Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins, cel mai mare asigurator RCA din România. Ce ar putea urma

Ilustrație Euroins - Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos​

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, vineri, printr-un comunicat, că a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins, cel mai mare asigurator RCA din România, care are 2,5 milioane de clienți. 

Consiliul, care a constatat indiciile stării de insolvență a companiei, a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului, se arată în comunicat. 

Conform ASF, la data de 30.06.2022 societatea nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, cerința de capital de solvabilitate, situație care s-a menținut și la data de 30.09.2022. „Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, a transmis autoritatea.

Informația că ASF va retrage autorizația și va cere insolvența Euroins a fost publicată în premieră joi seara de Libertatea. Guvernul va încerca stabilizarea prețurilor RCA la nivelul actual, care au fost deja ridicate cu 71% în 2022, potrivit comunicărilor oficiale, „dar suma pe care statul o va plăti, din nou, pentru această nouă țeapă este uriașă”, au spus pentru Libertatea surse familiare cu decizia luată de ASF. 

Euroins a încasat în 2022 peste două miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asigurații din România, potrivit cifrelor furnizate de ASF pentru Libertatea. 

Publicația mai subliniază că disponibilul Fondului de Garantare a Asiguraților a scăzut drastic în urma falimentului City Insurance, de la 623 de milioane de lei la 250 de milioane de lei. Astfel, 60% dintre rezervele acumulate într-o perioadă lungă de timp au fost consumate într-un singur an. Iar acum FGA este pus în situația de a despăgubi daunele produse prin accidente de oricare dintre cei peste 2,5 milioane de asigurați ai Euroins.

În urmă cu 2 zile, premierul Nicolae Ciucă declara că Guvernul este pregătit să plafoneze, pentru o perioadă limitată de timp, prețul RCA, în cazul unui faliment al Euroins. 

„Discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte (al ASF - n.r.) s-au încheiat în sensul în care când vor avea dumnealor o formă finală de evaluare, ne vor prezenta şi nouă care sunt concluziile şi în funcţie de acestea şi, sigur, de ceea ce vor propune la nivelul Parlamentului, dacă va fi nevoie, Guvernul să intervină în sensul în care să plafoneze preţul la asigurări. Ceea ce vă pot spune este că nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată. Este clar nevoia unui termen foarte bine delimitat în care se poate interveni cu măsuri guvernamentale", a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult