Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Asociația Energia Inteligentă: Oamenii ar putea plăti facturi uriașe după regularizările din februarie 2023, dacă vor fi obligați să apeleze la iarnă la radiatoare și boilere

Radiator electric

Foto: Profimedia Images

Închiderea unor sisteme de termoficare din România înseamnă refugierea oamenilor în încălzirea cu energie electrică, avertizează Asociația Energia Inteligentă, care subliniază că există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și e posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.

Potrivit sursei citate, mulți români ar putea ajunge să plătească astfel facturi uriașe la electricitate după regularizările din februarie 2023, care ar putea fi echivalente cu salariul minim net pe un an de zile.

Asociația Energia Inteligentă a realizat o simulare pentru a estima ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, ca urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.


Potrivit Asociației Energia Inteligentă, la aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

  • Apartament cu 2 camere - 13.566 lei
  • Apartament cu 3 camere – 17.917 lei
  • Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

Reprezentanții organizației susțin că OUG 119 condamnă locatarii blocurilor care vor rămâne fără energie termică. Aceștia ar putea fi puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care va însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într-un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Dereglementarea prospectării, exploatării, transportului, producției și vânzătorii produselor energetice ar duce la o ofertă mai mare decât cererea! De ce este prețul mare?! Pentru că nu se voiește creșterea producției! Ok, vinovat e Vladimir Putler in 2022 și 2023 dar pe urmă.....?! Dar înainte de război?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult