
Foto: Sabine Brose/Sorge / imago stock&people / Profimedia
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că românii vor plăti o taxă pentru circulația pe autostrăzi în România, inclusiv pe tronsoanele deja construite, însă doar după ce se va atinge un nivel considerat „decent" al rețelei naționale de autostrăzi. Unul dintre tronsoanele unde va fi introdusă această taxă este Comarnic-Brașov, care ar putea fi construită prin sistem de parteneriat public-privat (PPP) și va fi dată în circulație după 2030, a estimat ministrul Grindeanu. De altfel, spune ministrul, introducerea unui sistem de taxe/vignetă pe toate autostrăzile din România este prevăzută și în Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), prin care sunt finanțate o serie de proiecte majore de investiții.
Grindeanu a subliniat că, exceptând Germania, în majoritatea țărilor europene, inclusiv în Italia, Ungaria și Austria, există sisteme de taxare pentru circulația pe autostrăzi. Cu toate acestea, el a menționat că introducerea unei astfel de taxe în România va fi legată de finalizarea unei rețele decente de autostrăzi. El a făcut referire la faptul că, în prezent, există porțiuni de autostradă în România care sunt în construcție sau într-o stare incompletă, iar introducerea unei taxe în această etapă ar putea fi considerată nepotrivită de către cetățeni.
„În momentul în care vom ajunge la un sistem cât de cât decent de autostrăzi în România, eu cred că va exista un sistem de vignete, de taxe... Ați mers pe undeva în Europa și nu ați plătit, în afară de Germania?! (moderator: Și în România se plătește). Se plătește acea rovinietă care e și pe drumurile naționale. Dar eu vorbesc... Ați mers în Italia? Plătești când ai urcat și când cobori. În afară de Germania, în Europa peste tot se plătește, în Ungaria, Austria, peste tot se plătește pe autostradă. (moderator: Inclusiv la cele existente veți introduce această taxă?) Doar în momentul în care e finalizată această rețea. Nu poți să ceri bani românilor, în special în momentul acesta, când tu urci pe autostradă... De exemplu, te urci la Timișoara și vrei să te duci până la Sibiu, te dai jos la Margina, că s-au gândit unii să facem pasaje pentru urși. Reurci la Holdea pe autostradă. Nu cred că poți să ceri bani până nu ai un sistem decent. În momentul în care ai un sistem decent de autostrăzi, să știți că e cerință în PNRR să pui un sistem de taxare. E bornă în PNRR. PNRR nu l-am făcut eu, au fost niște deștepți înainte care l-au făcut”, a spus Sorin Grindeanu, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Ministrul Transporturilor a amintit ca autoritățile române au aprobat, la finalul lui 2021, un plan national de investiții pe 10 ani, după un dialog cu Comisia Europeană, care spune prevede, pe scurt, că pentru ca Romania să ajungă să aibă o infrastructură de transport - rutier, feroviar, naval, aerian - „decentă”, în următorii 10 ani, este nevoie de investiții de 70 miliarde de euro. Din această sumă, România dispune, prin programele europene, de circa 40 de miliarde. euro. O bună parte din restul sumei poate fi asigurată prin introducerea sistemelor de parteneriat public-privat (PPP), crede Grindeanu.
„Rămâne un rest de 30 miliarde la care trebuie să asigurăm finanțarea. O parte vine din bugetul de stat, dar trebuie găsite și alte soluții. Am insistat în Parlament să se adopte și a fost adoptată o nouă lege a PPP, cred că e una dintre soluțiile prin care putem să acoperim această diferență de 30 miliarde”, a spus ministrul Transporturilor.
Întrebat dacă autostrada Comarnic-Brașov, unul dintre cele mai controversate proiecte, promise de guvernanți de 30 de ani, va fi construita prin PPP, Grindeanu a spus că „există o listă de proiecte, toate eligibile prin programe europene, doar că nu ajung banii europeni”.

Sursa Pro Infrastructura
„Comarnic - Brașov poate fi o soluție (să fie pe PPP). Sectorul de la Codlea, de exemplu, dacă semnăm anul asta contractul, și vom semna anul ăsta contractul, va fi pe bani europeni, nu va fi pe PPP”, a adăugat Grindeanu. Întrebat dacă autostrada Comarnic-Brașov va fi cu taxă, în cazul în care va fi construită prin PPP, ministrul a confirmat: „Aproape sigur că da.”
Cât privește proiectele de infrastructură finanțate prin PNRR, acestea „înaintează foarte bine”, a dat asigurări ministrul Transporturilor la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Sursa Pro Infrastructura
A7, Autostrada Moldovei: „Nu e niciun fel de problemă că am ieși cumva din deadline-ul din 2026”
Proiectul principal finanțat prin PNRR este construcția autostrăzii A7, denumită și Autostrada Moldovei. Anul acesta, din cele 13 loturi, patru urmează să fie finalizate, însă există șanse ca numărul să ajungă la șase sau chiar șapte, după cum a constatat ministrul în urma unei inspecții recente pe șantiere. De exemplu, lotul al șaptelea, care traversează Adjudul, este deosebit de important pentru deblocarea traficului în zonă, iar recent a început să se toarne asfaltul în această zonă.
„Deci nu e niciun fel de problemă că am ieși cumva din deadline-ul din 2026, Exclus. Majoritatea (loturilor din A7) se vor termina anul viitor, adică cu un an mai înainte de deadline. În 2026 se va finaliza și celebrul tunel sau acel lot cu urși, dar fără urși, la granița dintre Timiș și Hunedoara, de la Margina la Holdea.
A8, Autostrada Unirii
despre autostrada A8 (Autostrada Unirii - Târgu Mureș-Ungheni: „Toată lumea dorește să se facă A8, care nu doar că leagă provincia istorică Moldova de Transilvania, ci merge și peste graniță, Ungheni, Chișinău. Pentru capete există finanțare din PNRR, pentru cei 160 de km de zonă muntoasă finanțarea este asigurată prin Programul Operațional de Transport.

sursa Pro Infrastructura
În următoarea lună vor fi scoase la licitație următoarele două loturi din zona muntoasă, cred că anul acesta până la final să reușim să scoatem toate loturile la licitații. Vor fi scoase loturile de la Târgu Neamț, la Miercurea Nirajului, Târgu Mureș. Sunt câteva luni totuși de proiectare, iar zona de munte e o zonă care probabil va necesita o birocrație mai mare decât cea obișnuită, pentru că unele zone sunt și zone protejate, se traversează Carpații și prin unele zone chiar protejate și atunci trebuie luate toate aceste avize care mare parte din ele au fost toate . Eu cred că indiferent de guvernele care vor veni în anii viitori, infrastructura în Moldova nu doar că va duce la ridicarea regiunii respective, ci va fi cheia pentru creșterea economică a României”, a spus Grindeanu.
Sibiu-Brașov
„Pentru loturile de la Sibiu la Făgăraș, anul trecut au fost semnate toate cele 4 contracte. În acest moment cele 4 contracte semnate sunt la faza de proiectare și se va intra apoi în faza de execuție, urmând să se finalizeze studiul de fezabilitate - sper să se finalizeze anul acesta. Este o problemă ce ține și de termenele necesare pentru obținerea avizelor de mediu. Urmează să intre la licitație și bucata Făgăraș-Brașov, cred că sfârșitul anului e un termen ce tinde spre realist. un pic spre optimist. Anul viitor pe vremea ar putea fi lansate și licitațiile de la Făgăraș spre Brașov.”

Autostrada A13, Brașov-Bacău
„A fost contact semnat prima oară pentru studiul de fezabilitate pe A13. Înainte de a deveni eu ministru, a venit compania care a câștigat acea licitație (pentru studiul de fezabilitate) și a spus că renunță, că au foarte multe lucrări. și că ei nu mai pot să facă și A13. Și am reluat licitația, Nu a venit nimeni. Acum, urmare a unor clarificări venite de la ANAP - Agenția Națională pentru Achiziții Publice - cred că putem să avem un câștigător pentru studiul de fezabilitate probabil în următoarele săptămâni. După ce se termină studiul de fezabilitate, vom licita probabil proiectare plus execuție”.

sursa wikipedia
Despre Brașov-Comarnic. „În aprilie lansăm la licitație prima bucată, nu foarte lungă, dar sper să își mențină ritmul cei de la firma care fac studiul de fezabilitate”. Întrebat în ce an vom circula de la București la Brașov pe autostradă, ministrul Grindeanu a estimat că acest lucru se va întâmpla după anul 2030. „Dacă vom reuși până undeva la jumătatea anului viitor să lansăm toate licitațiile, pe toate tronsoanele, de la Comarnic la Brașov, aș mai da vreo 4 ani de după licitații.. (Adică 2030? ) Pe acolo”, a spus Grindeanu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca platim o taxa (desul de mare) pentru drumuri, atunci de ce mai cere Grindeanu o taxa suplimentara pentru autostrazi ? In Germania nu exista asemenea taxa, in Elvetia este o taxa anuala (un fel de Helvetovigneta), in Franta este taxa de autostrada dar nu exista taxa de drumuri, etc. Doar la noi vor sa introduca o dubla taxa de drumuri, separat pentru drumurile nationale si separat pentru autostrazi ? Orice metoda este buna sa "mulga" contribuabilii !
Belgia nu are taxa pe autostrazi (e una mica la Anvers cu taxa de 6€, dar si aia are alternativa fara plata o alta autostrada ).
Olanda. 1m platit doar la o trecere pe sub canale, in rest am traversat tara gratuit.
Polonia (bine, nici asteia nu i-am verificat toate autostrazile... : ).
Luxembourg si Lichenstein -2 taril mici unde nici nu m-am prins cand am intrat si iesit din ele.
Finlanda.
Monaco -si aici autostrazile sunt gratuite, dar platii la vecina Frantza de mi-au sarit capacele.
Am google-it si vazut ca sunt si alte tari cu autostrazi gratuite dar nu am condus pe acolo....
Ideea e ca nu doar Germania e cu autostrazi gratuite.
Vignetta, o inventie interesanta si nu des intalnita in Europa: ok pt unele orase mari + masini mai vechi (pt a scadea traficul poluant) si doar vreo 6 tari in Europa mai au vignetta.
Asadar de ce vorbim? nu are ministrul asta de unde sa mai scurga bani? pe ceva abia abia construit???
În Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia...NU se plătesc taxe strict pentru autostrăzi. Se plătește online, doar o vignietă. O puteți plăti la fel ca în România.
În acest sens, vă recomand să călătoriți în țările menționate mai sus.
online (pe vintrica) valabilă pe toate drumurile expres, autostrăzi și drumuri naționale, exact ca în RO. Nu există taxe strict pentru autostrăzi în țările menționate mai sus.
Ca sunt anomalii cu taxa pe sanatate si contributia la pensii, asta nu inseamna ca trebuie extinse si in alte domenii, ci mai degraba remediate cazurile existente.