Foto: Inquam Photos / George Călin
În societatea românească există o discrepanță tot mai evidentă între contribuabilii cinstiți și cei care evită plata taxelor, susține economistul Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, într-un interviu pentru emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
„Cred că fractura cea mai mare este între cei care muncesc și-și plătesc taxele și cei care nu-și plătesc taxele. Nu și le plătesc nu pentru că fac niște lucruri cine știe ce, ci pentru că au protecția corespunzătoare din partea celor care nu reușesc vreodată să-i verifice”, a declarat Eugen Rădulescu.
Deși toate guvernele post-decembriste din România au avut ca țintă, la nivel declarativ, o mai bună încasare a veniturilor la bugetul de stat, din cauza evaziunii fiscale peste o treime din veniturile din TVA nu ajung să fie încasate la bugetul de stat, în timp ce în Bulgaria rata neîncasării TVA este de doar 5%, a amintit Eugen Rădulescu.
„Instituțiile statului nu văd nici măcar vilele, viloaiele care sunt construite peste tot. Avem o grămadă de oameni care n-au niciun fel de venit, dar au asemenea imobile”
„România a ajuns la un fabulos 37%, din sumele care ar trebui să fie încasate la TVA, care n-a ajuns niciodată la buget. Vorbim, anul trecut, de 9,7 miliarde de euro - sumă care nu a fost încasată. Asta înseamnă 2% din PIB, echivalentul întregului impozit pe salarii. Bulgaria a ajuns la 5%, sumă neîncasată din TVA”, a afirmat Eugen Rădulescu. O explicație pentru succesul vecinilor de la sud de Dunăre în materie de reducere a gap-ului TVA - diferența dintre TVA-ul care ar trebui încasat și cel încasat efectiv - este faptul că Bulgaria a reușit să pună în practică proiectul cu Banca Mondială privind informatizarea autorității fiscale, în timp ce în România lucrurile încă tărăgănează.
Moderator: Unde se văd, în societate, banii aceștia care nu ajung la bugetul de stat?
Eugen Rădulescu: Păi se văd, să știți. Ați vorbit despre mașinile acelea de lux. Ele sunt cumpărate, nu sunt furate. Mașinile acestea au venit de undeva. Avem un candidat la București care are nu știu câte mașini de lux.
Moderator: Dar instituțiile statului nu văd mașinile astea de lux care circulă prin București?
Eugen Rădulescu: Am impresia că instituțiile statului nu văd nici măcar vilele, viloaiele care sunt construite peste tot și avem o grămadă de oameni care n-au niciun fel de venit, dar au asemenea imobile.
„O comună mică avea înainte șapte funcționari publici, acum are 27”
Totodată consilierul guvernatorului BNR a amintit că țara noastră se clasează pe un „glorios prim loc” în Uniunea Europeană cu peste 36% din veniturile bugetare care se duc pe salarii în sectorul public, în timp ce media Uniunii Europene este de 24%. „Lângă noi sunt Bulgaria, Malta și Lituania, adică țări mult mai mici decât România, unde e normal să fie costuri mai mari cu administrația publică, Dar noi suntem pe primul loc glorios, cu peste o treime din cheltuieli”, explică Eugen Rădulescu.
O soluție de reducere a deficitului bugetar ar fi, în opinia consilierului guvernatorului băncii centrale, reducerea costurilor pe care le generează unitățile administrativ-teritoriale.
„Avem comune în care salariile personalului de la primărie sunt de 3-4 ori mai mari decât toate veniturile pe care le obține localitatea respectivă. Discutam chiar cu niște domni care se ocupă cu domeniul și care îmi spuneau că o comună mică avea înainte șapte funcționari publici, acum are 27”, spune Eugen Rădulescu, observând că, pe fondul scăderii populației și al faptului că suntem și în Uniunea Europeană și avem și mult mai multă informatizare, efectul ar trebui să fie contrariul - reducerea numărului de funcționari publici.
„E o diferență majoră între ceea ce spune de foarte multe ori guvernul și ceea ce face”, a concluzionat consilierul guvernatorului BNR.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Au venituri, însă nedeclarate. Sau îi cheamă Tamara (sau asemănător).
Ar trebui să aplicăm sistemul american: văd că vecinului îi apar în curte palate, mașini, piscine, iahturi, elicoptere și știu că nu e vreun Bill Gates? Ok. Mesaj la ANAF să vină să verifice dacă vecinul poate justifica toate valorile și dacă și-a plătit toate taxele și impozitele. Nimic mai simplu.
La noi însă e pe masa lui Iohannis un proiect de reglementare care să permită hoților să fure până la un milion de euro (mda, hoții lucrează cu euro, nu cu lei), fără să fie trași de mânecă dacă dau banii înapoi. Dacă nu sunt prinși, rămân în continuare negustori cinstiți.
Asta e țara educată în care trăim!
--Doamna , pai eu am venit ca ,nu am venit !!
In primul rand as pune pe lista Marilor Evazionistii ,,
Popii bor -fani , sunt cei care ,pretind ,mai mult sau mai putin ,bani ptr serviciile religioase si NU elibereaza Bonul fiscal . Recent am fost la o inmormantare ,unde fam ,,cam mandri sau incezuti au ,,,invitat 3 popici bor, si care au fost remunerati cu cate 5 sute ,fiecare ptr 30 min ,,,,,batut din gura ,,
--Apoi ar mai fi de completat multe ,multe activitati !
--Medicii stomatologi ,
---Mecanicii auto ,vulcanizatorii ,etc etc,,