Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Atena Boca, fondatoarea comunității „La primul bebe”, selectată de Facebook pentru programul Community Leadership. „Poate cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă a fost să nu caut ajutor pentru mine”

Atena Boca

Atena Boca, fondatoarea comunității de sprijin pentru mame „La primul bebe”, este singura româncă selectată de Facebook pentru a face parte din programul Community Leadership 2018, din peste peste 6.000 de aplicaţii internaționale. „Comunitatea de mame a început din nevoia mea de a nu mă simți singură și incompetentă, după ce am născut”, a povestit ea în emisiunea „În fața ta”, care va fi difuzată de Digi24 sâmbătă, de la 14:05.

„Un om care are o carieră și locuiește într-un oraș mare ajunge acasă cu un bebeluș și nu știe ce să facă. Eram foarte nepregătită pentru acea perioadă din viața mea și mă simțeam foarte alienată de jobul meu și de tot ce trăiau prietenii mei”, povestește Atena Boca despre începuturile comunității de mame.

În mai puțin de o lună, grupul a ajuns să numere peste 400 de membre, iar șase ani mai târziu 70.000.

Aici, tinerele mame caută informații și sprijin de la femei care au trecut prin situații similare.

„Am înțeles că 20% dintre mame trec printr-o depresie postnatală și 80% trec printr-o perioadă numită baby blues. Este vorba de o petrecere hormonală care dă stări confuze, de la un pol la celălalt. Treci de la fericire, la: «dar eu nu-mi iubesc copilul, ce urât e, sunt incompetentă, nu știu să-l cresc». Eu puteam să mă uit la copil, dar nu puteam să îi spun pe nume și nu simțeam că îl iubesc, ceea ce mă ducea într-o stare de vinovăție foarte mare”, a spus Atena Boca la Digi24.

„Poate cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă e să nu caut ajutor pentru mine de la bun început, să nu merg la un psiholog”, a explicat ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult