Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Polițele RCA, pe cale să explodeze. De ce s-a ajuns aici

car service - Foto: Sciencephoto / Profimedia

Foto: Sciencephoto / Profimedia

Polițele RCA sunt pe cale să explodeze. Cauzele sunt multiple și greu de surmontat prin măsuri pe termen scurt și foarte scurt. De pe azi, pe mâine, din păcate, nu se mai poate face mare lucru. 

De ce s-a ajuns aici?

Motivele sunt legate de toate părțile din piață:

- Asiguratorii: sunt puțini, piața este împărțită între câțiva jucători mari care pun presiune pe toți mereu, mai ales pe stat, cu un potențial faliment (”too big to fail”), falimentul unor asiguratori, despăgubiri cu dificultate și cu întârziere, lichiditate scăzută în piață pentru asiguratori;

- Service-urile care repară mașinile: se confruntă cu o inflație enormă pe componente și piese de schimb (de 3 ori mai mare ca inflația la nivelul consumului final), salariul minim crescut, fiscalitate crescută la început de an, calitatea serviciilor problematică.

- Asigurații: Comportamentul multor asigurați este adesea păgubos. Pentru orice zgârietură în trafic se invocă polița RCA a ”vinovatului” și se deschid dosare de daună în care se comandă lucrări de reparații de amploare pentru mașini scumpe, cu devize pe măsură. Verificarea devizelor, verificarea autenticității evenimentelor din trafic, verificarea modului în care repară și constată daune suplimentare service-urilor de către asiguratori mai trebuie încă îmbunătățite semnificativ. Hazardul moral aici este în continuare imens și costisitor.

- Reglementatorii: poartă și ei o parte importantă din vină. Ei trebuie să păstorească acest sistem de asigurare care, prin natura lui (este o asigurare obligatorie), este puternic legat de stat. Din afară, sistemul RCA din România pare scăpat de sub orice control. Pare un sistem în care asiguratorii pot face ce doresc ei, service-urile pot face și ele ce doresc fără să fie foarte mult deranjate, în care înțelegerile dintre asiguratori și service-uri sunt mereu în dauna proprietarilor. Să nu mai vorbim de faptul că mulți au câte o mașină pentru fiecare membru al familiei și nu optimizează acest lucru.

- Statul: am separat acest responsabil de reglementator, pentru că o mare parte din vina statului vine de la calitatea precară a infrastructurii și a lipsei de investiții și de dezvoltare care să țină cont de creșterea impresionantă a volumului de trafic și de mașini din trafic. Fără o infrastructură adecvată, mai ales în jurul metropolelor mari, accidentele vor rămâne multe și costisitioare pentru sistemul de asigurări. Centura Bucureștiului, de exemplu, înseamnă enorm pentru sistemul de asigurări. Calitatea lucrărilor de reparații este și ea importantă. Aici statul ar trebui să își facă treaba și mai mult decât o face în momentul de față.

Consecința acestor lucruri este creșterea continuă a poliței RCA. De la an la an, apar noi tarife care devin tot mai prohibitive.

Evident, într-un astfel de context, politicianul ne propune soluția clasică de rezolvare a problemei: plafonarea prețului RCA. Ea va avea însă consecințe adverse și va adânci și mai mult problemele, în loc să le rezolve.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corneliu check icon
  De ce este salariul minim crescut o problema ? Era mai bine sa fie mai mic? Asta ne dorim ? Mecanici / tinichigii / electricieni platiti pe salariu minim care se sa ne repare masinile ?

  La fel de dubios este argumentul legat de asigurati: in afara de fraude (cuvantul lipseste din dizertatie) de ce s-ar ajunge de la zgarietura in trafic la reparatii de amploare ? Si de ce e vina asiguratului ca isi cere dreptul ?
  • Like 1
 • Soluția e simpla și le-ar peste ochi tuturor smecherilor ce cresc în neștire preturile:
  RCA sa nu mai obligatorie!!!

  Și gata!
  Doar CASCO.
  Sa vezi ce încep sa se roage sobolanii de noi sa facem asigurare.

  RCA obligatoriu este FURT din buzunarul nostru și subvenție pt asiguratori!
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Nu se va schimba nimic atat timp cat nu se stimuleaza financiar suficient de mult asiguratii care nu provoaca daune. Iar plafonarea, ciolac peste pupaza, oare prima carui tip de conducator auto o va scumpi?
  • Like 1
  • @ Mihai
   Dan check icon
   De ce nu se face reducere pentru cei care NU au beneficiat niciodata de ,daune de la ei ?? In felul acesta ,soferii ar fi mai constienti de urmarile financiare ,de viata omului , de alte cheltuieli de permisul de coinducere etc..
   • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult