Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ipocrizie și conflicte în politica românească: cazul George Simion - Mihail Neamțu

Mihail Neamtu - George Simion

Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Aș vrea să atrag atenția cititorilor că această poveste nu este scenariul unui film, ci realitatea despre candidatul aflat pe primul loc în ultimele sondaje privind alegerile prezidențiale și despre președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților.

În decembrie 2020, de pe un pat de spital, bolnav de COVID, candidatul PMP la alegerile parlamentare, Mihail Neamțu, a transmis un live pe pagina sa de Facebook, în care critica partidul AUR și pe liderul acestuia, George Simion. Am reținut acel live deoarece știam care sunt „valorile” promovate de AUR, iar acestea se intersectau în multe privințe cu cele ale lui Mihail Neamțu.

În primăvara anului 2024, într-un interviu realizat la sediul AUR, Mihail Neamțu îi declara lui George Simion că este onorat să candideze la alegerile europarlamentare din partea partidului condus de acesta.

Așadar, mi-am amintit de live-ul din decembrie 2020, l-am descărcat și l-am publicat pe propria pagină de YouTube (unde nu mai postasem nimic până atunci). Ulterior, mi-am dat seama că ar fi mai eficient să extrag doar partea esențială, așa că am postat un al doilea videoclip, de doar două minute. În cele din urmă, am încărcat și un videoclip de câteva secunde, în care Mihail Neamțu îl numea „nulitate” pe George Simion. Neavând nici măcar o pagină de Facebook la acel moment, am trimis link-urile către mai multe persoane despre care știam că le-ar putea populariza. Lucru care s-a și întâmplat: în mai puțin de 24 de ore, Mihail Neamțu a fost nevoit să vină cu explicații. Singurul argument pe care l-a găsit a fost că, din cauza medicamentelor administrate (pe care le-a pus pe seama lui Raed Arafat), a suferit de „ceață mentală”. Acest mesaj i-a adus și mai multe critici, iar, văzând reacțiile negative, a decis să îl șteargă.

Între timp, am șters și eu videoclipurile de pe pagina mea de YouTube, însă acestea au rămas disponibile în multe alte locuri pe internet (de exemplu aici)

Dacă e să-l credem pe Gigi Becali – ceea ce este destul de dificil, mai ales având în vedere modul în care interpretează anumite evenimente –, se pare că povestea tumultuoasă dintre Simion și Neamțu a mai scris un capitol. Conform parlamentarului AUR, care pare a fi un bun prieten al lui Mihail Neamțu, judecând după videoclipurile postate de acesta pe rețelele de socializare, președintele AUR l-a înjurat și chiar a vrut să-l agreseze fizic pe cel care, cu ani în urmă, îl numea „nulitate”. Tot Becali susține că Neamțu i-ar fi cerut să apeleze la avocatul său pentru a-l da în judecată pe candidatul la prezidențiale (mai multe detalii aici, de la minutul 18:20).

Recent, a apărut pe rețelele de socializare un alt videoclip - cu care nu am nicio legătură de data aceasta – în care Mihail Neamțu afirmă: „Dacă io’s putinist, mă-ta-i curvă și te rog să demonstrezi că nu-i așa. Nu voi mai tolera niciodată această acuză în spațiul public sau privat. La orice calomnie la adresa mea sau a altcuiva, vă rog să răspundeți exact cum vă zic eu: dacă eu sunt putinist, mă-ta-i curvă. Demonstrează că nu-i așa.”

Cu mulți ani în urmă, când eram absolvent al Facultății de Teologie, proaspăt student la Științe Politice și intenționam să urmez și cursurile Facultății de Filosofie, credeam că Mihail Neamțu este un model demn de urmat. Însă, în timp, mi-am dat seama că el reprezintă, mai degrabă, un exemplu de „așa nu” – un avertisment despre cum aș putea ajunge dacă nu sunt atent la compromisurile pe care le fac și la principiile pe (nu) care le negociez.

De ce are relevanță această poveste despre acești politicieni? Pentru că, repet: Mihail Neamțu este președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților. Iar cel pe care l-a numit „nulitate”, apoi l-a lăudat și cu care, mai nou, pare să fi intrat într-un conflict cu înjurături și chiar amenințări fizice, se află pe primul loc în sondajele de opinie pentru alegerile prezidențiale care urmează. Aceștia sunt oamenii care se prezintă drept o alternativă la vechea clasă politică. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    Numai binele aduna impreuna oamenii, pe cand răul ii va dezbina. Cum ar putea sa se adune la un loc mai multe răutati si sa ramana impreuna? Niciodata. De aceea, intotdeauna binele va triumfa asupra răului! Aviz inconstientilor care incearca sa se coalizeze de partea răului, crezand ca asa vor castiga si ei ceva...
    • Like 1
    • @ Daniel00
      Și marmota?
      • Like 2
    • @ Vasile Ostaciuc
      Marmota învelea ciocolata în staniol :-) :-) LIKE
      • Like 1
    • @ Daniel00
      Atât bine cât și rău există oriunde există oameni. Deci în amândouă taberele politice. E greșit să se considere că o anumită tabără politică are monopolul binelui iar cealaltă are monopolul răului. Această abordare dovedește infantilism. E adevărat însă că binele și răul nu sunt în cantități egale peste tot. Adepții unei tabere spun că mai mult bine e la ei. Ceilalți, din cealaltă tabără, de asemenea. Realitatea o vom vedea mai clar la un momemnt dat. Deocamdată lumea e vrăjită de propagandă și judecă adeseori greșit. De exemplu li se pun în cârcă suveraniștilor toate relele: rusofili, trădători, inconștienți, extremiști și multe alte năzbâtii. În același timp tabăra cealaltă își vede în liniște de nelegiuirile sale proprii, atât economice, cât și politice - antidemocratice. Dar adevărul va ieși la un moment dat la suprafață...
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Daniel00 check icon
      N-ai inteles nimic. Dar nu ma mira...
      • Like 1
    • @ Daniel00
      În cazul tău, eu nu mă mir că tu nu te miri de nimic :-) Voi nu aveți nici mirări, nici dileme, din moment ce credeți că aveți toate răspunsurile. Dar cum ziceam, peste (puțin) timp o să vedem cu toții cine a avut dreptate și cine nu. Mai ai puțintică răbdare, stimabile :-)
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Noi suntem mici. Nu cred că naționaliștii autohtoni au putere prea mare pe scena internațională. Baiul e cu naționaliștii babani, ca Trump, Putin sau Xi.
      • Like 0
    • @ Valentin
      În general baiul e cu cei babani, fie ei naționaliști fie nu. Dar eu zic să nu-i băgăm în ceeași oală pe Trump (aflat totuși în barca noastră occidentală și democratică - cel puțin în teorie) cu Putin și Xi, aflați de partea cealaltă a baricadei, în grupul țărilor cu regimuri dictatoriale. Naționalismul e una (și eu zic că e ceva bun în contextul actual) iar dictatura e cu totul altceva și e evident ceva rău...
      • Like 1
  • Nicio problema pentru Simion: stie foarte bine ca toti membri partidulu sau (prezenti ori fosti) sunt ipocriti si arivisti.
    • Like 2
    • @ haim_mononucleozovici
      Chiar toți-toți membrii AUR sunt ”ipocriți și ariviști”? Aș completa eu: desigur nu ca ăștia aflați acum la putere și care fac orice (inclusiv anulează alegeri democratice) pentru a rămâne țintuiți cu dosul pe scaunul puterii :-)
      Nu știu dacă Simion știe că toți-toți din partidul său sunt nașpa, dar văd că tu știi la fix, ce să mai comentăm :-)
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Da, toti membrii AUR sunt ipocriti si arivisti. Iar multi dintre ei (aproape toti) sunt si prosti si inculti. Asta e realitatea.
      • Like 2
    • @ haim_mononucleozovici
      Asta e realitatea TA, așa e corect spus. Nu știi nici măcar câți membri are AUR, darămite să-i știi cu nume și prenume și cu atât mai puțin ce caracter are fiecare. Dar faci afirmații ciudate despre TOȚI. Probabil pornești de la un fel de logică strîmbă, că cine se asociază cu doctrina suveranistă / naționalistă e obligatoriu ipocrit și arivist. Asta e părerea TA. Dar în realitate nicio doctrină nu strânge laolaltă numai și numai oameni de un singur fel, fără să mai vorbim de care fel e acesta, bun sau rău. Realitatea TA există doar datorită subiectivismului TĂU, măcar teoretic ar trebui să fii de acord cu asta.
      • Like 1
  • Da, ăștia sunt. Și din păcate mulțimea, pestriță, (când spun pestriță mă refer la faptul că este compusa din retardati, dar în buna măsură din indivizi trecuți prin școli superioare) susține înfocata doar asemenea deșeuri. Cum spuneam în comentariul de la un alt articol numai ăștia ies în fața, cu obraznicie, cu golănie, cu toate cele rele. Și au succes la indivizi rudimentari, indiferent de pregătire.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult