Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, crede că pentru a avea un sistem de pensii sustenabil, statul român trebuie să renunțe la pensiile speciale. „Dacă politica ar continua în modul în care a fost în Parlament anul acesta, într-adevăr apare un dubiu că sistemul va putea rezista”, a declarat ministrul Muncii pentru Republica.ro.
Ce se va întâmpla cu generația activă astăzi? Poate fi sigură că peste 30 de ani își va lua pensia?
Primul mesaj este că Guvernul, în întregul an pe care l-a avut la dispoziție, s-a asigurat că există resurse pentru sistemul de pensii. Sistemul de pensii este robust și rezistă. Este adevărat, în fiecare planificare bugetară care se face de acum încolo, o să avem ceva de genul: resurse colectate din contribuții, două treimi din bugetul de pensii, și o treime care se face prin transfer de la bugetul de stat. Deci suntem cu o treime din bugetul de pensii deficitari. Avem în jur de 18 miliarde de lei deficit la sistemul de pensii.
Cu acest deficit mai rezistă totuși sistemul?
Da. Părerea mea este că la modul în care au fost ținute finanțele publice în acest an, de exemplu, nu există dubii, nu avem o problemă iminentă de prăbușire. Dar ceea ce este foarte clar este că tendința care s-a imprimat în această perioadă și anume de a avea un comportament de tipul segregat, în care fiecare grup social își urmărește propriul interes și își securizează propria pensie într-un mod necontributiv, nu poate să ducă la un sistem sustenabil. Deci dacă în legătură cu demografia încă mai avem o dezbatere, să vedem la ce duce noua politică de indemnizații pentru creșterea copilului, să vedem dacă putem curba cumva natalitatea, să vedem dacă putem atrage înapoi o parte din diaspora, pe partea legată de segregarea sistemului de pensii pe principii non-contributive, aici nu ai opțiuni, trebuie să te întorci înapoi pe partea de sistem contributiv. Pensiile speciale, pensiile de servicii, pensionarea anticipată pentru anumite categorii sunt lucruri care reprezintă derogări de la normă. Dacă politica ar continua în modul în care a fost în Parlament anul acesta, într-adevăr apare un dubiu că sistemul va putea rezista. Din punctul meu de vedere, însă, anul acesta a fost un an special, a fost un an electoral, în anii electorali se dau întotdeauna o grămadă de lucruri, după care așteptarea este că guvernele care vin la începutul mandatelor încearcă să facă lucruri pentru ca sistemul să-și revină.
Sunt voci care vorbesc despre naționalizarea sistemului de pensii.
Dacă îmi cereți opinia, este o mare prostie, mai ales dacă ai face naționalizarea sistemului de pensii pentru a încerca să acoperi găuri create de măsurile acestea discreționare. Nu există niciun fel de justificare, asta este o măsură pe care o iei o dată și atât. Nu ajută mai la nimic. Din punctul meu de vedere, noi ar trebui să mergem în continuare pe sistemul de trei piloni, să vedem cum putem încuraja partea de asigurări pur private și să vedem ce se poate face pe pilonul III. Iar în ceea ce privește pilonul II, nu ar trebui să aruncăm astfel de suspiciuni, pentru că nimeni nu o să mai investească în pilonul II din sectorul privat dacă planează acest tip de incertitudini cu privire la naționalizare. Mie mi se pare extrem de periculos să încerci să consolidezi sistemul de pensii, cu pilonii săi, și, în același timp, să ai astfel de opinii aruncate în spațiul public.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Insa din cate stiu eu, doar "grupul social" al angajatilor Institutiilor de forta ale Statului a reusit acest lucru, cu complicitatea binevoitoare a Parlamentului si a politicienilor. Mai mult, magistratii se pensioneaza la 50-55 de ani, cu 80% din ultimul salariu, in timp ce bugetarii de rand trebuie sa se multumeasca cu un procent meschin din asa-zisul "punct de pensie".
Cat timp in sistemul bugetar se vor mentine discriminarile financiare grosolane in favoarea salariillor si pensiilor din Institutiile de forta ale Statului, orice discutie care ocoleste acest lucru dar clameaza insuficienta resurselor, mi se pare ipocrita.
Poate sa inventeze Statul roman nu doar pilonul 2 si 3 de pensii, ci si pilonul 100 sau alte smecherii financiare de acest tip, dar problema echitatii si corectitudinii pensiilor si salariilor bugetare va ramane tot nesolutionata.
Cat timp se va mentine discriminarea ticaloasa a bugetarilor "de rand" in favoarea bugetarilor "de lux" ( putini, dar care detin catusa sau arestul sau epoletii ), cetatenii nu vor putea constata care sunt beneficiile unui Stat civil si democratic.
Avand la dispozitie Institutiile represive ai caror angajati, excelent platiti si privilegiati fata de restul bugetarilor, nu au nicio raspundere personala si penala pentru activitatea lor, Statul roman va continua sa isi abuzeze cetatenii si sa incalce drepturilor omului.
Atat Parlamentul cat si societatea civila au devenit admiratorii si sustinatorii devotati ai procurorilor; ca o consecinta directa, protectia drepturilor si libertatilor individuale, desi consfintite in Constitutie, nu mai prezinta nicio importanata pentru guvernanti.
Putinii politicieni care indraznesc sa semnaleze aceste pericole la adresa democratiei sunt considerati "dusmanii luptei anticoruptie" si sunt infierati cu manie proletara de majoritatea presei si a societatii civile.
Actuala grila bugetara a pensiilor si salariilor nu face decat sa confirme preponderanta Statului atotputernic, birocratic si politienesc in raport cu cetatenii "de rand".
Sa nu ne facem iluzii: viitoarea Lege a salarizarii bugetarilor va consolida suplimentar existenta un Stat puternic, avand cizma vopsita "democratic'', insa asezata temeinic pe gatul cetateanului obisnuit.
Privilegiile, salariile si pensiile "bugetarilor de lux " se vor perpetua si vor creste, iar Parlamentul si societatea civila vor aplauda cu entuziasm continuarea in forta ( si excelent platita ) a luptei anti-coruptie.
Practic întregul sistem socio-politico-economic va trebui regândit din temelii. Din păcate calea nu e chiar clară, dar oricum va fi, va fi cu zdruncinături...
Iar pensiile speciale, cele pentru parlamentari, primari si magistrati sunt cateva mii in toata tara, nu din cauza lor sucomba sistemul.
Da, exista o problema de sustenabilitate, dar ea se datoreaza scaderii natalitatii, imbatranirii populatiei si tolerarii unui numar de milioane de paraziti sociali.