Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Astăzi avem speranța că poate noi și copiii noștri vom avea un motiv să rămânem în țara asta

1 decembrie - Foto: Mihnea Păunescu / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Mihnea Păunescu / Alamy / Alamy / Profimedia

Astăzi este ziua magică în care aproape uităm de tot ce ne dezbină și ne învrăjbește pe unii împotriva altora.

Astăzi este ziua în care mulți dintre noi, în ciuda frigului, ne adunăm de la mic la mare pentru a sărbători țara, pământul și istoria ce ne adăpostesc. Cântăm fericiți imnul, privim drapelul cu emoție și ne simțim mândri că suntem români, gândindu-ne la toți cei care ne-au făcut cinste și ne-au reprezentat exemplar, în țară sau în afara ei.

Astăzi ne gândim la cei ce au înfăptuit Marea Unire, ne gândim la Regina Maria care, înflăcărată de dragostea pentru această țară, s-a dus la Conferința de Pace de la Paris să vorbească cu patos despre destinul României, să convingă marile puteri să acorde acestei țări recunoașterea și sprijinul de care avea nevoie. 

Astăzi ne gândim la cei care au luptat și au murit la Revoluție pentru a câștiga libertatea de care astăzi ne bucurăm și pe care, uneori, nu o apreciem la adevărata ei valoare, acea valoare dobândită prin sânge și speranța de neclătinat a semenilor, părinților și bunicilor noștri.

Astăzi avem și noi speranțe, speranța unui viitor mai bun, lipsit de griji și frustrări, speranța că poate noi și copiii noștri vom avea un motiv să rămânem în țara asta pe care am clădit-o sârguincios, în plan individual, contribuind fără să cerem nimic în schimb la mediul de afaceri, în plan educațional, cultural și chiar acasă, la magazin, pe stradă, onorându-ne educația primită de la părinți, înțelegând că dacă suntem mai buni, mai empatici, mai onești și mai deschiși către schimbare, putem face diferența într-un stat fără de scrupule.

Astăzi avem speranța că acest spirit ce ne unește, ne dă putere și ne motivează să mai punem o cărămidă la această construcție nesfârșită a țării, precum Coloana Infinitului a maestrului Brâncuși, va dăinui și mâine.

Astăzi suntem cu toții cu adevărat români, pentru că a fi român nu stă în dezbinare, învrăjbire, nu stă nici în toxicitatea naționalismului propovăduit de alții, nici măcar în ura față de Uniunea Europeană, pentru că a fi român înseamnă și a fi parte din Uniunea Europeană, în timp ce a fi parte din Uniunea Europeană înseamnă și a fi român.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult