Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Atenție, pică producția industrială din România!

Inginer în fabrică

Foto: Wavebreak/ Profimedia

PSD și PNL, un pic de atenție, pică producția industrială din România – ajunge cu cearta, insultele și comparațiile din floră și faună. Rezolvați problemele din fabrici, se agravează.

Iată cinci dintre cele mai grave probleme.

1. Scăderea cererii, în special pe piața internă, dar și la export, este evidentă în multe sectoare economice, asta întâmplându-se pentru ca tot mai multe produse sunt aduse din import, a explodat deficitul de balanță comercială. Competiția cu produsele importate este fără speranța, pentru că producția externă primește extrem de multe subvenții, în special la energie, pe care fabricile din România nu le primesc.

2. Resursa umană calificată și specializată este inexistentă, sistemul de învățământ este total decuplat de piața muncii. Fabricile sunt obligate fie să instruiască pe cont propriu angajații plătind milioane de lei pentru calificare fie să fure de la alte fabrici angajați gata pregătiți. Sistemul de învățământ dual tehnic și cel dual universitar nu acoperă încă nevoile pieței muncii.

3. Aprobările pentru finanțări și investiții noi se dau foarte încet și greoi, durează unu-doi ani până se pune în execuție un proiect. Chiar dacă există scheme de finanțare din granturi de stat, fonduri europene și PNRR, este un calvar să le accesezi ca apoi sa le pui în execuție.

4. Lanțurile de aprovizionare cu echipamente, materii prime și materiale sunt tot mai fragile, costurile sunt mari iar durata de livrare a crescut până la 6 luni. Din cauza conflictului din Marea Roșie și datorita eșecului Schengen terestru toate planificările sunt date peste cap, iar asta duce la pierderi de comenzi.

5. Colectarea creanțelor începe să devina o problemă critică, în special când este vorba de proiecte finanțate din fonduri publice. Întârzieri la plata de 3-6-12 luni încep să devină ”normale” blocând capital de lucru, îngreunând fluxul de numerar, creând probleme cu furnizorii și obligând la finanțare prin bănci, mult mai scumpă.

Dacă nu ai fabrici, nu ai bani pentru nimic. De aceea îi rog respectuos pe șefii PSD si PNL să întrerupă bătălia declarațiilor, să cadă de acord asupra unui armistițiu politic în septembrie și să facă un tur al fabricilor pentru a se lămuri de problemele acestora și a găsi soluții la ele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Nu e nimic special , producția industrială pică în toată Europa.
    Greendiocracy în toată splendoarea sa, go green, go broke!
    Cât despre antreprenorii români, să fim serioși, visul e să facă milioane la nivel de impozitare de microintreprindere...
    • Like 1
    • @ RazvanP
      Mhai Nai check icon
      Am impresia ca vrei sa fii doar Gigi contra. Una e ca Incepe sa se contracte economia, alta e ca o omoara partidul. Daca nu intelegi, imi cer scuze. Asa e la astia cu salar si fara probleme cu ONRG si ANAF.
      • Like 0
  • Procesarea la punctul de productie un must in orice sector economic !!
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Păi ce nevoie avem de industrie în România, nouă ne trebuie cât mai mulți bugetari, mulți, proști, tupeiști și habarniști cu multe zile libere și salarii și sporuri cât mai mari.Aliluia.
    • Like 2
    • @ Dorin
      Radsub Radsub check icon
      dupa cum mi-a raspunspuns un antreprenor, si o pelerina sa fuga de controale. "CEO" "marginalizati" cu scoala la snspa
      • Like 0
  • Ii rugați respectuos? Hahaha!
    Ii doare la basca!
    O zi bună!
    • Like 4
  • SAO check icon
    Nu le pasă!...Împrumuturile/consumul vor fi mult și bine tolerate și de Bruxelles...Trec ușor cu vederea derapajele de aici și nu cred că se prea omoară cineva să scoată din comă economia prin descentralizarea și liberalizarea ei!
    • Like 3
  • poate ca au exagerat cu scumpirile de preturi si....piata (sau cumparatorii) se reorienteaza
    • Like 3
    • @ corneliu apostol
      Unde sa se,, reorienteze ,,ca tot spre China se lovesc !
      • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    daca unul batran zice ce bine era pe vremea lui ceausescu, il injura toata lumea.
    Dar ce vrea dl "CEO" (director general suna comunist)?
    1. "producția externă primește extrem de multe subvenții, în special la energie, pe care fabricile din România nu le primesc." - subventii - adica sa isi faca treaba pe banii statului
    2. "Fabricile sunt obligate fie să instruiască pe cont propriu angajații" - si cine ar trebui sa stie ce nevoi de personal are fabrica? nu cumva ar trebui tot statul sa faca cursuri? pe ce? pe utilajele presupuse noi ale fabricii private? eventual fabrica sa inchirieze statului utilaje si personal calificat.
    "Sistemul de învățământ dual tehnic și cel dual universitar nu acoperă încă nevoile pieței muncii." - cam cate burse ofera companiile in specializarile necesare?
    Florin Jianu fost presedinte al CNIPMMR, a ajuns direct vicepresedinte PSD.
    Cand tu, grup de intreprinderi private, alegi sa te reprezinte cineva care nu a lucrat macar o zi in "productie", dar a terminat SNSPA, nu ma mir ca "pica producatia"
    • Like 1
    • @ Radsub
      Gabriel check icon
      nu as spune ca nu ai dreptate insa as psune ca ai inteles sau au preluat extrem de superficial afirmatiile.
      1. nu e vorba de a face treaba pe banii statului ci de o lupta incorecta atunci cand vecinii produc acelasi lucru primit un ajutor (orice fel de ajutor).. el nu a cerut explicit subventii. alternativa ar fi ca Romania sa gaseasca anumite sectoare pe care sa le favorizeze, asa incat sa producem si noi ceva competitiv. nici subventia nu e ceva rau. statul da subventii tot din banii produsi de industrie. adica ia cu o mana si redistribuie asa incat sa asigure o balanta care sa faca lucrurile sa mearga.
      2. raspunsul al prima afirmatie este evident da. asta e rolul invatamantului. daca statul nu reuseste sa prevada aceste nevoi atunci el esueaza in a oferi un viitor. statul poate investi in studii, in cercetare pe cand o firma mai mica nu. deci da, statul nu numai ca stie dar poate sa si decida nevoile, prioritizand un doemniu sau altul prin politici favorabile. si asta chiar daca nu va pare dvs normal.
      cate burse? enorm de multe. orice firma care isi permite (nu includ pe cele foarte mici), suporta sub diverse forme costurile de formare a unui angajat. cred ca in 90% din cazuri/meserii/domenii.
      e corect ce concluzie trageti, insa consider ca ar trebui sa vedeti cum sunt alesi acei oameni. cand statul iti pune piedici, cand lucrurile nu merg, privatul ajunge sa depinda de stat (chiar si cu o simpla evitare de controale). in astfel de conditii, privatul nu comenteaza si statul poate sa numeasca pe oricine doreste in functia aia. deci daca ma intrebati pe mine este exact invers si nu e vina privatului.
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Radsub Radsub check icon
      -"privatul ajunge sa depinda de stat" - pentru contracte bune nu?
      -"evitare de controale" de ce? nu vrea sa plateasca un contabil bun, care iti spune ca 2+2 fac aproape cat vrei tu? ca nu se asociaza pentru a avea o reprezentare juridica buna?
      -"statul poate sa numeasca pe oricine doreste in functia aia. deci daca ma intrebati pe mine este exact invers si nu e vina privatului." - aha, adica pe mine privat ma reprezinta statul cand negociez cu el. de ce mai sunt privat?
      -"cate burse? enorm de multe." -asa de multe ca nu poate fi scris nr lor? exista *10e? eu nu am auzit de nici un elev sau student caruia sa ii fie platite studiile de catre o companie.
      -"statul poate investi in studii, in cercetare" -care e legatura cu instruirea personalului?
      -"statul nu numai ca stie dar poate sa si decida nevoile"-adica eu privat, cand fac o retehnologizare, ma duc sa anunt statul sa imi faca o scoala pentru noua tehnologie? de unde are statul tehnologie? de unde are specialisti?
      -"el nu a cerut explicit subventii" - cand se plange ca "producția externă primește extrem de multe subvenții", nu cred ca a vrut lumanari.
      S-au dat subventii in agricultura. Imi tot vine in minte programul cu tomata. "saracii" agricultori se plang ca arunca rosiile. eu de ce dau 10lei in piata? daca ei le arunca inseamna ca nu au produs, deci nu platesc impozit. asa ca de unde sunt subventiile? ce rol au avut?
      Se dau bonuri de vacanta la bugetari. ce au facut? a crescut calitatea turismului? nu. au marit preturile pentru servici mai proaste. si vin numai bugetari pe litoral, care manaca numai din bonuri, asa ca economia orizontala e ZERO.
      Si pana la urma cine te pune sa te bati intr-o industrie unde nu poti sa fii competitiv? eu, de la care primesti subventiile sa fii mediocru, nu. cauta o nisa cu retehnologizare minima. sau declara falimentul. Dar cum poti sa te apuci de ceva nou cand tu nu intelegi ce si de ce faci ceva in prezent?
      Statul nu trebuie sa ofere nimic. decat predictibilitate. Statul, s-a demonstrat ca este cel mai prost economist. Daca tu privat, te astepti ca statul sa iti dea bani (sub orice forma) pentru ca ii platesti taxe, inseamna ca esti un bun gospodar pe hartie, cu experienta numai numai din carti. Perpetuum mobile nu exista. tu vei primi intotdeauna mai putin de la stat decat dai, pentru ca statul nu produce, cheltuie.
      Sunt extrem de putini romani care au facut in timpul facultatii (de renume sau nu, din strainatate), stagiatura "pe meserie" si se intorc. si aceia numai pe un post intr-o multinationala. Majoritatea au facut practica "de latrat" prin diverse organizatii, ajung acasa, sunt pusi de parintii din partid in alte comitete, fac mastere si doctorate (musai macar 1 la snspa, ca acolo a facut si taticul facultatea pe vremuri).Si uite asa miroase greu parfumul de trandafiri.
      Ce vreti de fapt? capitalism se pare ca nu, comunism nu (ca e nasol daca nu esti membru de frunte), socialism? "Problema socialismului este că banii celorlalţi se termină, în cele din urmă - M. Thatcher".
      Daca va asteptati la o alta revelatie a statului, va inselati. Datorita gandirii de "victima" a antreprenoriatului nu se schimba nimic. Asteptati de la pensionari si asistati sociali sa schimbe sistemul? asteptati de la muncitorii carora li se mareste minimul fara o consultare cu noi? va inselati. Nu statul face banii, banii fac statul.
      • Like 2
    • @ Radsub
      Gabriel check icon
      nu este asta locul sa purtam un dialog si poate ar trebui sa limitam nr de subiecte si exemple. am sa incerc sa va raspund dar va spun din start ca aveti nevoie de mult mai multa experienta ca sa scapati de sentimentul de utopie din economie. ca sa stiti, vorbiti cu un liberal in gandire. unul care isi doreste enorm de mult reducerea rolului statului. dar sper sa fiu cat pot de clar si o sa intelegeti din raspunsuri:
      1. sunt domenii unde privatul depinde eminamente de stat. de exemplu, o firma de constructii cai ferate. da, exista insa in privat poti obtine doar lucrari mici (numeri pe degete cate firme au linii de cale ferata in curte). adica faci o firma, functioneaza, dar cresti doar pana la un nivel foarte mic. la fel si cu o firma care construieste drumuri. la fel si cu una care colecteaza gunoiae. la fel si o firma care colecteaza si recicleaza deseuri medicale. nu poti creste decat pana la un nivel mic si atunci cand economia scade, cand toti isi reduc sau amana cheltuielile, astfel de domenii sufera primele si intra in incapacitate. stiu ca par domenii de nisa insa sunt mult mai multe si efectele in economie sunt in lant. stiu si ca ar fi frumos sa privatizam tot, eventual peste noapte, insa asta e utopic si de aceea ziceam de sentimentul de utopie. deci raspunsul la intrebarea dvs este pentru contracte in general. daca ele sunt sau nu bune e o alta poveste. stiu destui care au prins contracte si pentru ca nu au fost platite la timp oamenii au intrat in faliment.
      2.evitare de controale... tind sa cred ca un aveti experienta antreprenoriala. firmele mici in general nu isi permit sa plateasca un contabil. pur si simplu nu se justifica. ei platesc pentru servicii de contabilitate. atunci cand esti mic dar si cand ai crescut putin, controlul si felul in care este facut este o mare problema. inseamna enorm de mult timp investit de privat in asta, timp pe care nu il are nimeni din firma pentru ca privatul isi propune inainte de toate sa fie eficient. adica nu plateste pe nimeni sa stea aiurea sa vina cineva de la stat sa il intrebe de sanatate. si ca idee, contabilul nu ar trebui sa fie bun. 2+2 ar trebui sa faca fix 4 pentru toti. in fine, e o alta discutie.
      3. chestia cu numitul e o chestie conjunturala. in majoritatea cazurilor, aceste organizatii patronale sau economice sau de orice natura, ajung sa nu aiba pe cineva de la firul ierbii, pentru ca omul ala e din privat, adica vrea sa fie eficient. nu isi permite sa investeasca timpul in activitati extra. adica cu greu ar putea sa fie unul dintre cei implicati. de aceea exista revoltele (vezi pe cea a agricultorilor de exemplu) unde nu au fost reprezentati de nicio organizatie in nicio tara europeana. da, se poate plati o persoana dar exact asta e momentul in care un intrus ajunge in functia aia. stiu ca pare utopic dar e realitatea. nu inseamna ca o doreste cineva din privat.
      4. faptul ca dvs nu ati auzit de burse private inseamna doar ca nu aveti legatura cu mediul academic. doar ca exemplu: sunt tot mai multe scoli private care primesc bani pentru elevii lor pe sistemul de burse private. compania pe care o reprezint da burse private la 4 facultati. cunosc o firma privata care da burse private la o singura facultate de 250 mii de euro anual. iar cand m-am referit la enorm de multe burse private am inclus si banii care nu sunt dati cu titlul de bursa. adica la evenimente de tip internship sau practica. sau chiar banii investiti la inceput de cariera in formare, in primele luni. aproape in toate domeniile noii angajati nu stiu cu ce sa mananca domeniul si e nevoie de o investie semnificativa facuta de privat. si fac asta si frmele mari si cele mici.
      5. studii si cercetare - legatura e ca ma refeream la studii de piata, la ce domenii sunt de interes in viitorul apropiat sau pe termen lung. la ce meserii apar si ce o sa dispara. simpla reglementare legala ar trebui sa faca statul sa faca asta. ex: exista meseria de vlogger. nu este reglementata in legislatie. asta pune mari probleme pentru oamenii aia si nu sunt putini. statul poate investi in astfel de studii si sa organizeze instruirea la nivelul sistemului de invatamant. sunt enorm de multe domenii in care e nevoie de cercetarea pietei si ajustarea instruirii la nevoile pietei. nu in ultimul rand, cercetarea in general poate aduce descoperirea unor potentiale directii de dezvoltare economica, lucru ce ar trebui sa influenteze instruirea si educatia.
      6. de unde are statul specialisti? asta e ca aia cu gaina si oul. dvs spuneti ca eu privat fac o retehnologizare. ok, o fac. ast ainseamna ca tehnologia aia exista. asta insemana ca undeva pe lumea asta exista niste unii care stiu cu ce se mananca. schimburile si programele academice exact asta ar trebui sa acopere. nevoie permenneta a specialistilor din educatie de a fi la curent cu noile tehnologii si tendinte. stiu ca e utipic ce spun, dar asta e rolul statului. asa a fost el gandit si asa ar trebui sa functioneze. odata identificate astfel de domenii de interes ale statului (si nu trebui inteles prin asta ca statul are firme ci odat ca isi doreste o directie sau alta) sistemul de educatie trebuie sa isi adapteze programa si mecanismele pentru a livra astfel de specialisti. ex: statul spune ca vrea sa dezvolte romania in domeniul IT, pentru ca avem infrastructura (internet si comunicatii de banda larga) la preturi mici fata de restul UE si adapteaza intreg sistemul de invatamant pentru a furniza asta. Incurajarea poate veni si prin impozite avantajoase sau alte facilitati pentru investitorii in domeniiu. Asa, romania ajunge sa fie mult mai competitiva fata de vecini europeni in acest domeniu. banii aduci in tara de acest domeniu pot fi distribuiti direct (subventii) sau indirect (prin cheltuirea lor de catre cei angajati in doemniu) si la restul tarii. Acelasi lucru se poate spune si daca statul decide ca vrea sa fim o tara turisitica de exemplu. pur si simplu adapteaza sistemul de educatie si cauta sa obtina avantaje economice fata de copetitie.
      7. este exact ce ziceam mai sus. nu a cerut subventii, ci doar spune ca mediul ca un intreg nu ii permite sa fie competitiv. ideea e asa: daca statul decide ca un domeniu anume este totusi de interes si nu trebuie sa il eliminam complet incat sa ajungem sa depindem 100% de altii, atunci statul trebuie sa ia si el masuri similare cu competitia. masuri nu inseamna subventii. ele pot insemna si discutii la nivel UE pentru obligatia ca toate tarile sa elimine acele subventii. trebuie doar sa incercam sa privim putin in ansamblu si sa vedem ca desi suntem liberali statul are un rol bine definit. stiu ca e utopic sa am o astfel de asteptare de la statul si politicienii romani insa as vrea sa va ganditi pentru o clipa in ce masura la un astfel de nivel poate fi reprezentat privatul la discutiile la nivel UE si nu cumva ar fi mai bine sa fie privatul reprezentat de stat (asta apropos de intrebarea dvs anterioara despre reprezentare).
      exemplele cu tomata si bonurile de vacanta sunt corecte, insa sunt atat de vagi incat nu cred ca e locul pentru argumentare. poate au fost idei bune la care implementarea lasa de dorit. poate explicatiile dvs nu au treaba cu reliatatea (da, multi merg cu bonuri insa ei consuma muuult mai multi bani la destinatie si fara bonuri destinatia ar fi fost probabil la bulgari). consider ca am scris enorm si ma opresc.
      • Like 0
    • @ Gabriel
      Mhai Nai check icon
      Inceputul raspunsului pare interesant, dar....mai repede citesc o carte. E enorm de lung, dupa cum ati constatat.
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult