Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Astăzi avem speranța că poate noi și copiii noștri vom avea un motiv să rămânem în țara asta

1 decembrie - Foto: Mihnea Păunescu / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Mihnea Păunescu / Alamy / Alamy / Profimedia

Astăzi este ziua magică în care aproape uităm de tot ce ne dezbină și ne învrăjbește pe unii împotriva altora.

Astăzi este ziua în care mulți dintre noi, în ciuda frigului, ne adunăm de la mic la mare pentru a sărbători țara, pământul și istoria ce ne adăpostesc. Cântăm fericiți imnul, privim drapelul cu emoție și ne simțim mândri că suntem români, gândindu-ne la toți cei care ne-au făcut cinste și ne-au reprezentat exemplar, în țară sau în afara ei.

Astăzi ne gândim la cei ce au înfăptuit Marea Unire, ne gândim la Regina Maria care, înflăcărată de dragostea pentru această țară, s-a dus la Conferința de Pace de la Paris să vorbească cu patos despre destinul României, să convingă marile puteri să acorde acestei țări recunoașterea și sprijinul de care avea nevoie. 

Astăzi ne gândim la cei care au luptat și au murit la Revoluție pentru a câștiga libertatea de care astăzi ne bucurăm și pe care, uneori, nu o apreciem la adevărata ei valoare, acea valoare dobândită prin sânge și speranța de neclătinat a semenilor, părinților și bunicilor noștri.

Astăzi avem și noi speranțe, speranța unui viitor mai bun, lipsit de griji și frustrări, speranța că poate noi și copiii noștri vom avea un motiv să rămânem în țara asta pe care am clădit-o sârguincios, în plan individual, contribuind fără să cerem nimic în schimb la mediul de afaceri, în plan educațional, cultural și chiar acasă, la magazin, pe stradă, onorându-ne educația primită de la părinți, înțelegând că dacă suntem mai buni, mai empatici, mai onești și mai deschiși către schimbare, putem face diferența într-un stat fără de scrupule.

Astăzi avem speranța că acest spirit ce ne unește, ne dă putere și ne motivează să mai punem o cărămidă la această construcție nesfârșită a țării, precum Coloana Infinitului a maestrului Brâncuși, va dăinui și mâine.

Astăzi suntem cu toții cu adevărat români, pentru că a fi român nu stă în dezbinare, învrăjbire, nu stă nici în toxicitatea naționalismului propovăduit de alții, nici măcar în ura față de Uniunea Europeană, pentru că a fi român înseamnă și a fi parte din Uniunea Europeană, în timp ce a fi parte din Uniunea Europeană înseamnă și a fi român.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult