Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O idee bună să fie interzise telefoanele mobile în școli în România? Profesorul Răzvan Rughiniș: Marea Britanie recomandă să nu existe telefon mobil până la vârsta liceului. Un lucru pe care dacă l-am discuta la noi am părea retrograzi

Razvan Rughinis

Foto: captura digi24

Actorii statali, societatea civilă au eșuat în acest moment să înțeleagă impactul masiv pe care tehnologia îl are asupra copiilor care stau cu telefonul în mână tot timpul, chiar și la școală, a spus profesorul Răzvan Rughiniș la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. El a dat exemplul sistemului de învățământ din Marea Britanie, unde în multe școli elevii trebuie să își lase telefonul mobil într-o cutie la intrarea în școală, exemple de același fel existând și în Germania și Franța.   

„Din punctul meu de vedere, prima discuție trebuie să înceapă de la nivelul copiilor, care din păcate ajung să folosească tehnologia într-un mod necritic. Eu cred că începe în primul rând de la niște școli fără telefoane mobile, cum sunt în Anglia. Sunt școli primare în care în momentul în care ajungi la școală lași telefonul mobil, școli în care ai o dezvoltare emoțională pe baza validării față de egalii tăi, copii de vârsta ta, față de profesorii tăi. Din păcate noi nu problematizăm impactul pe care un telefon mobil, aflat în permanență în mâna unui copil cu un creier în dezvoltare, îl va avea. Dacă reușim să stabilim aceste granițe din etapa de formare o să fie foarte ușor ca după aceea să discutăm mai departe în societate cum ar trebui să folosim tehnologia, iar statul să vină să construiască acele valori comune sociale care să ne și unească”, a spus Răzvan Rughiniș.

Profesorul Rughiniș spune că sunt studii, realizate în ultimii zece ani, privind impactul folosirii telefoanelor în cazul generațiilor tinere. „Dacă poate la început erau puse în balanță beneficii, azi avem cifre de autovătămare cu spitalizare pe spații masive cum sunt Statele Unite ale Americii, cu creșteri cu 100 la sută față de epoca anterioară acestui telefon mobil prezent în toate momentele vieții, mai ales în rândul adolescenților. 

Sunt studii extraordinar de importante care vin din partea unor psihologi de prim rang care trag semnale de alarmă, dar care sunt ignorate, pentru că din păcate multe dintre deciziile politice sunt luate la presiunea diverselor comitete de părinți care nu pot găsi un echilibru între dorinta copilului de a fi conectat digital la egalii săi și disconfortul pe care ți-l creează o interacțiune umană care întotdeauna va avea niște riscuri suplimentare. Fără să ințelegem că fără aceste riscuri, inclusiv riscul de a fi respins într-o relatie umană, nu există o maturizare, Și din cauza asta vedem oameni la 30-40 de ani cu abilități sociale precare, pentru că au fost protejați de propria bula tehnologică pe de o parte, dar și de aplicațiile care nu par să ne judece”, a explicat profesorul Răzvan Rughiniș.

În timp ce în Marea Britanie în majoritatea școlilor se recomandă să nu existe telefon mobil la ore până la vârsta liceului, spune profesorul Rughiniș, la noi o discuție pe astfel de temă de actualitate ar fi imposibilă, crede el. „Un lucru pe care dacă l-am discuta în societatea românească am părea retrograzi, pentru că avem impresia că am discuta împotriva tehnologiei”.

„E ca și cum am lăsa tinerii de 10 ani să joace la cazinou”

Florin Negruțiu: Unui copil de 10 ani ce îi face telefonul mobil?

Răzvan Rughiniș: Telefonul mobil funcționează pe acest flux de motivații hormonale. Poate la 10 ani nu există motivație hormonală, dar există tot felul de motivații psihologice ce țin de construirea unor bucle de dependență, de adicție. E ca și cum am lăsa....Știti că sunt reclame la cazinouri online de abia după ora 12. Dar toate mecanicile de adicție sunt construite în produse tehnologice livrate prin telefoane mobile. E ca și cum am lăsa tinerii de 10 ani să joace la cazinou. Asta e din punctul de vedere al psihologilor modul cum creierul unui tânăr de 10 - 14 ani reacționează prin recompensele de dopamină pe care folosirea tehonologiei o aduce.

Florin Negruțiu: Acum convingeți-l pe băiatul meu de 10 ani să renunțe la telefonul mobil, să văd dacă puteți reuși.

Răzvan Rughiniș: Punem această responsabilitate pe umerii unor tineri fără să ne dăm seama că e responsablitatea noastră, a adulților, a celor care ar trebui să avem o miza. Vorbeam de faptul ca tehnologia polarizează. Cred că un prag de la care tehnologia să intre în viața noastră ar trebui să fie acea miză care să ne unească pe toți. Un copil în fața a doi părinți, unul hăis și unul cea, va ști să îl joace pe unul împotriva celuilalt. Azi tinerii din licee ne joacă pe noi adultii împotriva altora pentru că noi ca adulți stăm la aceeași masa să discutăm despre beneficiile pe care le aduce tehnologia, dar si costurile acestora 

Florin Negruțiu: Copiii fac ce văd la părinți. iar noi stăm cu telefoanele pe masă. Nu e misiune imposibilă să le luăm telefonul copiilor noștri?

Răzvan Rughiniș: E o misiune dificilă, cu cât reușim să ne facem vreme să discutăm nu doar despre bursă și despre perspective economice de viitor, dar și despre educația de viitor și reușim să ne aducem aminte că vom plăti costuri enorme în tinerii fără abilități emoționale, abilități de comunicare, cu atât o să reusim și noi să ne mai restrâgem din folosirea pervazivă a tehnologiei.

Claudiu Pândaru: Ar fi o idee bună să fie interzise telefoanele în școli și în România pe parcursul orelor?

Răzvan Rughiniș: Se întâmplă în Marea Britanie în majoritatea școlilor, se întâmplă în Franța, în Germania. Sunt discuții reale în multe din școlile private din Statele Unite. (...) În școlile din Marea Britanie există cutii în care trebuie să îți lași telefonul când ai ajuns la școală. Dacă ești găsit cu telefonul mobil pe parcursul orelor școlare, ești trimis acasă automat.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    In incinta scolii telefoanele Smart ar trebui interzisese pentru elevi indiferent de clasă. Ar trebui permise doar cele dumb, clasice.
    • Like 0
  • Jenant că încă mai folosim vina telefonului. Ele sunt interzise în România de ani buni, fără să avem o lege ca în GB. La noi nu e nevoie de lege (ne descurcăm și fără, nu?), dar este nevoie de profesori care să motiveze copiii, nu să dea (încă) vina pe telefoane.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult