Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins, cel mai mare asigurator RCA din România. Ce ar putea urma

Ilustrație Euroins - Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos​

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, vineri, printr-un comunicat, că a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins, cel mai mare asigurator RCA din România, care are 2,5 milioane de clienți. 

Consiliul, care a constatat indiciile stării de insolvență a companiei, a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului, se arată în comunicat. 

Conform ASF, la data de 30.06.2022 societatea nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, cerința de capital de solvabilitate, situație care s-a menținut și la data de 30.09.2022. „Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, a transmis autoritatea.

Informația că ASF va retrage autorizația și va cere insolvența Euroins a fost publicată în premieră joi seara de Libertatea. Guvernul va încerca stabilizarea prețurilor RCA la nivelul actual, care au fost deja ridicate cu 71% în 2022, potrivit comunicărilor oficiale, „dar suma pe care statul o va plăti, din nou, pentru această nouă țeapă este uriașă”, au spus pentru Libertatea surse familiare cu decizia luată de ASF. 

Euroins a încasat în 2022 peste două miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asigurații din România, potrivit cifrelor furnizate de ASF pentru Libertatea. 

Publicația mai subliniază că disponibilul Fondului de Garantare a Asiguraților a scăzut drastic în urma falimentului City Insurance, de la 623 de milioane de lei la 250 de milioane de lei. Astfel, 60% dintre rezervele acumulate într-o perioadă lungă de timp au fost consumate într-un singur an. Iar acum FGA este pus în situația de a despăgubi daunele produse prin accidente de oricare dintre cei peste 2,5 milioane de asigurați ai Euroins.

În urmă cu 2 zile, premierul Nicolae Ciucă declara că Guvernul este pregătit să plafoneze, pentru o perioadă limitată de timp, prețul RCA, în cazul unui faliment al Euroins. 

„Discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte (al ASF - n.r.) s-au încheiat în sensul în care când vor avea dumnealor o formă finală de evaluare, ne vor prezenta şi nouă care sunt concluziile şi în funcţie de acestea şi, sigur, de ceea ce vor propune la nivelul Parlamentului, dacă va fi nevoie, Guvernul să intervină în sensul în care să plafoneze preţul la asigurări. Ceea ce vă pot spune este că nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată. Este clar nevoia unui termen foarte bine delimitat în care se poate interveni cu măsuri guvernamentale", a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult