Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

ASF a stabilit că prin declarația ministrului Finanțelor despre desființarea Pilonului II piața de capital nu a fost manipulată

Declarația ministrului Finanțelor Ionuț Mișa despre desființarea Pilomului II de pensii private nu întrunește condițiile unei fapte de manipuare a pieței de capital, a stabilit joi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a finalizat analiza de specialitate referitoare la existența unor posibile indicii privind incidența dispozițiilor legale în materia abuzului pe piață, inițiată în contextul evoluției pieței bursiere din data de 29.06.2017. Sub acest aspect analiza a relevat faptul că nu sunt întrunite condițiile impuse de cadrul legal pentru existența unei fapte de manipulare a pieței prin diseminarea de informații false sau înșelătoare, astfel cum aceasta este definită în Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață”, se arată într-un comunicat al ASF.

Ministrul desemnat al Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat pe 29 iunie că pilonul II de pensii se va desființa până la sfârșitul anului. 

„Pilonul II da, se va desfiinta și banii se vor întoarce înapoi la cei ce au cotizat la pilonul II, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și de a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru”, a declarat Mișa.

Ulterior, a revenit și a declarat că acest lucru nu se va întâmpla.

„Nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum” a afirmat ministrul Finanțelor. Ulterior, a revenit într-un comunicat trimis de PSD în care declară că nici măcar nu a spus că va susține desființarea pilonului II.

"În legătură cu informaţiiile aparute în presă potrivit cărora aş fi declarat că Guvernul are în intenţie desfiinţarea Pilonului II de pensii fac următoarele precizari: Nu am declarat că voi susţine desfiinţarea Pilonului II de pensii. Nici nu am în intenţie să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură", a argumentat Mişa.

În luna aprilie, grupul NN își informa clienții cărora le administra pensiile asupra faptului că există o serie de discuții despre o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii. Liviu Dragnea a cerut sancțiuni exemplare pentru fondul care a trimis e-mailul. În scurt timp, compania era pedepsită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, condusă de Mișu Negrițoiu, cu o amendă record de 750.000 de lei, reprezentând 1% din capitalul social. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  ASF și majoritatea instituțiilor statului pot fi liniștit desființate: numirile politice le-au transformat în simple sinecuri executante ale ordinului puterii: restul e tăcere!
  • Like 0
 • check icon
  Nu pot sa cred...Cand efectele s-au vazut imediat in variatia cursului leu-euro ei ne spun senini ca n-a fost manipulare...corect,a fost prostie pura.Dar poti lasa prostii sa ia decizii in continuare doar fiindca asa le place lor?Si cum facem cu repararea nedreptatii facute NN cand prin prostia actuala s-a dovedit ca zvonurile aveau temei?
  • Like 0
 • Asadar - cand NN a scos pe piata o chestie (poate integral falsa), a fost ceva necurat si trebuia amendata serios, chiar daca nu s-au produs pierderi.
  Cand unul din gasca de pesedei scoate o tampenie pe gura (dar, individul venind din "inner circle", m-as mira sa nu fi fost o intentie reala) - cu urmari serioase pe bursa - iata ca nu exista cadru legal care sa cuprinda fapta.
  Dar stai - cine tocmai si-a numit oamenii la ASF? Cumva pesedealde? Si printre cei de acolo este si un fost olgutz - pe nume Wlassopol - cu mare stiinta in ale asigurarilor? Uite cum se leaga lucrurile...
  Si avem si o imagine asupra viitorului justitiei - daca ii lasam pe banditi sa puna mana pe ea. Asta in cazul in care s-a uitat frumoasa perioada iliesc-nastasiana.
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult