Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Au ajuns la mintea cea de pe urmă?

foto coalitie pro UE

sursa foto digi24

S-a încheiat prima întâlnire a Coaliției pro-europene. Câteva noutăți:

1. PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale vor intra la guvernare. Promit o majoritate în parlament (care aritmetic va fi confortabilă - 65 la sută!), un Guvern pro-european și un CANDIDAT COMUN la Președinție.

sursa foto digi24

2. Anunțul mi se pare un prim semn de maturitate din partea acestor partide. Să vedem cât îi va ține și dacă, scăpați la televizor, reprezentanții lor nu vor porni din nou să se atace ca până acum în meciuri sterile care nu fac altceva decât să îngroașe și mai mult rândurile „suveraniștilor” izolaționiști.

sursa foto digi24

3. Din felul în care au formulat comunicatul, reiese că niciunul dintre candidații de până acum nu mai e în cărți pentru Președinție. Posibil vor încerca formula unui candidat independent pe care să-l susțină toți. Cine să fie?

sursa foto digi24

4. Prioritățile Guvernului aflăm că vor fi două: reducerea statului și banii din PNRR care să garanteze continuarea investițiilor publice. Să vedem cine se va sacrifica pentru a face aceste lucruri. Nu va fi nicio fericire să fii premier în 2025, cu un deficit de 8 la sută, cu o datorie publică la un nivel record și cu măsuri extrem de nepopulare de luat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Razvan G check icon
    Daca ma uit la poza de mai sus, as zice ca NU ne-a venit mintea cea de pe urma. Mai ales cand vad partea stanga a mesei. Crede cineva ca Ciolacu, Stanescu (Stanescu?), Grindeanu si condamnatul definitiv Neacsu au devenit brusc rationali, ca specialisti nu au fost niciodata (in altceva decat furt si minciuna)?! Cum, cand ei sunt parte esentiala din situatia de astazi. E doar praf in ochi , iar praful asta o sa ne orbeasca pana o sa cadem in prapastie. Sper sincer sa nu am dreptate.
    • Like 0
  • Nu e oleaca aiurea sa fie un "candidat proeuropean si pro-NATO" de parca alti candidati ar fi anti-europeni si anti-NATO, daca doresc sa nu ne angrenam in razboiul dintre terte natiuni, care nu fac parte din NATO, conform insusi principiului NATO de organizatie pur defensiva pentru tarile care FAC PARTE din NATO? Iar anti-europeni ce-nseamna, sa nu fim de acord cu curentul neomarxist propovaduit de Ursula Vanderleyen si maestrul papusar din spatele ei?
    • Like 0
    • @ Dumitru Branisteanu
      Se pare că așa se pune problema, în stil pur propagandistic și manipulator. Ăia globaliști, progresiști și ”corecți politic”, care o pupă pe Ursula în dos aflându-se în genunchi, sunt cică pro - europeni și pro - NATO. Iar cei care sunt patrioți și vor și în structurile euro - atlantice dar nu cu gașca Ursulei la butoane ci cu niște oameni mai cu cap acolo sus, cică totuși n - ar fi pro - europeni, pro - NATO etc. Pe principiul ăsta de logică perversă, cine e anti - Johannis e și anti - România, sau anti - român. Și totuși o logică elementară ne spune că, chiar dacă nu ești de acord cu conducerea vremelnică a unui stat sau uniuni, nu înseamnă că ești împotriva acelui sat sau uniuni. Dar ne mai luăm de la nuanțe?
      • Like 0
  • Raspunsul meu la intrebarea din postare este un NU apasat. Orice schimbare tine de un moment zero , in care aflam niste adevaruri si incercam un reset. Noi nu am aflat nimic decat ca CCR a intervenit din nou cu bocancii in alegeri , pentru ca asa este mai bine pentru noi. Eu cred ca PSD este bagat pana la gat in envenimentele care ne-au adus aici. O chestie pe care orice fraier o poate observa este ca Georgescu era filat de o perioada , deci nu a fost chiar o surpriza pentru initiati. Daca e asa, de ce a fost impins in turul 2 de INSTITUTIILE statului prin eliminarea lui Sosoaca ? Fara eliminarea lui Sosoaca , in turul doi era Ciolacu si Lasconi. Incep sa cred ca de fapt, scopul la toate maneverele astea era s-o elimine pe Lasconi din turul 2 ceea ce mi se pare de-a dreptul comic. Lasconi nu trebuia decat lasata sa vorbeasca ca sa se elimine singura. Rezultatul a tot ceea ce s-a intamplat este ca PSD va conduce guvernul si presedintele va fi un om agreeat de PSD. Curat murdar , coane Fanica ?
    • Like 1
  • Bună ziua!
    Eu cred ca nu este bine ca partidele pro-europene sa propună un singur candidat pentru ca astfel in turul 2 vom avea un candidat extremist si ne vom pune singuri in același risc. Eu cred ca ar fi bine sa existe 2 candidați din partea partidelor pro-europene astfel încât in turul 2 sa avem de ales între 2 candidați pro europeni. De ex dl Ciolacu susținut de Psd si Pnl iar dna Lasconi susținută de Usr si Udmr. Astfel cei doi post strânge cate 24% si exclude orice candidat extremist din turul 2. Desigur numele candidaților si felul in care se aliază câte 2 cele 4 partide pro europene poate fi adaptat.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Prea simplist scenariul dumneavoastră. Orice ar face pro-europenii, în turul 2 tot va ajunge un suveranist. Fie CG, dacă nu e dat afară ca Șoșoacă, fie Simion, pentru care nu au motive să-l dea afară. Iar suveraniștii vor avea voturile lui CG + AUR + SOS + POT. Vă mai îndoiți că o să fie excluși din turul 2?
      Singura întrebare care se pune este dacă pro-europenii sunt în stare, măcar în turul 2, să voteze candidatul pro-european rămas în cursă, care o fi el...
      • Like 0
  • mg check icon
    ..Ciolacu promite continuitate.. Dar ceilalți ? Cică incontinența se tratează..

    Altfel știm cu toții (a insinuat-o chiar și Ronald Reagan), "politica e o curvă".. Poate și matură, deși nu știu dacă e chiar de bine..
    • Like 0
  • Vă aduc aminte că actualul guvern a fost moșit pentru că avem război la graniță, stabilitate și pericolul extremismului. Rezultatul - extremismul este mai puternic ca oricând, țara îndatorată, inflație etc. În plus cât pe aci să avem un președinte paranoic sau în cel mai bun caz o doamnă mediocră din toate punctele de vedere. Guvernul liberal condus de Orban atacat din interior de miniștrii USR ca și Băsescu când era ministrul transporturilor. Sunt aproape sigur că schema se va repeta și de data aceasta. Am auzit că se caută un candidat ideal - deștept, competent, orator excelent, frumos și eventual și super credincios. Suntem deci în căutarea omului ideal renascentist. Dacă analizăm bine situația României cred că Dumnezeu ne-a luat mințile, deșe e invocat de cinci ori într-o singura frază.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult