Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cercetează și apoi crede. Tehnologia ne tâmpește?

Cercetează

Am citit un articol lung și destul de bine argumentat în care autorul susține că tehnologia prostește, că nu mai dezvoltă gândirea critică, că luăm informațiile așa cum sunt fără să le mai filtrăm, să le analizăm critic. Pe scurt că devenim comozi și ușor de manipulat.

L-aș contrazice. Nu tehnologia prostește, ci ea ne arată care e dimensiunea prostiei. La tehnologie are acces oricine. Într-o proporție covârșitoare populația României are o pagină de facebook. La nivel mondial lucrurile stau cam la fel. Ei bine, această pagină le oferă tuturor posibilitatea să se manifeste, să-și spună opinia, să citească tot felul de teorii care le alimentează credințele. Păi credeți dumneavoastră că acum 50, 100, 150, 500 sau 2000 de ani proporția oamenilor creduli era mai mare ? În niciun caz! 

Citiți și:

Efectiv unii vor să creadă ce citesc. Se regăsesc în tot felul de conspirații. Dacă unii vor să creadă în tot felul de scenarii menite să extermine rasa umană sau să ne facă sclavi moderni nu prea poți să-i determini că se înșală.

Tehnologia ne-a oferit tuturor posibilitatea să ne exprimăm și uite așa citim postări pe facebook care efectiv ne blochează. Da, îți stă mintea când vezi că unii cred că prin termoscanare ți se iau datele personale sau că virusul corona nu există sau că prin vaccinare se dorește exterminarea populației. Cei care înjură vaccinurile uită că ar fi putut să-și piardă viața dintr-o simplă rujeolă, varicelă sau alte boli asemănătoare. Ar fi putut să aibă o viață dificilă din cauza unei poliomielite.

Prin urmare nu cred deloc că tehnologia ne face mai proști sau că ne anulează spiritul critic. Din contră, ne ajută mult în tot ceea ce facem și face ca la scară largă oamenii să poată analiza ce este bine sau rău. Așadar într-o lume a tehnologiei suntem bombardați cu tot felul de informații, dar asta nu înseamnă că nu putem fi critici. Inclusiv cu cei care suțin că că virusul COVID 19 nu există, că vaccinurile nu sunt bune, că tehnologia 5 G ne distruge sau că Bill Gates vrea să ne fure datele personale prin termoscanare. Închei îndemnându-vă să puneți în practică pricipiul „Cercetează și apoi crede!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Nu ne face deloc mai proști DECÂT dacă noi vrem asta. Se poate întâmpla când nu verificăm o știre sau o afirmație. De exemplu, câți au verificat spusele lui Bill Gates, ce-a vrut el să spună? Da, durează, o spun din experiență.
  Omului îi e pur și simplu lene să verifice.

  Același internet furnizează și modalitatea de verificare însă ei știu prin intuiție divină că așa este: Eu știu. La naiba cu doctorii, eu pot face legături mai dihai ca ei, intuiția mea formidabilă scurtcircuitează știința! Bieți oameni de știință, au muncit o viață degeaba, eu am rezultatul pocnind din degete! Sunt cel mai cel!
  În realitatea aia nu vreau să cred, îmi confecționez una fără covid în care toți sunt marionete și numai eu și o mână se privilegiați ȘTIM.

  Stimate autor, aia e lumea de refugiu în fața realității unde orice conspiraționist e rege. Provoacă satisfacție instantaneu și FĂRĂ efort! Poate un pic de frondă...Nici măcar acela de-a căuta în net. De aia este și va fi o mare tentație!

  • Like 1
  • @ Delia MC
   Valentin check icon
   Deci vorbim de UTILIZARE, nu de tehnologia în sine. Cel puţin aşa înţeleg: problema e cum folosim unealta.
   • Like 4
  • @ Valentin
   Delia MC Delia MC check icon
   Bineînțeles.
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Ok, piua: vorbim de TEHNOLOGIE sau de UITILIZAREA tehnologiei? Că în sine tehnologia nu e nici bună, nici rea.
  • Like 3
 • Desi sunt in mare masura de acord cu articolul, incheierea articolului lasa de dorit.
  „Cercetează și apoi crede!” nu este un indemn foarte bun. Altfel procesul de invatare si evolutia noastra nu s-ar mai petrece (cel putin nu atat de repede). De exemplu: ce ar insemna acum ca toata lumea din ziua de azi sa cerceteze cum functioneaza un motor, sau cum se invart rotitele unui calculator? Am avea numai specialisti in inginerie electrica sau in tehnologia semiconductorilor. Si sunt exemplele cele mai banale, nu as vrea sa amintesc ce ar trebui sa patimeasca un bolnav care are de facut o tomografie sau RMN. Mai degraba indemnul ar trebui sa cerceteze la cine spune lucrul respectiv. In zilele noastre am vazut, spre exemplu, multi medici care vorbesc despre una sau alta dar specialitatea lor e in cu totul alte zone, iar recursul la autoritate e des utilizat pentru acest motiv, cu toate ca cel care a emis tampenia nu are nici in clin nici in maneca cu subiectul.
  • Like 0
  • @ Ciprian Frigioi
   Cred ca incearca sa se refere strict la informatia care vine pe media. Dar ar fi trebuit sa puncteze, cum spunea si comentatorul Valentin. Desigur concluzia ca "tehnologia ne prosteste" este o sintagma des utilizata, dar incorect!
   • Like 0
 • Valentin check icon
  E normal ca în zonele de tranziţie de la o etapă la alta să apară spaime. La fel s-a întămplat şi la trecerea de la manuscris la tipar. Pe de altă parte, această trecere a fost lentă şi ancorată în trecut. Orice obiect nou îşi caută rădăcini vechi, cel puţin la început Automobilele au avut iniţial forma unei trăsuri şi au fost numite TRĂSURI FĂRĂ CAI. Carte digitală avea la început un efect sonor de foşnet şi chiar un colţ îndoit.
  În plus nu ştiu cât putem vorbi de prostie. Michelangelo pictează în Capela Sixtină un înger care aruncă în focul veşnic cărţi tipărite, semn că tiparul este ceva diavolesc. Cred că ţine mai mult de spaimă, de emoţie decât de raţiune.
  Totuşi lucrurile se reglează la un moment dat, aşa că n-ar trebui să ne facem probleme.
  • Like 1
 • check icon
  Ce credeți că o să facă un copil dacă l pui la manșa unui avion și îi arăți cum o poate folosi, cu motorul pornit, etc...? Așa e cu tehnologia aparent accesibilă la o masă de oameni majoritară de o ignoranță îngrozitoare(în secolul informației, sic!) pe care nu are nimeni interesul să o deștepte din o mie de motive decât strict profesional în cazul fericit, poate fi foarte periculoasă. E adevărat că cei ce au o brumă de cultură, inclusiv tehnică, nu se lasă tăvăliți de noile tehnologii și știu să le folosească la potențialul lor firesc( sau măcar încearcă), dar ei sunt foarte, foarte puțini și de regulă nu au cont de facebook decât strict profesional dacă e cazul căci nu au nevoie să-și dezvolte narcisismul sau alte complexe sociale.
  • Like 0
 • check icon
  O lege de bază a naturii e legea oarecum paradoxală a evoluției: ca victimă, trăiesti dacă reușești să fugi mai repede decît prădätorul tău în vreme ce, ca prădätor, trăiești dacă reușești să alergi mai repede decît prada ta (firește, fac abstracție de alte tehnici de vînătoare/apărare - ele oricum n-ar schimba paradigma - ca să simplific, dar sper c-ati prins ideea).
  Ei bine, fix la fel niște bacterii care au făcut ravagii mii de ani în populație au fost oprite oarecum brusc de apariția antibioticelor. Dar existența lor (deși grav periclitată) nu s-a oprit aici pt că, nefiind toate PERFECT la fel, cele care au rezistat s-au perpetuat.
  Tehnologia urmează vrînd-nevrînd aceeași lege: nu poți face bine cuiva fără să faci rău altcuiva (nu neapărat în ACEEAȘI măsură, dar greu de măsurat obiectiv, oricum!).
  Iar oamenii care-și exhibă prostia pe Internet trebuie priviți ca un preț pe care TREBUIE să-l plătim pe lîngă cel cuvenit firmei care ne oferă accesul la Internet.
  Dacă nu sunteți de acord, puteți să mă considerați ca fiind parte din aceștia.
  • Like 2
  • @
   Delia MC Delia MC check icon
   De acord.
   Nu numai un preț ce trebuie plătit ci și un indicator. Așa știm ce se vehiculează. Dacă un "binevoitor" ar scoate toate chestiile care ne enervează (antivaxx, teorii ale conspirației, etc) acestea ar evolua subteran, ori pe alte platforme. Ar încălca grav libertatea de exprimare ( mai nou Trump ar fi amenințat că ar cenzura strict ori ar închide platforme care-i caracterizează postările drept
   înșelătoare). Nu ne-ar face nici un bine. Așa e totul la vedere.
   Un astfel de tratament merită doar fake news evidente, de genul " din minunile patriei " care prezintă un peisaj din Bali, de exemplu.

   Discutabil e cum a procedat Zuckerberg, alimentand news feed cu postări la care rezonăm. Așa nu ne mai deranjăm unii pe alții, un mare avantaj, cu toate că a devenit un pic plictisitor. În timp ce în bulele "conspiraționiste" participanții se animă reciproc iar ideile lor reverberează aproape exclusiv între pereții bulei. Algoritmul de echo chamber. E și greu de găsit o cale de mijloc, de mulțumit toată lumea fără să încalci dreptul la cuvânt.
   • Like 1
 • Gabi check icon
  Într-o dimineață recentă, nu am putut să-mi amintesc ceva. Într-un fel știam cam despre ce era vorba, dar nu puteam să-mi aduc aminte. Părea ca și cum litera T a fost implicată. Apoi, dintr-o dată mi-a venit. Asta a fost dimineaţă. Apoi, mai târziu în acea după-amiază, chiar dacă am putut să-mi amintesc experiența mea din acea dimineață de a nu fi în stare să-mi amintesc ceva, nu mai puteam să-mi amintesc care era lucrul, cu ce avea legătură, sau care literă a alfabetului era implicată. Dar, ceea ce este ciudat pentru mine, este că în acea dimineață - deşi nu mi-am mai putut aminti - în cele din urmă lucrul respectiv a revenit. Cu toate acestea, mai târziu în acea după-amiază, în ciuda succesului meu de mai devreme, memoria mea era complet goală. Încă nu știu ce-a fost. Dar, partea frumoasă este că, cam peste o lună nu voi mai avea nicio amintire despre acel incident.
  Desigur, cu excepția cazului în care ceva îmi va aminti de asta.
  • Like 2
  • @ Gabi
   check icon
   Pffuiii, cît de interesant! N-o sä-mi vină să cred!! Deja văd viața în alte culori!
   • Like 2
 • Parerist check icon
  Nu tehnologia în sine e vinovata pentru tâmpire, ci utilizarea ei în scopul asta.
  De exemplu faptul ca feisbuc și iutub funcționează ca echo chambers e o alegere voita, nu o consecință proprie tehnologiei. Ar putea funcționa și ca instrument de educație și cultivare a spiritului critic... dacă din asta s-ar face bani mai multi.
  • Like 4
  • @ Parerist
   Faptul ca functioneaza ca echo chambers e vina companiilor sau a utilizatorilor?
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Parerist check icon
   E vina modelului de business. Interesul lor sa să-ți mențină atenția captata pentru ca din asta câștiga bani, și atunci au in spate algoritmii de echo chamber. Declarat, nici n-o ascund. Și fiind bazate pe un profil foarte complet sunt mult mai eficiente decât cele "primitive" gen ziare sau televiziuni, în care utilizatorul își alege ce cumpăra și ce citește și își construiește singur un echo chamber. Însă unul mai rudimentar.
   Utilizatorul i-ar putea ocoli însă pentru asta e nevoie de efort.
   Frumos at fi sa existe și versiuni plătite de exemplu, la care algoritmii respectivi sa fie dezactivați.
   Ideal ar fi sa câștige bani din educație nu din manipulare însă deh, lumea nu-i un loc ideal.
   • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult