Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După ce Putin a amenințat cu bomba nucleară, americanii urmăresc în permanență mișcările arsenalului nuclear rusesc din aer, spațiu și spațiu cibernetic

avion rusesc

Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

Serviciile de informații ale Statelor Unite și ale aliaților săi au intensificat supravegherea Rusiei pentru a urmări pregătirile pentru un posibil atac nuclear pe teritoriul ucrainean. Acest lucru este raportat de Politico, citând cinci foști și actuali oficiali americani.

Interlocutorii publicației au avertizat că primele semne de pregătire pentru o lovitură nucleară ar putea fi detectate prea târziu. Rusia deține arme nucleare tactice mai mici decât rachetele balistice intercontinentale.

„Urmărim acest lucru mai îndeaproape”, a spus un oficial al guvernului american cu acces la informații despre forțele nucleare ale Rusiei. Supravegherea se realizează în aer, spațiu și spațiu cibernetic.

SUA și aliații săi folosesc sateliți comerciali pentru a analiza unitățile rusești de pe teren. În ultima săptămână, avioane de recunoaștere americane au fost observate în mod repetat deasupra regiunii Kaliningrad. În regiunea Kaliningrad sunt amplasate sisteme de arme nucleare rusești cu dublă utilizare și rachete hipersonice.

După invazia rusă a Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin, oficialii guvernamentali și propagandiștii au sugerat în mod repetat că Rusia ar putea folosi arme nucleare

Pe 21 septembrie, într-un discurs privind începutul mobilizării, Putin a declarat că autoritățile ruse sunt gata să folosească „toate mijloacele de care dispun” pentru a-și proteja teritoriul. Putin a subliniat că „acesta nu este o cacealma”.

La 27 septembrie, în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina, s-a încheiat votul pentru „referendumurile privind aderarea la Rusia”. Majoritatea celor care au votat au susținut în mod aparent „aderarea”. Pe 22 septembrie, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a spus că atunci când aceste teritorii „sunt acceptate în Rusia”, ele vor fi protejate de Forțele Armate ale Federației Ruse, inclusiv armata va putea folosi „ orice armă rusească, inclusiv nuclear strategic”.

Amenințările cu utilizarea armelor nucleare sunt declarații obișnuite ale lui Medvedev

De când Putin a decis invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Dmitri Medvedev a folosit în mod regulat rețelele de socializare pentru a critica Occidentul. Protejatul lui Putin nu i-a uitat nici pe cei care critică Moscova.

Luna trecută, el i-a numit pe cei care „urăsc” Rusia „degenerați” și a subliniat că îi va „distruge”. Anterior, el a amenințat și cu izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial. În timpul discursului său de la Sankt Petersburg a amintit de potențialul nuclear pe care Rusia îl are la dispoziție.

Dmitri Medvedev a amenințat în mod repetat cu războiul nuclear sau mondial când a comentat acțiunile guvernelor occidentale. Abia în ultimele două săptămâni, el a menționat acest lucru la Forumul juridic internațional de la Sankt Petersburg. Medvedev a comentat posibilitatea unui proces împotriva Rusiei. De asemenea, a numit încercările Ucrainei de a „încălca” Crimeea drept motiv formal pentru declararea războiului.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ministrul german al Apărării, în vizită surpriză la Odesa, a anunțat că va trimite Ucrainei cel mai avansat sistem antiaerian din lume .Asa se baga batul prin gard , dar in curand n-o sa mai fie nici un ucrainean care sa lupte , toti sunt plecati in concediu si mai pleaca inca , prin europa si alte tari tropicale unde beau cocteiluri exotice cu umbrelute , in timp ce danezii si-au facut provizii de pături pentru a nu dardai de frig la munca ! Deci , s-au penalizati singuri ! Bravos , tot asa s-o duceti pana la ... astia parca n-au vara , nu ?



    • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Văd că nu pricepi. Îți zic mai rar: p a ș o l n a t u r b i n c a, r u s o f i l t r i s t !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult