Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Arșinei, ucigași cu sânge rece și statul eșuat

Cristian Tudor Popescu

●Se aude că vârsta de pensionare urcă la 70 de ani. O asemenea lege poate face rău societății românești mai ceva decât niște rachete rusești. E plină țara de arșinei, profesori, funcționari, doctori, generali, care vor să putrezească în posturile lor bine plătite de stat, blocând, cu ghearele și cu dinții, evoluția tinerilor. Am cunoscut atâția studenți și cadre universitare tinere a căror singură speranță era pensionarea la termen a unor astfel de arșinei, pe care bătrânețea nu i-a făcut mai puțin lacomi și proști.

În caz că sunt încă buni la ceva și în stare să muncească, n-au decât să se reangajeze în regim privat. Dar tocmai asta e teama lor, că nu-i mai bagă în seamă nici dracu.

●Premierul AUR, C. Georgescu, ne învață, la Antena 3, că Ion Antonescu și C. Zelea Codreanu au fost „eroi ai neamului românesc, care au făcut și fapte bune”. Pentru cei care nu vor să înghită pe negândite astfel de ziceri, iată numai două citate:

„Jidanii ne sunt dușmani. Și în această calitate ne urăsc, ne otrăvesc, ne extermină. Românii ticăloși care se așază pe aceeași linie cu ei sunt mai mult decât dușmani, sunt trădători. Pedeapsa cea dintâi și cea mai cruntă se cuvine în primul rând trădătorului și în al doilea rând dușmanului. Dacă aș avea un singur glonț, iar în fața mea un dușman și un trădător, glonțul l-aș trimite în trădător”. (Corneliu Zelinski, alias Corneliu Zelea Codreanu)

„Jidanii, împreună cu englezii și americanii, au dictat pacea din 1919. Ion C. Brătianu a fost nevoit să primească, în 1878, condiția înjositoare a acordării de drepturi cetățenești evreilor, datorită căreia s-a jidovit țara și s-a compromis economia românească și puritatea rasei noastre. Brătianu a provocat decăderea României prin capitularea în fața evreilor și francmasonilor, care și-a căpătat expresia prin instaurarea sistemului democrat-liberal, ce a acordat drepturi tuturor”. (Ion Antonescu, 1942, scrisoare către Dinu Brătianu)

 A-i considera eroi pe cei doi lideri legionari, a-i scuza prin „faptele lor bune” e o chestiune de părere personală. În schimb, statutul lui Antonescu și Codreanu de ucigași cu sânge rece este probat indubitabil de fapte. Citiți puțină istorie, stimați concetățeni, e un medicament bun împotriva prostirii în față.

●Aceeași Antena 3, care-i face vedete pe C. Georgescu și fruntașii AUR, preia un text al subsemnatului, intitulat „NATO nu ne poate apăra”, îi retează finalul, în care spuneam că NATO poate să ne apere și ne va apăra de Rusia, dar nu ne poate apăra de propriii noștri politicieni, și trage minciuna că aș fi zis că NATO nu poate apăra România în fața Rusiei. De ce face asta A3? Răspundeți dumneavoastră. 

Îți recomandăm

●Mai spun doar că Rusia poate penetra și controla România din interior, nu doar printr-o invazie externă.

●CNA propune ca televiziunile să plaseze un avertisment la începutul filmelor din perioada 1949-1989: „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii”. O asemenea ștampilă fie îi va lăsa reci pe telespectatorii de azi, fie va induce o aură de „noblețe” sutelor de pelicule însiropate cu propaganda dictaturii dejiste sau ceaușiste... Adicătelea, filmele astea ar fi fost mult mai bune, dar le-a ciopârțit cenzura! Fals: în majoritatea lor covârșitoare, chiar așa au fost concepute, de la bun început, de către regizori și scenariști dornici de bani și poziție socială, n-a fost nevoie să intervină nicio cenzură.

Ceva s-ar putea totuși face: niște emisiuni explicative privind cinematografia acelor ani, la care să fie invitați filmologi și istorici. Asumând faptul că audiența ziselor emisiuni va fi mică față de cea a filmelor cu pricina.

●Anul acesta se împlinesc 15 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană și 18 de la arborarea oficială a drapelului României la sediul NATO din Bruxelles. Românoșilor pursânge, patrioților filoruși, antieuropeni și antiamericani, le-aș propune să se gândească la un lucru: dacă nu intram în NATO și UE, se mai ținea astăzi România ca stat, fie și eșuat?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult