Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins, cel mai mare asigurator RCA din România. Ce ar putea urma

Ilustrație Euroins - Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos​

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, vineri, printr-un comunicat, că a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins, cel mai mare asigurator RCA din România, care are 2,5 milioane de clienți. 

Consiliul, care a constatat indiciile stării de insolvență a companiei, a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului, se arată în comunicat. 

Conform ASF, la data de 30.06.2022 societatea nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, cerința de capital de solvabilitate, situație care s-a menținut și la data de 30.09.2022. „Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, a transmis autoritatea.

Informația că ASF va retrage autorizația și va cere insolvența Euroins a fost publicată în premieră joi seara de Libertatea. Guvernul va încerca stabilizarea prețurilor RCA la nivelul actual, care au fost deja ridicate cu 71% în 2022, potrivit comunicărilor oficiale, „dar suma pe care statul o va plăti, din nou, pentru această nouă țeapă este uriașă”, au spus pentru Libertatea surse familiare cu decizia luată de ASF. 

Euroins a încasat în 2022 peste două miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asigurații din România, potrivit cifrelor furnizate de ASF pentru Libertatea. 

Publicația mai subliniază că disponibilul Fondului de Garantare a Asiguraților a scăzut drastic în urma falimentului City Insurance, de la 623 de milioane de lei la 250 de milioane de lei. Astfel, 60% dintre rezervele acumulate într-o perioadă lungă de timp au fost consumate într-un singur an. Iar acum FGA este pus în situația de a despăgubi daunele produse prin accidente de oricare dintre cei peste 2,5 milioane de asigurați ai Euroins.

În urmă cu 2 zile, premierul Nicolae Ciucă declara că Guvernul este pregătit să plafoneze, pentru o perioadă limitată de timp, prețul RCA, în cazul unui faliment al Euroins. 

„Discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte (al ASF - n.r.) s-au încheiat în sensul în care când vor avea dumnealor o formă finală de evaluare, ne vor prezenta şi nouă care sunt concluziile şi în funcţie de acestea şi, sigur, de ceea ce vor propune la nivelul Parlamentului, dacă va fi nevoie, Guvernul să intervină în sensul în care să plafoneze preţul la asigurări. Ceea ce vă pot spune este că nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată. Este clar nevoia unui termen foarte bine delimitat în care se poate interveni cu măsuri guvernamentale", a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult