Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Atena Boca, fondatoarea comunității „La primul bebe”, selectată de Facebook pentru programul Community Leadership. „Poate cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă a fost să nu caut ajutor pentru mine”

Atena Boca

Atena Boca, fondatoarea comunității de sprijin pentru mame „La primul bebe”, este singura româncă selectată de Facebook pentru a face parte din programul Community Leadership 2018, din peste peste 6.000 de aplicaţii internaționale. „Comunitatea de mame a început din nevoia mea de a nu mă simți singură și incompetentă, după ce am născut”, a povestit ea în emisiunea „În fața ta”, care va fi difuzată de Digi24 sâmbătă, de la 14:05.

„Un om care are o carieră și locuiește într-un oraș mare ajunge acasă cu un bebeluș și nu știe ce să facă. Eram foarte nepregătită pentru acea perioadă din viața mea și mă simțeam foarte alienată de jobul meu și de tot ce trăiau prietenii mei”, povestește Atena Boca despre începuturile comunității de mame.

În mai puțin de o lună, grupul a ajuns să numere peste 400 de membre, iar șase ani mai târziu 70.000.

Aici, tinerele mame caută informații și sprijin de la femei care au trecut prin situații similare.

„Am înțeles că 20% dintre mame trec printr-o depresie postnatală și 80% trec printr-o perioadă numită baby blues. Este vorba de o petrecere hormonală care dă stări confuze, de la un pol la celălalt. Treci de la fericire, la: «dar eu nu-mi iubesc copilul, ce urât e, sunt incompetentă, nu știu să-l cresc». Eu puteam să mă uit la copil, dar nu puteam să îi spun pe nume și nu simțeam că îl iubesc, ceea ce mă ducea într-o stare de vinovăție foarte mare”, a spus Atena Boca la Digi24.

„Poate cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă e să nu caut ajutor pentru mine de la bun început, să nu merg la un psiholog”, a explicat ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult