Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Asociația Energia Inteligentă: Oamenii ar putea plăti facturi uriașe după regularizările din februarie 2023, dacă vor fi obligați să apeleze la iarnă la radiatoare și boilere

Radiator electric

Foto: Profimedia Images

Închiderea unor sisteme de termoficare din România înseamnă refugierea oamenilor în încălzirea cu energie electrică, avertizează Asociația Energia Inteligentă, care subliniază că există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și e posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.

Potrivit sursei citate, mulți români ar putea ajunge să plătească astfel facturi uriașe la electricitate după regularizările din februarie 2023, care ar putea fi echivalente cu salariul minim net pe un an de zile.

Asociația Energia Inteligentă a realizat o simulare pentru a estima ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, ca urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.


Potrivit Asociației Energia Inteligentă, la aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

  • Apartament cu 2 camere - 13.566 lei
  • Apartament cu 3 camere – 17.917 lei
  • Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

Reprezentanții organizației susțin că OUG 119 condamnă locatarii blocurilor care vor rămâne fără energie termică. Aceștia ar putea fi puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care va însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într-un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Dereglementarea prospectării, exploatării, transportului, producției și vânzătorii produselor energetice ar duce la o ofertă mai mare decât cererea! De ce este prețul mare?! Pentru că nu se voiește creșterea producției! Ok, vinovat e Vladimir Putler in 2022 și 2023 dar pe urmă.....?! Dar înainte de război?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult