Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Atac surpriză asupra Israelului: Hamas a tras „mii de rachete” din Fâșia Gaza, luptătorii săi au trecut granița, armata israeliană a intrat în stare de război

Atac Israel

Foto: Profimedia Images

Dincolo de tot contextul internațional extrem de complicat, a mai izbucnit încă o criză: mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza.

Un „număr nedeterminat de terorişti” s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă dimineaţă armata israeliană.

Sirenele de avertizare au răsunat în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, iar armata israeliană a anunțat stare de război și că mobilizează rezerviști.

Premierul Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a șefilor din domeniul securității, în condițiile în care armata israeliană a început să lovească ținte Hamas și este de așteptat ca răspunsul la atac să fie devastator.

Mai mult, organizația palestiniană Jihadul Islamic a anunțat că se alătură Hamas în atacul asupra Israelului. În plus, Mohammed Deif, comandantul militar al Hamas, a făcut apel la forțele armate din Liban să se alăture luptei împotriva Israelului.

Al Jazeera precizează că rețelele de sociale sunt pline cu videoclipuri cu soldați israelieni răpiți și luați ca ostatici în Gaza.

Presa internațională scrie că în primă fază nu a existat nicio revendicare a responsabilității atacurilor din partea Hamas (mișcarea islamistă care controlează Fâșia Gaza) sau din partea Jihadului Islamic (o organizație mai mică ce a purtat, de asemenea, mai multe războaie cu Israelul).

Pentru cine nu știe, luna Mai Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian din Fâșia Gaza, declanșând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic și alte grupări armate din teritoriu, care a provocat moartea a 34 de palestinieni și a unei israeliene.

Peste o mie de rachete au fost lansate atunci din Fâșia Gaza spre Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemul de apărare aeriană israelian.

La rândul său, Israelul și-a intensificat atacurile aeriene asupra micului teritoriu. Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, s-a ținut departe de conflictul din primăvară. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este stilul de viata palestinian. Precum catalanii. Or mai fi si alti manglitori.
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Știrea asta și comentariile aferente sunt peste tot în presa lumii. Sunt opinii, rapoarte, analize de la CNN la BBC, de la Washington Post la New York Times, de la Reuter la Associated Press etc... Euronews.ro, News.ro, Hotnews.ro și Digi24.ro scriu și ele. Le repetă și dl Badea pentru cititorii, exclusiv, ai Republicii, care n-ar avea și alte canale de informare. Nu face un comentariu, o analiză, nu exprimă o opinie personala, doar ne readuce la cunoștință o știre. Nimic original, doar copy-paste.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult