Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Au trecut treizeci și patru de ani. Copiii de atunci sunt azi maturi și decid destinele țării

Copiii noștri vor fi liberi

„COPIII NOȘTRI VOR FI LIBERI”. În urmă cu treizeci și patru de ani aceste cuvinte erau scrise pe un afiș mare la Revoluție și exprimau cel mai frumos motiv pentru care merită să lupți și să mori: copiii să aibă libertate.

Au trecut treizeci și patru de ani. Copiii de atunci azi sunt maturi și decid destinele țării. Au trăit restructurare, reformă, șomaj, disperare, plecat prin lume la muncă, prunci rămași acasă în grija bunicilor sau a rudelor. Și da, au trăit libertate și au înțeles că libertatea e mai greu de dus decât dictatura, de către cei slabi. În dictatură ți se spune ce să faci. În libertate îți spui tu singur ce să faci, iei decizii și te confrunți cu rezultatul lor. 

Pentru mine libertatea și democrația e calea.

Indiferent ce am ales, indiferent unde am ajuns, indiferent cât ne-a costat și ne costă, libertatea și democrația sunt de un infinit de ori mai bune decât dictatura.

Unii din copiii pentru care părinții au scris atunci „COPIII NOȘTRI VOR FI LIBERI” au votat parlamentari AUR. Îi avem în parlament slobozi la gură și băgând pumnul în gură opozanților politici. Nu sunt o plagă căzută din cer. Sunt rezultatul exercitării libertății noastre, așa cum întreaga noastră clasă politică este un rezultatul modului în care ne-am manifestat libertatea de cetățeni.

În democrație și libertate nu ai pe cine da vina că ți-e greu sau că ți-e rău ca societate, căci noi - fiecare - o construim.

Am trăit multe. Am experimentat multe. Am avut decepții.

Cu toate greutățile eu zic că a meritat.

Încă învățăm libertatea... Încă exercităm democrația...

Odihnă veșnică celor ce au murit pentru ca noi să putem face asta astăzi! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult