Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Autoritățile pedepsesc păcatul imunologului Virgil Păunescu: șeful OncoGen s-a transformat în cobai, administrându-și prototipul de vaccin împotriva covid-19 creat de echipa pe care o conduce

Virgil Păunescu

Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos

Șeful OncoGen, imunologul Virgil Păunescu, merită pedepsit, spun autoritățile.

„I-am spus că va exista o anchetă. (...) Pentru un cercetător nu pedeapsa administrativă ar fi cea care ar conta, ci pierderea credibilității experimentale. Tot progresul ar fi declarat nul. Asta ar fi cel mai mare insucces”, a anunțat deja Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara. Alături de reprezentanții spitalului, în comisia de anchetă vor fi și delegați ai Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara.

Păcatul șefului OncoGen este că s-a erijat în cobai administrându-și prototipul de vaccin împotriva Covid-19 creat de colectivul pe care îl conduce. Înainte de izbucnirea pandemiei, echipa lui Virgil Păunescu a lucrat pentru un tratament avansat în imunoterapia în cancer. Întâmplarea face ca o parte a informațiilor obținute să fie utile și pentru dezvoltarea vaccinului pe care cercetătorul și l-a administrat singur. Imunologul a luat decizia de a se transforma în cobai după ce, timp de două luni, a cerut în van sprijinul statului român astfel încât centrul OncoGen să poată finaliza cercetările.

Nu știu dacă ați remarcat, dar în România bucățelele de autostradă sunt „coridoare transeuropene”, lucrurile se planifică măcar pentru zece ani, suntem împresurați de „grupuri de lucru”, de politici economice, de parteneriate strategice, totul e procedură. Politicienii nu mai gândesc „micro”, ci „macro”. Cu lucrurile mărunte, cum ar fi finanțarea unui grup de cercetători, nimeni nu-și mai bate capul.

Virgil Păunescu are o biografie pitorească. A lucrat în ministerul Sănătății, a condus pentru o scurtă perioadă de timp Casa Națională de Asigurări de Sănătate și a avut un dosar penal la DNA, clasat în mod controversat cu ajutorul unei cratime. Și-a anunțat candidatura la funcția de rector al universității de medicină din Timișoara printr-un atac frontal, pe facebook, la adresa conducerii spitalului județean și a universității, calificate de acesta drept „incompetente”. A pierdut alegerile, iar cei pe care i-a criticat îi vor analiza activitatea acum.

Habar nu am dacă prototipul de vaccin creat de colectivul OncoGen va fi utilizabil, dar încăpățânarea imunologului Virgil Păunescu de a crede în ceva vedem acum că trebuie pedepsită. Pentru o mai mare greutate, din echipa care îl va ancheta ar fi musai să facă parte vicepremierul Raluca Turcan, pentru că are un aer doct, deputatul PSD Eugen Nicolicea, pentru că este din opoziție, Nicolae Bănicioiu de la ProRomânia, pentru că a fost ministru al Sănătății, Cornelia Malac, ajunsă datorită competenței șefă a DSP Timiș și demisă ulterior pentru că, obosită fiind, nu a reușit să vorbească la televizor. Gheorghe Flutur, care a avut deja Covid, poate avea un punct de vedere pertinent. Chiar și prietenul său, Vasile Rîmbu, ar trebui să facă parte din comisie deoarece a condus Spitalul Județean Suceava și știe cum se pot îmbolnăvi oamenii de Covid.

Zilele trecute, un investitor în agricultură s-a ales cu dosar penal pentru că a traversat un drum de exploatare agricolă cu un furtun. Pentru obstrucționarea drumului, fermierul avea nevoie de un aviz care, în mod uzual, se eliberează în 30 de zile. Presat de secetă, omul a decis să ardă etapele, fiind la rândul său ars la buzunar de către stat. După toată tărășenia, agricultorul a pus o singură întrebare: „Domnilor guvernanți, sunteți sănătoși la cap?”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ",,,,ci pierderea credibilității experimentale. Tot progresul ar fi declarat nul. ..." Voi ce credeţi că se urmăreşte ?
    • Like 0
  • Pana acum citeam Republica cu interes. As fi fost fost de acord cu acest articol daca ar fi fost scris de cineva cu mai putina stiinta de carte. Cum sa incurajezi trecerea peste norme si reguli in ceea ce priveste sanatatea? In plus, de unde atata convingere ca acest domn ar fi o capacitata, dat fiind ca ocuparea functiilor in care a activat pana acum a fost facilitata de politica? N-am gasit inca vreun argument care sa ma convinga domnul penelist are sclipiri de descoperitor, dar mi s-au conturat in minte cateva concluzii.
    • Like 0
  • Articolul e o deriva tangenta la realitate.

    Institutul OncoGen functioneaza in cadrul Spitalului Judetean din Timisoara.
    Domnul Profesor Virgil Paunescu este directorul Institutului si investigator principal intr-un vaccin care tine cont de caracteristici genetice ale populatiei.
    Raul Patrascu este managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

    Omul a folosit secventionarea genomica si proteomica a virusului disponibila la liber on-line si a conceput o molecula care teoretic se va mula atat pe sistemul imun al populatiei din Romania (variantele cele mai intalnite in Romania ale complexului major de histocompatibilitate), cat si pe proteinele cu potential patogen specifice virusului. Cum anume functioneaza, asta stie mai bine dumnealui, ca specialist imunolog.

    Daca decizi sa te injectezi cu o substanta dezvoltata de o echipa de cercetare, ca investigator principal in acea echipa, dai dovada de o lipsa de rigurozitate stiintifica. Exista pericolul subiectivismului si al neraportarii unor reactii adverse, intrucat esti direct interesat, atat financiar cat si intelectual, in reusita cercetarii tale.

    In calitate de manager al institutiei in care functioneaza OncoGen, domnul Raul Patrascu are atat autoritatea, cat si obligatia de a deschide o ancheta, pentru a stabili ce s-a intamplat si daca exista consecinte asupra cercetarii in curs. Si pentru a proteja munca de cercetare in curs. Munca intregii echipe este in pericol daca se constata vicii de procedura si probabil, se justifica sacrificarea unui singur membru pentru a da o sansa muncii intregii echipe.

    Desi s-a abatut de la protocolul cercetarii normale, daca exista la nivelul OncoGen cunostinta faptului ca s-a auto-inoculat si aceasta este bine documentata, dupa metodologia cercetarii stiintifice in faza studiilor de siguranta pe voluntari sanatosi umani, probabil ca nu va fi nicio problema, desi este discutabil gestul. Ca sa nu mai zic ca a folosit o substanta care e proprietatea OncoGen, deci indirect a Spitalului Judetean, nu a domnului profesor Paunescu.

    Managerul Raul Patrascu a declarat conform Mediafax https://www.mediafax.ro/social/ancheta-la-timisioara-dupa-ce-profesorul-virgil-paunescu-a-anuntat-ca-si-a-administrat-singur-vaccinul-anticovid-pe-care-l-a-dezvoltat-19122672
    Declaratie completa, fara (...), adica scoateri din context.

    Acum trageti si voi concluzia, cine sunt "autoritatile" si cum il pedepsesc pe imunologul Paunescu.

    Cat despre eficienta vaccinului, mai e mult pana acolo, intrucat Profesorul a verificat prin auto-inoculare doar siguranta substantei folosite, nu eficienta ei in a proteja impotriva sars-cov2. Studiile de siguranta se fac in etape, initial la animale, apoi se trece si la studiile pe voluntari umani.

    Eu nu sunt imunolog, nici infectionist. Sunt medic de familie si lucrez in UK pe Stroke Medicine. Asa ca imi cer scuze daca am fost ignorant in partea de design a vaccinului de la OncoGen.
    • Like 4
    • @ Andrei Capatina
      Apreciez comentariul dumneavoastră, chiar dacă este critic.

      În esență susțineți că gestul imunologului poate periclita munca echipei. Așa este. Doar că, fără finanțare, munca echipei de cercetători este deja periclitată. Ce să mai pericliteze dacă nimeni nu este interesat de rezultatele colectivului de la OncoGen?

      Tocmai, prin gestul care poate fi catalogat lipsit de etică, autoritățile au devenit atente.

      Este foarte posibil ca prototipul de vaccin realizat acolo să nu fie utilizabil. Dar nu pot găsi scuze autorităților că nu au fost deloc interesate de subiect. Probabil, capacul pentru un import de măști ar fi fost suficient ca institutul să-și poată finaliza munca.
      • Like 3
  • Nu vreau sa-i apararea omului astuia si pare un pic exotic sincer sa fiu. Intrebarea este de ce este necesara adunatura asta de politicieni sa-l judece . Raspunsul este foarte simplu ,subiectul este zemos si popular deci echipe de politruci s-au repezit sa traga un folos sau sa puna piedica adversarului care vrea sa traga un folos.
    In rest cred ca dedicatia si credinta in munca pe care o faci este o trasatura de caracter care lipseste multora. Asa ca omul ar trebui lasat in pace fie ca a gresit sau ba, pentru ca nu a afectat alta persoana in actiunea lui.
    • Like 3
  • Activitate anulata???? Ce minciuna sfruntata! Si ce mari se dau cei "mari" ca au facut gestu' cu pricina! Pigmeii incompetenti si corupti de la conducerea tarii poate il vor condamna si nu-l vor premia si lauda pentru munca depusa. Insa in mod sigur au sa se foloseasca de cercetarile si activitatea lui. Asa cum fac meschinii oportunisti. Niste canalii. Dar sa ne traiasca! Sa aiba parte de ei cine i-a votat.
    • Like 0
  • Haida-de, dosar penal ca si-a facut vaccinul la care lucreaza cu echipa! Pai, asa, multi asa zisi politicieni sau oameni din aparatul administrativ al statului ar trebui sa aiba dosar penal numai pentru ca deschid gura!!!! Ca spun tampenii care se propaga in masa incultilor si necivilizatilor romani si rromi din tara asta!
    • Like 5
  • Datorita lor , acestor oameni bravi , astazi nu mai locuim in pesteri . Curajul lor , intotdeauna i-a speriat pe pigmei . Succes !
    • Like 5
    • @ Luigi Cosma
      https://www.libertatea.ro/opinii/opinie-pah-virgil-paunescu-vaccin-neomologat-2991280
      • Like 0
  • Cel mai tamp artic0l citit in ultimul timp. Si cel mai aiurea e ca Statul e vin0vatul de serviciu al tutu0rr eschibiti0nistil0r. Si daca e seceta si daca plua , statul e de vina.
    • Like 0
    • @ Vali Alex Munghiu
      Statul suntem noi,prin votul nostru.Politicienii reprezinta media societatii actuale ....deci...
      • Like 0
    • @ Vali Alex Munghiu
      ce a facut statul roman in ultimii 30 de ani pentru poporul sau dle Alex Mungiu Valea? Hotie si iar hotie! Dar probabil ca d-tale care lucrezi la stat pe un salariu gras nu-ti pasa. Oamenii astia de stiinta chiar fac ceva util. Insa foamea de bani si legaturile urgiilor de la putere cu alte interese straine acestui stat pune punct la orice incercare de a crea o viata mai buna.
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Eu iar sunt Gica-Contra. Deși nici eu nu înțeleg ce treaba are statul în ecuația asta.
    Însă facă OncoGen făcea plângere împotriva lui, le-aș fi dat dreptate. Hai să presupunem ca asta moare mâine, de un avc fără nicio legătură cu vaccinul. Poimâine toate ziarele urla "cercetător mort suspect după ce și-a injectat vaccinul experimental".. Chestia asta anulează toată munca echipei ăleia, da apa la moara idioților antivaxx, și toată munca poate fi aruncati la gunoi. Știința nu se face asa., iar protocoalele experimentale nu-s inventate doar de amorul artei.
    Cascadoria asta rămâne stupida, fără nicio legătură cu știința, nu ajută la nimic si vine cu un risc absolut inutil, care repet, nu e unul personal ci afectează credibilitatea întregului proiect.
    Dacă ar fi proprietarul laboratorul l-aș da afara (cel puțin).
    Însă chestia cu dosarul penal nici eu n-o pricep. Oamenii trebuie sa fie liberi să-și injecteze ce vor, și în ce vor din partea mea.
    • Like 5
  • Și ce doreați să facă ? Să aștepte până la paștele cailor să i se acorde o meritată atenție și (ce ”tupeu” !) sprijin material ? Faptul că a devenit și cobai arată încrederea totală a dânsului în calitatea creației colectivului de cercetare pe care îl conduce și constituie, concomitent, o atenționare (cu argumente practice) a ministerului și guvernului asupra cercetărilor și rezultatelor activității desfășurate în țară referitor la domeniul care ne arde atât pe noi cât și lumea întreagă ! Trebuie sprijinit moral și material nu anchetat ! Anchetați ar trebui să fie cei care s-au manifestat drept absenți și necalificați în aprecierea activității colectivului pe care-l conduce. Aici nu trebuie luat în discuție orgoliul celor incapabili să creeze sau să sprijine.
    • Like 6
    • @ Ion Filip
      Oricum, vaccinul contra coronavirus trebuie să vină de la știința americană care sunt cei mai mari, mai tari și mai puternici; omul ăsta, un român, nu are nici o șansă să apară ca descoperitorul vaccinului.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult