Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Aris are 15 ani și călătorește încet în jurul lumii alături de noi, „I Am Family”. Azi va reprezenta România la Campionatul mondial de surf pentru juniori, din Rio de Janeiro, iar visul lui este să ajungă la Jocurile Olimpice

Aris - I am family

Foto Facebook I Am Family

Azi are loc ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Surf: ISA World Junior Surfing Championship, care se va desfășura între 24 noiembrie și 3 decembrie 2023, Rio de Janeiro, Brazilia.

Confirmarea de participare la campionat a ajuns cu câteva zile în urmă și de atunci mă simt ca și cum am intrat la un program de spălat pe funcția centrifugare! Adică suntem obișnuiți să ne adaptăm și să ne descurcăm cu viața pe drumuri, cu schimbări de culturi, cu schimbări de temperatură și altitudine, cu situații diverse, dar să ajungem să reprezentăm o țară întreagă la un eveniment mondial e de-a dreptul altceva! Steaguri avem, le-am purtat cu noi la Campionatul Mondial de Surf din Saquarema, v-am obișnuit cu el, am tot urcat vloguri pe canalul nostru de YouTube. Tricourile au fost comandate din România, au ajuns în Brazilia în timp util, dar din păcate au rămas prin São Paulo, pe undeva pe la vamă. Niciun telefon, nicio reclamație nu i-a făcut să dea drumul la pachet, încă e sub analiză. Nu vom avea tricourile mult așteptate, dar am reușit să facem altele în regim de urgență.

Aris Voicu/ Foto Facebook I Am Family

Aris e în Rio de o lună și jumătate. Se antrenează intensiv. Surfează de dimineața timp de două-trei ore, ia prânzul, se odihnește apoi mai urmează antrenamentul de după-amiază, încă două ore de surf. Seara e la sala de fitness. Între pauze citește sau face matematică. M-a sunat:

„Mi-am spart placa de surf!”

În apă de câteva săptămâni e măcel, toată lumea vrea să ia valuri, toți vor să se antreneze.

„Avem timp să o reparăm? Dacă luăm alta ai timp să te obișnuiești cu ea?”

Întrebări ar fi multe, soluții sunt puține, așa că ne batem capul doar cu cele din urmă! Nu e prima oară când Aris merge în Rio să se antreneze și ca de fiecare dată stă la antrenorii lui de surf Dionisio Santos, ex-competitor și Maina Thompson, triplă campioană a Braziliei la longbord. Fiica lor, Lanay Thompson este și ea campioană la categoria ei de vârsta și este antrenată intens de către părinții ei. Aris  deja face parte din familie, i-au aranjat o cameră doar pentru el într-un depozit în care țin plăcile de surf. Înainte să stea la ei a locuit câtva timp într-o cameră de hostel, împreună cu alte 8 persoane. "Rio Surf House” este afacerea lor de familie, se află în Recreio Dos Bandeirantes, la o stradă de intrarea în comunitatea Terreirão. Tot aici cei doi au dezvoltat un program social de surf și prin eforturile lor susținute antrenează o echipa de 10 copii din medii defavorizate. Copiii sunt antrenați la un nivel înalt profesional, merg în cantonamente și primesc cel puțin o masă caldă pe zi. Nu e ușor să ai grijă de acești copii care pe lângă nevoile de bază au nevoie și de o vorbă bună și consiliere psihologică. Poveștile lor sunt triste, unii dintre ei au rămas fără părinți ca urmare a conflictelor generate de trafic și consum de droguri. Prin programul de la Rio Surf House copiii au primit o șansă la o viață mai bună și antrenamentele intensive îi țin departe de dramele din favelă. Aris se antrenează alături de ei, a participat la competiții alături de ei și a împărtășit povești și experiență de viață. Ca să-l cunoașteți mai bine pe Aris vă fac aici un scurt rezumat:

Aris are 15 ani și călătorește încet în jurul lumii alături de noi, I Am Family. A fost educat prin călătorii, sloganul familiei fiind “Travel is education the rest is…love”! A descoperit surfing-ul pentru prima oară acum 5 ani în timp ce călătoream prin America de Sud într-un Volkswagen Combi din 1974. Atunci a luat și prima lecție de surf pe plaja Ubatuba din Brazilia și tot atunci s-a născut și dragostea lui pentru acest sport. Întâmplarea face ca în anul 2019 în timpul călătoriei noastre să fim blocați în Saquarema, Brazilia, unde avea loc Campionatul Mondial de Surf. Aici a avut șansa să-i întâlnească pe cei mai renumiți campioni mondiali, eveniment care a transformat dragostea pentru surf într-o mare pasiune. Ne-am continuat călătoria pe coasta Braziliei până în anul 2020,  când pandemia ne-a ținut pe loc chiar în capitala surfing-ului Itacaré, Bahia. Aici Aris a început antrenamentele intensive. De atunci nu s-a oprit nicio zi să se antreneze și să se pregătească pentru visul lui, acela de a reprezenta România la Jocurile Olimpice. Primul pas îl face azi, pe 24 noiembrie 2023, pe plaja Macumba, Rio de Janeiro, Brazilia. Tot pe această dată Aris scrie prima pagină din Istoria surfing-ului românesc. E doar primul pas dintr-un lung drum pe care noi suntem determinați să-l facem. Surfing-ul nu este un sprint este un maraton. Surfing-ul este mai mult decât o pasiune, este un stil de viață. Nu este pentru oricine, ci doar pentru cei care sunt determinați să se antreneze mult, să iubească oceanul, soarele, călătoriile și oamenii.

Ce-i mai frumos în călătoria asta tot oamenii rămân! 

Cu surfing-ul e așa cum zice Kelly Slater, odată ce ai intrat, nu mai există cale de ieșire! Dar cu noi e simplu, nici nu încercăm să o căutăm!

Dacă doriți să-l urmăriți pe Aris, campionatul este transmis live pe www.isasurf.org și începe pe data de 24 noiembrie cu ceremonia de deschidere.

Dacă doriți să aflați povestea noastră citiți și celelalte articole scrise pentru Republica.ro. Dacă v-am stârnit interesul și doriți să ne cunoașteți mai bine, citiți Jurnalul de călătorie unde Gabriel împărtășește bucăți din viața noastră și gândurile ce-i trec prin cap.

Dacă doriti să urmăriți evoluția lui Aris sau să urmăriți povestea noastră puteți intra pe Youtube: @IAMFamily; @ArisVoicu; @ArisTV1

Dacă vreți în continuare să aflați și mai multe, ne puteți cumpăra cartea de aici: https://www.iamfamily.eu

Dacă nu aveți timp de citit, atunci ascultați podcast-ul nostru Terapie de Familie, unde vorbim deschis despre subiecte „nevorbite”. Nu am mai urcat episoade de ceva vreme, dar timpul trece, vorbele rămân. Revenim cu episoade noi după Campionat.

Ne puteți urmări și aici: Instagram I AM FAMILY: @ Instagram Aris: @aris_gabriel_voicu

Dacă doriți să fiți alături de noi și să faceti parte din echipa celor ce ajută sportul românesc și atleții români în drumul lor către performanță, trimiteți un mesaj pe lavinia@iamfamily.eu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Andrei check icon
    E o poveste minunată cu un puternic iz individualist. Reprezentarea României la surf mi se pare aberantă. Și nu sunt naționalist.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult