Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

NATO nu ne poate apăra

Cristian Tudor Popescu - foto

 ●Ministrul Apărării (cui?), Vasile Dîncu, a extras, din zăcămintele de gândire politico-militară ce le posedă, o cugetare pe care ne-a făcut-o cadou: „Trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”. Tare, ce să zic.

Să trăim în securitate alături de Rusia e ca și cum am umbla pe stradă cu un urs turbat, ca să nu fim agresați de derbedei. Fiecare dintre țările Europei de Est a fost, de-a lungul istoriei, invadată, ocupată, retezată de ruși cel puțin o dată. Rusia nu poate avea aliați, imperiul a avut dintotdeauna doar vasali și dușmani, primul dușman pentru statul monstru rus fiind propriul popor. Rușii n-au cunoscut vreodată altă formă de viață decât dictatura. Alături de Rusia nu pot fi decât alte dictaturi, gen Belarus sau Kazahstan, pe care Kremlinul le ajută să-și calce în picioare cetățenii dornici de libertate. 

De ce a cerut și a fost acceptată, cu greu, România în NATO, de bunăvoie și nesilită de nimeni? Simplu: din teamă de Rusia, statul totalitar cel mai periculos pentru pacea și stabilitatea întregii lumi după căderea Germaniei lui Hitler.

Iată valorile la care vrea să se întoarcă dl Dîncu, în ziua în care persoane cu secera și ciocanul de gât pun flori și lumânări la mormântul lui Ceaușescu. Numai că pesedistul Dîncu se întoarce la Iliescu și la întovărășirea cu URSS, de pe urma căreia României i-au ieșit ochii din cap și limba de-un cot.

●Proiectul Dîncu, România alături de Rusia, devine fezabil în cazul în care va ajunge la putere o coaliție PSD-AUR. Ceea ce se poate întâmpla cu concursul grăbit și imbecil al marelui Partid Național Liberal.

În loc să renunțe pentru o perioadă de timp la liberalizarea buimacă a pieței energiei, comisă de guvernul Orban, guvernul Ciucă, cu ministerul Energiei, le transmite cetățenilor care au plătit facturile „greșite”, toate în plus, niciuna în minus: „Ați luat țeapă. Așa vă trebuie, pentru că sunteți proști și vreți să fiți corecți”. Guvernul nu e în stare să scrie o ordonanță de urgență moșmondită luni de zile, face „o eroare materială” în document, pentru care premierul Ciucă vrea acum demisii, în schimb, consumatorii „invulnerabili” la prețurile ucigătoare n-au decât să plătească cum or ști.

Și așa, bătăile astea de joc la sânge, împing oameni cinstiți, dar nu destul de lucizi, să umfle drojdia de la fundul României numită AUR.

●Iar medicul Rafila, după ce s-a uns cu toate alifiile din spițeria partidului, în vreme ce infectările covid cresc cu zecile de mii pe zi, secțiile ATI se umplu din nou, secțiile noncovid se blochează din pricina îmbolnăvirii în masă a medicilor, ne liniștește: „Nu există acum motiv de panică”. Așa e, dar ar putea totuși să provoace oarecare panică deplasarea morților spre cimitir, dacă nu este efectuată în ordine.

●Deși președintele Iohannis n-a fost invitat de unchiul Joe la masă cu granzii Europei, România nu e în lista de bucate. Nu va fi atacată de Rusia; și dacă ar fi, Alianța poate s-o apere și o va apăra. Însă de propriii noștri politicieni, nu ne poate apăra nici NATO.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult