Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Avertizare de vreme rea: ploi torenţiale, vijelii, descărcări electrice şi grindină, în cea mai mare parte a ţării, până miercuri dimineaţă

Cer înnorat

Foto: Inquam Photos/Diana Oros

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de vremere rea valabilă în cea mai mare parte a țării până miercuri dimineață. 

Potrivit ANM, în următoarele trei zile vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp și izolat 40-60 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în după-amiaza zilei de duminică și în noaptea de duminică spre luni, în majoritatea regiunilor, iar în cursul zilelor de luni și marți, îndeosebi în sudul, estul și centrul țării.

Vremea se va răci accentuat, luni în vestul și nordul țării, iar marți și în celelalte regiuni. La munte, începând din noaptea de luni spre marți, precipitațiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1800 m va ninge și vântul va avea intensificări, cu rafale de 60 – 70 km/h, spulberând zăpada, avertizează ANM.

Meteorologul Mihai Timu a declarat la Digi24 că ar putea lua naștere și fenomene meteo extreme: cantități mari de apă acumulate în intervale scurte de timp, care ar putea provoca indundații, căderi de grindină de dimensiuni diferite, care ar putea să se depună în strat și vijelii puternice.

„Această masă de aer tropical va fi înlocuită treptat, de mâine noapte (luni - n.r.), dinspre vest, de un aer polar, și cum se întâmplă la schimbarea maselor de aer, se produc aceste fenom extreme”, a declarat Timu pentru sursa citată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult