Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Avertizare de vreme rea: ploi torenţiale, vijelii, descărcări electrice şi grindină, în cea mai mare parte a ţării, până miercuri dimineaţă

Cer înnorat

Foto: Inquam Photos/Diana Oros

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de vremere rea valabilă în cea mai mare parte a țării până miercuri dimineață. 

Potrivit ANM, în următoarele trei zile vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp și izolat 40-60 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în după-amiaza zilei de duminică și în noaptea de duminică spre luni, în majoritatea regiunilor, iar în cursul zilelor de luni și marți, îndeosebi în sudul, estul și centrul țării.

Vremea se va răci accentuat, luni în vestul și nordul țării, iar marți și în celelalte regiuni. La munte, începând din noaptea de luni spre marți, precipitațiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1800 m va ninge și vântul va avea intensificări, cu rafale de 60 – 70 km/h, spulberând zăpada, avertizează ANM.

Meteorologul Mihai Timu a declarat la Digi24 că ar putea lua naștere și fenomene meteo extreme: cantități mari de apă acumulate în intervale scurte de timp, care ar putea provoca indundații, căderi de grindină de dimensiuni diferite, care ar putea să se depună în strat și vijelii puternice.

„Această masă de aer tropical va fi înlocuită treptat, de mâine noapte (luni - n.r.), dinspre vest, de un aer polar, și cum se întâmplă la schimbarea maselor de aer, se produc aceste fenom extreme”, a declarat Timu pentru sursa citată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult