Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Atunci când îți moare un prieten

Tânăr călcat de mașină

„Epopeea lui Ghilgameş”, poemul eroic înscris de babilonieni pe douăsprezece tăbliţe de argilă arsă, cuprinde poate cel mai frumos epitaf și, totodată, elogiu al prieteniei.

O exclamaţie a lui Ghilgameş, impresionantă prin naiva ei profunzime - „A murit Enghidu, prietenul meu, care ucise cu mine lei!” - redă prin țipăt suferința pierderii, revolta față de condiția umană a muritorilor, înnobilarea unui sentiment profund – prietenia. Țipătul, înainte de a fi perceput ca o formă de violență verbală, este definit din punct de vedere psihologic drept o reacție neintenționată care are loc în încercarea de a redobândi control asupra situației. Bietul rege Ghilgameș își „țipă durerea”, atunci când, față în față cu moartea prietenului drag, vrea să obțină clemența zeilor, biruința vieții asupra morții și controlul asupra propriilor emoții.

Sentimente pure, exprimate în toată esența lor, căci literatura lumii a început cu Ghilgameș, iar epopeea lui este cea mai veche scriere a umanității. La mii de ani distanță, sentimentele care leagă oamenii au rămas aceleași, de la dragoste la ură, de la prietenie la invidie, de la resemnare, la revolta și neputință.

Lăsând epopeile deoparte și divinitățile pe socluri, ne întoarcem în lumea muritorilor de rând, unde suntem martori ai unor tragedii individuale care nu au cum să nu ne adâncească – neimplicați emoțional fiind - măcar în dileme de tipul: „de ce? (se întâmplă așa ceva)”. 

Pe strada Câmpul Pâinii din Cluj, un tânăr de 33 de ani a fost omorât miercuri pe o trecere de pietoni. Deși, în cele mai multe cazuri, detalii ca statutul financiar al șoferului sau marca mașinii nu au relevanță, în România noastră cea de toate zilele, ele nu se dovedesc atât de insignifiante. Întâmplarea face ca cel care care conducea mașina să fie milionar, iar bolidul să fie un Jaguar (F-Pace). Șoferul a accelerat pentru a face un viraj la stânga peste linia dublă continuă și peste trecerea de pietoni, lovind în plin tânărul care traversa regulamentar. Cel din urmă a sfârșit, strivit la propriu, sub roțile mașinii. Imaginea este de o cruzime care nu poate lăsa imun pe nimeni: pentru a ridica autovehiculul de la sol și a recupera victima de sub roți, pompierii au fost nevoiți să folosească pernele de pneumatice, pentru ca mai apoi să i se acorde primul ajutor. Dincolo de „datele tehnice” ale unui accident mortal, dramatică e povestea celui al cărui destin s-a frânt atât de devreme. Un tânăr care nu era milionar, care nu conducea vreun Jaguar, dar care era iubit de prieteni. Dovadă stau mesajele de condoleanțe postate pe rețelele de socializare, dintre care unul a devenit viral.

„El a fost Vasi, avea 33 de ani și a murit ieri, călcat de o mașină, în timp ce traversa regulamentar strada.

Prietenul meu nu a fost milionar, deși muncea de la 18 ani și era cunoscut ca fiind un bun profesionist. Prietenul meu inteligent cunoștea multe limbi străine, avea vreo două facultăți și vreo două masterate, era cu bun simț, corect și avea principii solide. Și nici n-a vrut să plece din țară, deși a avut posibilitatea.

Ne-a lăsat pe noi, prietenii lui, în beznă, a lăsat o soție traumatizată și un copil de aproape un an care își va cunoaște tatăl din fotografii.

Și în timp ce noi ne scriem durerea, aș vrea să știți că șoferul vinovat (un cunoscut om de afaceri din Cluj) care a sfidat orice regulă de bun simț în trafic, a obținut deja o dovadă că poate circula din nou.

Vasi pleacă în mormânt cu principiile lui, cu valoroasă lui inteligență și nemărginita lui bunătate. Iar noi rămânem cu golanii, hoții, incompetenții și șmecherii care nu pățesc nimic, sfidează tot și nu plătesc pentru nimic. Atât voiam să vă zic”, scrie o prietenă.


Dincolo de a fi un ferpar trist, conștientizăm că și noi, cei rămași după dispariția lui Vasi, experimentăm o moarte simbolică: a dreptății sociale, a legii, a firescului care ne este din ce în ce mai mult refuzat în România, țara în care băieții tari, cu bolizi, te calcă pe trecerea de pietoni... și sfârșesc liberi. Milionarul cu Juaguar chiar a fost lăsat liber de polișiști și va putea conduce în continuare. Dacă uriașul Enghidu ar fi sfârșit sub roțile unui Jaguar în România, poate țipătul prietenului Ghilgameș s-ar fi transformat în urlet de revoltă, nu doar într-un țipăt dureros.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pacat. Nu trebuie uitat cazul.
  • Like 0
 • Daniel Dumitraş, patronul Coratim,unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Cluj-Napoca, la ieşirea din parcarea unui imobil, „ar fi efectuat viraj la stânga, peste marcajul continuu, neacordând astfel prioritate de trecere unui bărbat, de 33 de ani, din Floreşti, care se afla în traversarea regulamentară a străzii”, spun poliţiştii.
  https://cluj-am.ro/2019/06/28/el-a-fost-vasi-avea-33-de-ani-si-a-murit-ieri-calcat-de-o-masina-in-timp-ce-traversa-regulamentar-strada/
  • Like 0
 • Dorin check icon
  S-a înmulțit numărul persoanelor ucise cu Sânge Rece pe trecerile de pietoni.de șoferi inconștienți.Ce trebuie să facem noi ,ca magistrații cărora le plătim salarii și pensii speciale să-și facă treabă??? Să ieșim cumva în stradă??
  • Like 0
  • @ Dorin
   ce magistrati domnule, daca POLITIA l-a lasat liber ? Ca sa ajunga la magistrati, POLITIA (cea condusa de carmen dan) trebuie sa ii deschida dosar penal pt ucidere din culpa (macar), apoi ajungea la magistrati.
   • Like 0
 • Prostia, nesimtirea si coruptia fac victime in Romania in fiecare zi. Sint multi prostii nesimtitii si coruptii, toti avem in anturaj/cunoastem citiva, si cunoastem si victime, sau am fost/sintem chiar noi victime. Zicem ca sintem constienti si informati, si cu toate astea, situatia nu se schimba inspre bine. Numanui nu-i pasa. Citeam mai devreme despre un accident cu multe victime intimplat undeva in Moldova, ca urmare a unei depasiri neregulamentare. O fi chiar asa de greu sa se respecte si in Romania legea si sa se circule corect si responsabil? In alte parti se poate. Ceilalti participanti, masini, pietoni, biciclisti, ne sint colegi de trafic, nu dusmani. Sau mai putin destepti decit noi, pentru ca au vehicule mai ieftine sau merg pe picioare. Greu cu responsabilitatea in Romania, greu de tot.
  • Like 1
 • Nu cred ca e important daca autorul este bogat, sarac, sofer de taxi sau militar american. Important este ca legea sa se aplice.

  Dar mai important este efectul preventiv. Al legii si al corpului de politie roman. Care, daca ar fi mai serios cu cei ce taie benzile, trec pe rosu, zboara pe zebra pe langa pietoni sau merg pe sens interzis (si nu s-ar ocupa sa ceara parole celor in trecere prin oras) atunci multe nenorociri ar fi prevenite. Nu numai soferul e vinovat aici. Ci toti acei politisit care nu si-au facut datoria si au inchis ochii. Cu acest sofer sau cu altii. Cand o tara intreaga (Romania) este clasificata ca fiind in primele 3 locuri la condusul agresiv atunci politia si legiuitorul au o vina. Cea mai mare vina!
  • Like 1
 • Foarte trist si stupid de subtire linia dintre viata si moarte...
  O mica precizare: marti s-a intamplat tragedia, nu miercuri.
  • Like 0
 • Nu nteleg cum de este liber șoferul ; și mai are și dreptul de a șofa. Oare pentru ce am ieșit în stradă ? Pentru o justiție NEdreaptă ?
  • Like 0
  • @ Silvia Palos
   Justitia se face pe baza legii.
   Aici, legea este NEdreapta!
   • Like 1
  • @ Florin Mazilu
   Nu se poate asa ceva intr-o tara normala,am o cunostinta care a fost prins cu alcool,fara sa faca niciun eveniment si a stat 1 an fara carnet.In ROMANIKA se judeca cu 2-3 masuri ,in fuctie de cine esti . HOOOOO celui care a permis sa mai aiba carnetul,sau poate un telefon minune !
   • Like 0
  • @ Florin Mazilu
   VARLY VARLY check icon
   Aveti dreptate, se vede cine face legile in Romania. Asa legiuitori asa legi. De fapt in Romania, primul care face legi este banul, iar dupa ban sunt idiotii care primesc acel ban. Rusine militiei pentru ce s-a intamplat in acest caz.
   • Like 0
  • @ Silvia Palos
   Dorin check icon
   Circulă liber pentru că are mulți bani.Banii contează în România și nimic altceva.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult