Am citit un articol lung și destul de bine argumentat în care autorul susține că tehnologia prostește, că nu mai dezvoltă gândirea critică, că luăm informațiile așa cum sunt fără să le mai filtrăm, să le analizăm critic. Pe scurt că devenim comozi și ușor de manipulat.
L-aș contrazice. Nu tehnologia prostește, ci ea ne arată care e dimensiunea prostiei. La tehnologie are acces oricine. Într-o proporție covârșitoare populația României are o pagină de facebook. La nivel mondial lucrurile stau cam la fel. Ei bine, această pagină le oferă tuturor posibilitatea să se manifeste, să-și spună opinia, să citească tot felul de teorii care le alimentează credințele. Păi credeți dumneavoastră că acum 50, 100, 150, 500 sau 2000 de ani proporția oamenilor creduli era mai mare ? În niciun caz!
Citiți și:
- Raluca Ion: Când dispare dosarul cu șină? Omul din Guvern care se ocupă de digitalizarea României face un apel către instituțiile publice: „Imediat ce au ieșit din starea de urgență, unele instituții s-au gândit că ar fi bine să revină la hârtii”
- Școala este acolo unde ești tu! Cu Telekom, ai acces la educație simplu și rapid (A)
Efectiv unii vor să creadă ce citesc. Se regăsesc în tot felul de conspirații. Dacă unii vor să creadă în tot felul de scenarii menite să extermine rasa umană sau să ne facă sclavi moderni nu prea poți să-i determini că se înșală.
Tehnologia ne-a oferit tuturor posibilitatea să ne exprimăm și uite așa citim postări pe facebook care efectiv ne blochează. Da, îți stă mintea când vezi că unii cred că prin termoscanare ți se iau datele personale sau că virusul corona nu există sau că prin vaccinare se dorește exterminarea populației. Cei care înjură vaccinurile uită că ar fi putut să-și piardă viața dintr-o simplă rujeolă, varicelă sau alte boli asemănătoare. Ar fi putut să aibă o viață dificilă din cauza unei poliomielite.
Prin urmare nu cred deloc că tehnologia ne face mai proști sau că ne anulează spiritul critic. Din contră, ne ajută mult în tot ceea ce facem și face ca la scară largă oamenii să poată analiza ce este bine sau rău. Așadar într-o lume a tehnologiei suntem bombardați cu tot felul de informații, dar asta nu înseamnă că nu putem fi critici. Inclusiv cu cei care suțin că că virusul COVID 19 nu există, că vaccinurile nu sunt bune, că tehnologia 5 G ne distruge sau că Bill Gates vrea să ne fure datele personale prin termoscanare. Închei îndemnându-vă să puneți în practică pricipiul „Cercetează și apoi crede!”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Omului îi e pur și simplu lene să verifice.
Același internet furnizează și modalitatea de verificare însă ei știu prin intuiție divină că așa este: Eu știu. La naiba cu doctorii, eu pot face legături mai dihai ca ei, intuiția mea formidabilă scurtcircuitează știința! Bieți oameni de știință, au muncit o viață degeaba, eu am rezultatul pocnind din degete! Sunt cel mai cel!
În realitatea aia nu vreau să cred, îmi confecționez una fără covid în care toți sunt marionete și numai eu și o mână se privilegiați ȘTIM.
Stimate autor, aia e lumea de refugiu în fața realității unde orice conspiraționist e rege. Provoacă satisfacție instantaneu și FĂRĂ efort! Poate un pic de frondă...Nici măcar acela de-a căuta în net. De aia este și va fi o mare tentație!
„Cercetează și apoi crede!” nu este un indemn foarte bun. Altfel procesul de invatare si evolutia noastra nu s-ar mai petrece (cel putin nu atat de repede). De exemplu: ce ar insemna acum ca toata lumea din ziua de azi sa cerceteze cum functioneaza un motor, sau cum se invart rotitele unui calculator? Am avea numai specialisti in inginerie electrica sau in tehnologia semiconductorilor. Si sunt exemplele cele mai banale, nu as vrea sa amintesc ce ar trebui sa patimeasca un bolnav care are de facut o tomografie sau RMN. Mai degraba indemnul ar trebui sa cerceteze la cine spune lucrul respectiv. In zilele noastre am vazut, spre exemplu, multi medici care vorbesc despre una sau alta dar specialitatea lor e in cu totul alte zone, iar recursul la autoritate e des utilizat pentru acest motiv, cu toate ca cel care a emis tampenia nu are nici in clin nici in maneca cu subiectul.
În plus nu ştiu cât putem vorbi de prostie. Michelangelo pictează în Capela Sixtină un înger care aruncă în focul veşnic cărţi tipărite, semn că tiparul este ceva diavolesc. Cred că ţine mai mult de spaimă, de emoţie decât de raţiune.
Totuşi lucrurile se reglează la un moment dat, aşa că n-ar trebui să ne facem probleme.
Ei bine, fix la fel niște bacterii care au făcut ravagii mii de ani în populație au fost oprite oarecum brusc de apariția antibioticelor. Dar existența lor (deși grav periclitată) nu s-a oprit aici pt că, nefiind toate PERFECT la fel, cele care au rezistat s-au perpetuat.
Tehnologia urmează vrînd-nevrînd aceeași lege: nu poți face bine cuiva fără să faci rău altcuiva (nu neapărat în ACEEAȘI măsură, dar greu de măsurat obiectiv, oricum!).
Iar oamenii care-și exhibă prostia pe Internet trebuie priviți ca un preț pe care TREBUIE să-l plătim pe lîngă cel cuvenit firmei care ne oferă accesul la Internet.
Dacă nu sunteți de acord, puteți să mă considerați ca fiind parte din aceștia.
Nu numai un preț ce trebuie plătit ci și un indicator. Așa știm ce se vehiculează. Dacă un "binevoitor" ar scoate toate chestiile care ne enervează (antivaxx, teorii ale conspirației, etc) acestea ar evolua subteran, ori pe alte platforme. Ar încălca grav libertatea de exprimare ( mai nou Trump ar fi amenințat că ar cenzura strict ori ar închide platforme care-i caracterizează postările drept
înșelătoare). Nu ne-ar face nici un bine. Așa e totul la vedere.
Un astfel de tratament merită doar fake news evidente, de genul " din minunile patriei " care prezintă un peisaj din Bali, de exemplu.
Discutabil e cum a procedat Zuckerberg, alimentand news feed cu postări la care rezonăm. Așa nu ne mai deranjăm unii pe alții, un mare avantaj, cu toate că a devenit un pic plictisitor. În timp ce în bulele "conspiraționiste" participanții se animă reciproc iar ideile lor reverberează aproape exclusiv între pereții bulei. Algoritmul de echo chamber. E și greu de găsit o cale de mijloc, de mulțumit toată lumea fără să încalci dreptul la cuvânt.
Desigur, cu excepția cazului în care ceva îmi va aminti de asta.
De exemplu faptul ca feisbuc și iutub funcționează ca echo chambers e o alegere voita, nu o consecință proprie tehnologiei. Ar putea funcționa și ca instrument de educație și cultivare a spiritului critic... dacă din asta s-ar face bani mai multi.
Utilizatorul i-ar putea ocoli însă pentru asta e nevoie de efort.
Frumos at fi sa existe și versiuni plătite de exemplu, la care algoritmii respectivi sa fie dezactivați.
Ideal ar fi sa câștige bani din educație nu din manipulare însă deh, lumea nu-i un loc ideal.