Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Autostrada Moldova: 39 de oferte depuse pentru construirea a 63 de km, între Ploiești și Buzău

autostrada Moldovei

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Veste bună pentru infrastructura din zona Moldovei. Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că joi au fost depuse 39 de oferte la licitația pentru construirea primului tronson, de 63 km, din Autostrada A7, între Ploiești (Dumbrava)-Buzău.

„Mai exact sunt 13 oferte pentru Lotul I Dumbrava-Mizil, 12 pentru Lotul II Mizil-Spătaru și 14 pentru Lotul III Spătaru-Buzău. Numărul mare de oferte demonstrează pregătirea temeinică a documentației, precum și importanța proiectului în general. Autostrada A7 - coloana vertebrală a Moldovei - este un proiect de suflet pentru mine, pentru care m-am luptat încă din 2014, de la momentul dezbaterii Masterplanului de Transport, în 2016 pentru a fi licitată proiectarea la cheie și, mai apoi, în cele 8 luni de mandat la Ministerul Transporturilor”, a scris Cătălin Drulă pe contul său de Facebook.

„Ce am făcut concret în acest an împreună cu echipa mea pentru Autostrada A7:

- am obținut includerea proiectului până la Pașcani în PNRR, securizând astfel finanțarea viitoarelor lucrări;

- am finalizat studiul de fezabilitate, am obținut avizele, acordul de mediu, am realizat exproprierile și am licitat la începutul verii primul sector Ploiești-Buzău;

- am lăsat celelalte sectoare din PNRR într-un stadiu avansat, cu studii de teren în fază finală, studiile de fezabilitate și proiectele tehnice predate și în diverse etape de aprobare, procedurile de mediu în linie dreaptă, în grafic pentru lansarea licitațiilor de lucrări și pentru aceste sectoare;

- am aprobat traseul și am dat drumul la investigațiile detaliate de teren pe celelalte sectoare Pașcani-Suceava-Siret”, a scris Cătălin Drulă.

Foto Facebook Cătălin Drulă

Sectorul Ploiești-Buzău va avea o lungime de 63 de kilometri, 6 noduri rutiere, 160 de hectare de perdele forestiere, 42 de poduri și pasaje, 4 spații de servicii dotate și cu stații de încărcare electrice.

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că se așteaptă ca evaluarea ofertelor depuse joi să se desfășoare rapid, iar până la finalul anului să fie desemnat un câștigător.

Cei 63 de kilometri din autostrada A7 sunt programați să fie finalizați până în 2024.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa vedem cum va fi construita aceasta autostrada dintre Ploiesti si Buzau in numai 2 ani de zile tinand cont de toti factori existenti la ora actuala in privinta construcțiilor de autostrazi( deficit de forta de munca, cresterea preturilor materialelor, a combustibililor).
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult