Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ar putea să o facă acum? Răspunsul este da. De ce nu preiau guvernarea Ponta-Ciolacu-Tăriceanu-Kelemen?

Dragnea - Ponta - barcă

Pe fondul prelungirii stării de alertă, observăm cum opoziția politică devine tot mai acidă, contestă măsurile luate de guvern și oferă lecții despre cum ar trebui procedat. În acest context se naște o întrebare legitimă: De ce nu preiau guvernarea Ponta-Ciolacu-Tăriceanu-Kelemen? Oricum au majoritate în Parlament și le lipsesc doar guvernul și președinția, că în rest dețin tot controlul. Președintele CCR este Valer Dorneanu fost parlamentar PSD, Avocatul Poporului este Renate Weber, cea care nu a ajuns europarlamentar în 2019, pentru că ALDE nu a trecut pragul electoral. 

Așadar să vină alianța Ponta-Ciolacu-Tăriceanu-Kelemen să răstoarne guvernul și să conducă țara așa cum au mai făcut-o, că doar nimic nu e nou sub soare. Ponta a mai fost prim-ministru, la fel și Tăriceanu; au mai condus și prin alții, iar dacă nu vor să o facă ei, oricând pot găsi o nouă Viorica, doar au pepinieră bună. Domnul Kelemen Hunor nici măcar nu a ieșit vreodată de la „putere”, iar dl. Ciolacu aspiră cu temere să devină mai mult decât un pion. Răsturnați guvernul dacă face atâtea greșeli și preluați conducerea, ce atâta zarvă ?! Sau e mai bine să-i lăsați pe alții la conducere încă aproximativ 4 luni, ca apoi să câștigați alegerile și să guvernați 4 ani? 

Alianța Ponta-Ciolacu-Tăriceanu-Kelemen aplică aceeași tactică precum în 2016, bazându-se pe faptul că românul uită. Dar poate, între timp, poporul român și-a îmbunătățit memoria. Vom vedea la alegerile din toamnă.

PSD recurge la aceeași strategie ca în 2016. Atunci, după Colectiv, Ponta a demisionat și PSD a lăsat guvernarea pe mâna liberalilor, care au pasat-o tehnocraților, iar ei au decontat eșecurile, mai mult de imagine. PSD, prin Dragnea, a vândut iluzii românilor care așteptau și atunci ca și acum minuni de la un guvern într-un singur an, după o guvernare marca Ponta de 4 ani. La fel cum așteaptă și acum uitând că alții au guvernat neîntrerupt 3 ani. Adică ce nu au făcut unii în 3 ani vor să facă alții în 6 luni. Eventual 8 spitale regionale și câteva autostrăzi.

Actualul guvern nu a rezolvat problema pensiilor speciale. Marele partid de stânga blochează totul în Parlamentul unde, cu ceva aliați, deține majoritatea. Când, recent, Senatul a respins impozitarea pensiilor speciale cu 90% propusă de USR, am simțit că o fac nu doar pentru a-și proteja veniturile actuale și viitoare, ci și pentru a-i demonstra lui Rareș Bogdan că au trecut luni de zile de când PNL e la guvernare și pensiile speciale sunt neatinse. Observ cum, pe rețelele de socializare, unii lideri politici locali și simpatizanți ai PSD sau ProRomânia îl ironizează sau îl acuză pe fostul jurnalist, acum europarlamentar, că nu a reușit anularea pensiilor speciale. Iar asta dă bine la electorat. Le poți spune „uite, vedeți, PNL e la fel ca PSD, nici ei nu vor anularea pensiilor speciale. Ba chiar mai mult, PNL susține pensiile speciale”, în timp ce de fapt PSD îl blochează în Parlament. Demagogia și manipularea sunt floare la ureche pentru unii dispuși să le practice și să le vândă unui popor avid să le creadă. Așa a câștigat alegerile, în 2016, partidul lui Dragnea: vânzând gogoși. De fapt a luat doar 3,2 milioane de voturi din cele 7 milioane exprimate. A obținut 46% din 7 milioane, nu din 18 milioane cât cuprind listele electorale. Așadar ce majoritate a avut ? Nu mai contează, a avut atât cât le-a trebuit pentru a guverna România pentru 3 ani. Cei 3,2 milioane și-au impus reprezentanții pentru cei 20 de milioane de locuitori sau cât o mai fi având țara noastră.

Dacă vă întrebați cine ar trebui să formeze guvernul, atunci e simplu să ne imaginăm. La justiție răspunsul este „ievaluatorul" sau „altă întrebare". Avem nevoie de „profesioniști”, că sunt doar câteva zile de când un pușcăriaș, eliberat din cauza recursului compensatoriu al lui Tudorel, a nenorocit o fată de 17 ani, dându-i foc. La interne ar numi-o pe d-na Dan că tot se apropie 10 august. La educație au mai multe variante, una mai nocivă ca alta: Pop, Popa, Andronescu… La agricultură, Daea, că poate mai sunt ceva cormorani. Economia va înflori sub conducerea magistrală a mult emoționatului domn Andrușcă. La medicină, Bănicioiu, prietenul lui Ponta. Cel care, în timpul tragediei de la Colectiv, ne spunea că nu le trebuie nimic, că au totul pentru a trata pacienții și, în scurt timp, aceștia au murit de infecții prin spitalele românești. Iar lista cu miniștri poate continua, că doar guvernele PSD aveau 28 de ministere, nu 16 ca acum.

Referitor la protestele recente din Piața Victoriei, unde s-au strâns câteva zeci de oameni nemultumiți de măsurile luate în timpul pandemiei, aș avea de spus, prin comparație, că, la nici 2 luni de la preluarea puterii PSD, Dragnea era contestat în stradă de sute de mii de români. Ministrul Justiției de atunci, Florin Iordache, pregătise ordonanța 13 pentru a-l salva pe Dragnea, iar oamenii au ieșit spontan în stradă. Ca să nu mai zic de unul dintre participantii de acum, din piață, Adrian Severin, fost ministru, parlamentar și europarlamentar PSD, condamnat pentru trafic de influență și eliberat din pușcărie după ce ispășise doar 1,2 ani din cei 4 primiți. Așa da protestatar, nu ?

Da, multe din deciziile guvernului actual sunt ușor de condamnat, că doar nu-i simplu să stai acasă 2 luni și apoi să te trezești și fără serviciu. Nu are cum să nu te irite poza cu Orban fumând în birou, dar de imaginile cu Ponta și Dragnea în barcă ați uitat ? În apa până la gleznă cei doi erau transportați în barcă de jandarmi. De poza făcută de Ciolacu cu teroristul Omar Hayssam ce spuneți ? Imaginile cu Iliescu mulțumind minerilor care au ucis 6 oameni și au produs peste 1000 de victime pe 13-15 iunie 1990 cum sunt ? Că tot suntem la 30 de ani distanță de la prima mineriadă.

Păi cum să nu merite o a doua șansă dl. Ponta, al cărui doctorat e suspect de plagiat, că doar se practică asta la scară națională. Recent, într-o emisiune tv, referitor la măsurile de protejare împotriva SARS-CoV-2 pe care le solicită specialiștii în frunte cu dl. Arafat, l-am auzit spunând: „I-as reaminti d-lui Arafat că, după Colectiv, eu mi-am dat demisia, nu dumnealui”. Asta așa ca să fie clar cum s-a sacrificat liderul Pro România pentru „binele colectiv”… 

Și cum să nu merite încă o șansă dl. Tăriceanu, cel care cu aproximativ un an în urmă spunea: „Chiar dacă teritoriul, poporul și armata unei țări dispar, națiunea rămâne vie, câtă vreme supraviețuiește Parlamentul". Asta ați uitat-o ? Așadar Parlamentul României, în viziunea domnului respectiv, nu e doar mai presus de popor, dar nici măcar nu face parte din popor, pentru că altfel ar dispărea și el odată cu poporul (sic). Că domnul Tăriceanu nu e dintre noi ne-a demonstrat și când dribla coada la permise. Și da, are dreptate, o anumită mentalitate nu va dispărea în veci de la noi. Acea mentalitate pe care o au unii ce consideră că sunt mai presus de lege, ca în comunism toți oamenii sunt egali, numai că unii sunt mai egali decât alții, vezi nomenclatura de atunci și de astăzi.

În concluzie vă spun că PSD este cel mai norocos partid din istoria României. Nu se afla la guvernare la sfârșitul anilor ’90 când tot din cauza politicii lor, extrem de proaste, țara ajunsese într-o situație economică dezastroasă. Pentru reformele necesare atunci a plătit PNȚCD. Nu s-a aflat la guvernare nici în timpul crizei economice din 2008-2012 și nici acum în timpul pandemiei generată de coronavirus. Păi dacă erau acum la guvernare ajungeau sub 10%. Vă puteți imagina un guvern condus de Tudose care ne spunea că nu folosește cardul, tocmai acum când e recomandată utilizarea lui ?! Dar de Viorica Dăncilă în funcția de președinte, anunțându-ne că se instituie starea de urgență ce ziceți ? Norocos partid și ghinionist popor!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Simplu: nu sunt prosti. Hoti da , prosti nu . Iar pt ca PNL incearca sa impace capra , varza si lupul o sa muste din bordura la alegeri de o sa-i doara maselele inca 4 ani.
    • Like 0
  • Nu sunt fan PSD dar nu uitati ca 90% din politicienii romani sunt de aceiasi mama inclusiv PNL unit cu PDL rupt din PDSR=ciuma rosie. Nu va suparati dar eu mai bine as face alianta cu PSD decat cu PMP-ul lui Traian Basescu. Referitor la Rares Bogdan as fi curios daca renunta la pensia speciala de europarlamentar.Se vede de la o posta ca atat el cat si Dacian Ciolos au fost plasati in fruntea listelor la europarlamentare fara sa aibe nici un merit.As dori sa fiti mai obiectivi si sa aratati ce greseli au facut toti politicienii inclusiv presedintele Iohanis. Aveti curaj?
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Ar putea, dar n-au strâns destulă muniție. Ghinion (pentru ei), guvernul actual a gestionat criza pandemiei destul de bine. Oamenii n-au uitat nici ordonanța 13 și nici șicanele fără număr la care s-au pretat în cei 3 ani de guvernare, marșul pentru acapararea puterilor în stat,
    etc. Veorica rămâne un exemplu elocvent de personalitate "marcantă" (!) din rândul psd. Votanți noi e greu să mai câștige, se concentrează pe păstrarea celor tradiționali. Mai o strâmbă aici, o șopârlă dincolo, A3 urlă din toți rărunchii, trolii zburdă pe platforme. Și așteaptă, negociază posibile alianțe.

    Iar în timpul ăsta USR care a(r fi) fost o mare speranță, își imaginează că poate prelua singur frâiele. Eroare. Nici PNL singur dar nici USR nu pot ține piept psd care ține cu dinții de votanții clasici și caută febril aliați și evident că le vor promite marea cu sarea dacă. Unirea face puterea, iar dacă nu, ne așteaptă veșnica pendulare între psd și unul din ceilalți și asta în cel mai bun caz.
    • Like 2
  • Este curios cum PNL nu a învățat nimic din lecțiile istoriei...
    Are 20% din parlament și se preface cum ca guvernează... Pe naiba....
    PSD sta la pândă și cu ajutorul PNL va câștiga.....
    • Like 1
  • Democrația ne învață „jocul” politic între partidele politice și lupta politică pentru putere tot între partidele politice sau coaliții de partide politice; unde vedeți voi în aceste percepte democratice noțiunile de țară și popor? partidele politice ajunse la putere prin „jocul democratic” își plătesc oamenii lor inclusiv „oamenii de afaceri” care i-au finanțat, poporul, prostimea, sunt amăgiți doar înainte de alegerile democratice care fac parte din „jocul politic” democrat. Când doar 60% din „prostime” v-a pricepe „jocul politic” democrat s-ar putea să se schimbe ceva și înspre binele poporului și al țării, până atunci meseria de „om politic” v-a fi la mare trecere.
    • Like 1
  • Petru check icon
    Realist surprinsa viata politica (de stanga) dar PNL si-a facut-o cu mana lui atat in 2015 cat si in 2019. Neavand rabdare sa astepte in opozitie o legislatura intreaga, au fortat intrarea la guvernare, spre bucuria PSD. Guvernand inainte de alegeri au pierdut si vor pierde din nou. Aplicand aceasta tehnica vom avea tot timpul 3 ani de PSD apoi un an PNL. Daca asteptau pana in 2020 ar fi venit la guvernare pentru o legislatura intreaga avand posibilitatea de a-si arata competenta. Sau poate ca de asta le e frica, sa nu dispara din istorie (ca PNTCD) dupa o legislatura intreaga. Astept o radiografie a dreptei tot atat de realista care sa scoata in evidenta lipsurile in administrare cum ar fi nehotarare, decizii de ultim moment, obedienta totala fata de Johannis, care precum Cato are o idee fixa "PSD trebuie sa dispara" uitand ca in 2016 l-au votat 46% din romanii care s-au prezentat la vot. Faptul ca nu toti romanii s-au prezentat la vot este valabil atat pe stanga cat si pe dreapta ba chiar si la preziddentiale, asa ca nu puteti lua in deradere cei 46 % ai PSD dar sa defilati mereu cu cei peste 50% a lui Johannis.
    • Like 2
  • Toti o apa si un pamant !!!! Nimic nou sub soare !!!!
    • Like 0
  • Un calcul politic simplu spune că PSD și prietenii nu au nici un beneficiu politic major dintr-o intrare la guvernare. E mult mai avantajos să aibă un guvern incompetent PNL în care să poată trage cu toate tunurile și să își redreseze procentele până la alegeri. Mai ales daca guvernul PNL e lăsat impotent in urma unei moțiuni de cenzură aprobate.
    Chiar daca PNL racolează activ primari, PSD încă are controlul în administrația locală. Și chiar daca PNL își mai acorda sinecuri in administrația locală, există multe funcții de neclintit în mana PSD.
    Și să nu uităm că mare parte din demnitarii PNL sunt făcuți din același aluat că și cei ai PSD, deci nu e mare diferență dacă e unul sau altul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult