Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Asociația Flamandă de Stomatologie acuză universitățile românești că vând diplome de stomatologie: „Candidații cu diplome românești nu sunt în stare să răspundă nici la cele mai banale întrebări”

Clinică dentară

Foto - Profimedia

În caz că vă întrebați ce se mai întâmplă prin lume, ei bine, să știți că presa din Belgia a început să scrie despre problema medicilor stomatologi cu diplome obținute pe bani la universități din România.

Pe scurt, cotidianul belgian de limbă flamandă De Standaard a scris săptămâna asta că Asociația Flamandă de Stomatologie își exprimă dubii serioase cu privire la calitatea diplomelor absolvenților de stomatologie eliberate în România.

Potrivit jurnaliștilor de la De Standaard, diplomele sunt scoase la vânzare, la liber, în multe universități din România. 

Investigația ziarului flamand arată că aproape jumătate dintre stomatologii care au început să lucreze în Belgia anul trecut erau străini, dintre aceștia peste o treime obținându-și diploma într-o altă țară europeană. Concret, diplomele românești reprezintă un sfert din diplomele obținute în străinătate de cei care vor să profeseze ca stomatologi în Belgia.

Potrivit Asociației Flamande de Stomatologie (structura asociativă care a tras primul semnal de alarmă pe această temă), solicitanții de drept de liberă practică cu diplome românești par să aibă cunoștințe foarte limitate despre stomatologie. Puși la zid, aceștia acuză explicit chiar și universitățile de stat din România că vând diplome. Acest lucru se întâmplă în special în cazul cetățenilor din afara UE, dintre care mulți sunt tunisieni.

„Când candidații cu diplome românești se prezintă în fața comitetului de acreditare (procedură standard, necesară pentru ca aceștia să obțină dreptul de liberă practică în Belgia), nici măcar nu sunt în stare să răspundă la cele mai banale întrebări”, a declarat pentru cotidianul belgian Le Soir, Frank Herrebout, președintele Asociației Flamande a Medicilor Stomatologi.

„Observăm în principal un aflux de persoane cu naționalitate tunisiană care și-au obținut diploma de stomatologie la o universitate din România. Este mai ușor să obții o diplomă de stomatologie acolo sau chiar să plătești pentru una”, a mai adăugat Herrebout.

Mai departe intervine riscul generat la nivel european de impostura academică din România. De ce? Pentru că din punct de vedere legal, Belgia trebuie să recunoască în mod automat diplomele eliberate de statele membre ale Uniunii Europene, neputând respinge candidații doar pentru că dețin diplome eliberate de facultățile românești.

Asociația Flamandă de Stomatologie mai spune că membrii comitetelor de acreditare nu pot decât să le recomande candidaților un stagiu de pregătire în Belgia, pentru că, după cum prevăd normele europene, diplomele din România trebuie recunoscute.

În tot acest context, ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a contactat autoritățile din România pentru a le cere explicații cu privire la modalitățile de control aflate în vigoare în sistemul universitar românesc în legătură cu autenticitatea diplomelor obținute de absolvenții facultăților de stomatologie.

„Discuțiile au fost constructive și se lucrează la soluții pentru a asigura calitatea și autenticitatea diplomelor emise pentru medicii stomatologi”, se arată într-un comunicat de presă de joi semnat de Vandenbroucke.

Belgia consideră „foarte importantă” cooperarea medicală cu România, întrucât „mulți medici și profesioniști din domeniul sănătății români lucrează în Belgia”, mai spune oficialul belgian. „Cel mai important este ca îngrijirea pacienților să fie una de calitate, iar acest criteriu trebuie să primeze, indiferent de situație”, a ținut să mai precizeze ministrul belgian al sănătății.

27 de cazuri de fraudă în acest domeniu au fost înregistrate în ultimii cinci ani, dar trebuie precizat că nu toate tentativele sunt investigate, după cum scriu jurnaliștii belgieni.

Parlamentara belgiană Frieda Gijbels a solicitat deja Ministerului belgian al Sănătății cifrele privind numărul stomatologilor străini. Aceasta consideră că autoritățile trebuie să fie mai stricte în privința diplomelor străine. „Nu cred că ce se întâmplă este corect pentru studenții belgieni. Doar un număr limitat de studenți pot începe formarea în fiecare an, în timp ce medicii stomatologi cu diplomă străină intră mai ușor în sistem și nici nu trebuie să susțină un test de limbă“, a declarat ea pentru presa belgiană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ana Gia Ana Gia check icon
  Ce nu se vinde in Romania?!
  • Like 0
 • Mirela C check icon
  Prezența falșilor medici cu diplome obținute în Romania e cunoscută în mai multe țări din UE. Cel mai adesea e vorba despre stomatologi, din ceea ce am citit, auzit eu. Cu câțiva ani în urmă, în Italia, mai mulți tehnicieni dentari, care lucrau pentru diferite cabinete stomatologice in loco, s-au prezentat cu diplome universitare pretinzând că au absolvit facultatea în România. Nu aprofundez, faptul e deja cunoscut. A fost și un scandal pe tema asta, prezentat implicit în media din țară.
  Din păcate, în ultimii 10-15 ani, fenomenul a luat amploare, sunt multe universități particulare care înzestrează oamenii interesați cu diplome, de orice specialitate, nu doar medicină, fără ca aceștia să fi frecventat vreodată cursurile sau să fi susținut vreun examen. Pe bani se poate obține orice în Romania. E o realitate. Doar că nu vrea nimeni să o vadă.
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult