezistau eroic la Mărășești atacului trupelor germano-austro-ungare, apărând statul român, redus la dimensiunile Moldovei de corupția și prostia, trufia și lașitatea unor conducători militari numiți de politicienii de la București.

Românii și-au vărsat atunci sângele alături de ruși, România fiind, în cadrul Antantei, aliatul Rusiei până în momentul loviturii de stat bolșevice și ieșirii acesteia din război.

Astăzi, în locul Antantei, România face parte din NATO. Singurul stat care amenință acum teritoriile românești, și care ar putea declanșa un război împotriva membrilor vechii Antante, este aliatul de pe vremuri, Rusia. Rusia lui Putin, după cea a lui Lenin și Stalin.

Întrebarea, pe care nici nu știu dacă e bine să ne-o punem, sună așa: 

Este capabilă România să ducă azi un război?

Ar fi românii în stare de un nou Mărășești?

Un răspuns îl dă recentul sondaj Gallup International: Doar 38% dintre cetățenii români intervievați se declară gata să pună mâna pe arme dacă țara e atacată. În Turcia, procentul este 73%...

Dumneavoastră, stimați Republicani, ce spuneți?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu as merge .
  Daca tara o cere te duci .


  • Like 0
 • http://bucpress.eu/politica/cenzuri-inexplicabile-in-scolile-cu-5179
  • Like 0
 • Am sa va spun un adevăr care o sa doară ... romanii nu . Știți de ce ? Pentru ca nu ei au luptat la Mărășești , acolo au luptat in principal diviziile din Moldova , care erau in rezerva . Celelalte provincii istorice își irosise rezervele umane și materiale pe Câmpurile din sud .. in Oltenia , Muntenia ...Dobrogea , unde au pierdut efective numeroase . Pe aici nu se trece ! Au spus moldovenii ... pentru ca Moldova e sfânta ! Aici mă refer la Moldova nu la Basarabia ... a nu se confunda .
  • Like 0
 • O intrebare, 38% dintre asistații sociali? Ca de pensionari nici nu încape vorbă au "murit " demult de foame sau de frig.
  • Like 0
 • utraian check icon
  Am putea face o paralela , desi situatia Romaniei in 2017 e cu totul alta fata de 1917.
  Sa luam subiectul "in plin" cum se spune: acei 62% care nu s-ar grabi sa puna mana pe arme, s-ar intreba de ce ar face-o? Ar trebui sa-i apere pe pacalicii care i-au furat si mintit inainte si dupa Revolutie? Ar trebui sa spuna : lasa-i dom'le , au furat acum sa se apere singuri daca pot? Daca tara asta condusa DE si PENTRU corupti nu face nimic pentru mine, eu de ce m-as risca?

  Sunt intrebari care sunt sigur ca au fost puse si-n 1917 de catre soldatul de rand, in mare parte taran. Grosul luptatorilor nu era format din elita bautoare de cafelute la terasele bucurestene, ci din taranii care cu doar 10 ani inainte trasesera un semnal de alarma referitor la situatia lor. Erau oameni pentru care (ca si acum) Romania nu facea mare branza....In fapt, puteau intreba si ei "pe cine sa aparam, pe astia care-au tras in noi in 1907?"
  In 1917 pe langa sentimentul instinctiv de aparare al omului aflat "cu cutitul la os", decisive au fost promisiunile unor legi vitale(ulterior indeplinite in 1921 si 1923). Nu stiu cat i-o fi incalzit promisiunea unei legi electorale, dar decisiva a fost promisiunea unei reforme agrare. Le-a intregit aparatorilor sentimentul ca lupta in sfarsit pentru ceva, nu numai pentru cai verzi pe pereti...
  • Like 1
 • Nu, pentru că ne-am uitat istoria. Firesc e să amânăm Serbările Centenarului pentru 2021, să plagiem eventual ce fac vecinii noştri cu Trianon 2020, inclusiv în Ardeal şi Banat. Deşi se ştia că vine Centenarul 1918, tineretul carierist a fost învăţat că-n postromânism nu dă bine la CV a cocheta cu patriotismul, iar viaţă intelectuală pentru un eveniment de asemenea complexitate nu prea mai avem. Şi nici nu vom mai avea vreodată fără 10% din pib alocaţi recuperator la EduCultură.
  • Like 0
 • Alex Pop Alex Pop check icon
  Nu m-a intrebat nimeni,dar sunt gata sa-mi apãr Tara,chiar cu pretul vietii!!
  • Like 0
 • Suntem in 2017. Tara? Patrie? Glie? Astea prind acum doar la minti mai putin umblate in carti sau istorie.Sau la cei ce au crezut in ele de mici si au ramas asa. Ce mai este "romanesc" in afara de grai astazi? Nationalismul va deveni obicei precum colinda...se va pastra la tara..
  • Like 0
 • ...intrebarea e pur retorica! Pana vom avea relatii economice oneroase nu va exista nici un atac!....si sa fim "seriosi", au mai multi generali ca noi? Razboaiele se duc economic, inarmarea este doar asigurarea ca se respecta aliantele! Fereasca-ne Dumnezeu insa de fanatism!
  • Like 0
 • Paul check icon
  As lupta pentru țara in condițiile in care as avea o șansa de a ieși învingător. Asta implica o armata echipata corespunzător și o industrie in stare sa o susțină plus in funcție de circumstanțe aliați. In orice caz, datoria mea e fata de familie și copii mai întâi. Eu nu cred ca înaintașii noștri au luptat pentru ca noi sa dispărem ca neam. Exista o diferența între a lupta și a te duce la abator. Faptul ca totuși exista 38% care ar lupta pentru țara in mod necondiționat îl consider îmbucurător, ma așteptam sa fie mai putini.
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult