Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Azi la supermarket era reducere la sparanghel. Am cumpărat o legătură și mă gândeam pe cine am ajutat mai mult

sparanghel - Foto: Julian Stratenschulte/ AFP / Profimedia)

Foto: Julian Stratenschulte/ AFP / Profimedia

Azi era reducere la sparanghel la Lidl. Din Germania. 7 lei în loc de 9 lei legătura. Cu TVA cu tot. Am luat o legătură. E bun pe grill sau la aburi în unt și cu lămâie.

Ajuns acasă și scoțându-l din plasă, am început să cuget: oare am ajutat vreun român cumpărând sparanghelul din Germania? Cu siguranță, da.

Primul român pe care l-am ajutat am fost eu. Căci m-am ales cu o garnitură pe cinste. Și sănătoasă, și gustoasă (cică ar fi o plantă de pe vremea dinozaurilor).

Mi-am adus aminte că la casele de marcat și prin întreg magazinul era plin de angajați români. Și ei au fost ajutați atunci când am cumpărat sparanghelul din Germania. Lidl număra prin 2018 - ultimele date găsite la o căutare rapidă - vreo 5500 de angajați. Și a declarat un profit net de vreo 400 milioane lei. Și pentru angajați, și pentru profit a plătit impozite nouă, românilor. Deci, când cumpăr sparanghelul din Germania ajut alți români care îl aduc din Germania și îl vând pe aici.

Culmea e că sparanghelul din Germania se culege tot cu români de-ai noștri. Care vin de acolo cu salarii nete mult peste salariile de aici ce cer un nivel de pregătire mult mai mare. Deci, cumpărând sparanghelul din Germania am și vizualizat românul care va putea trimite acasă la familia lui extinsă banii necesari unui trai normal. Pe care, cei de pe aici, nu îl vor lăsa multă vreme să îl poată avea. Să stea domnule cu mâna întinsă! Ce îi trebuie lui sparanghel?

Nimeni nu poate garanta unui producător că un consumator va consuma de la el. Atâta timp cât e cu urechea plecată la consumator și îi face surprize plăcute, succesul e garantat. Niciodată nu producător produce în afara cererii potențiale. De fapt, asta înseamnă antreprenoriat: să pleci de la o potențială cerere de consum și să începi să aloci resurse ca să produci pentru cererea respectivă. corolarul e simplu: stimulând cererea de consum prin bani aruncați populist în aer ratezi esențialul. Totdeauna.

Germanul care produce sparanghel nu are nicio treabă cu stimularea consumului de sparanghel în România. Dimpotrivă. El produce pentru o piață ceva ce știe că poate avea căutare. Se alătură unor alternative de consum multiple. Aflate la concurență unele cu altele. Înțelege mult mai bine cum funcționează producția pentru piață. Întotdeauna pentru piață.

Foto: Martin Schutt / AFP / Profimedia

De aceea trebuie să apărăm cu determinare mecanismul imperfect al pieței. Să limităm la maxim distorsiunile intervenției etatice. Pentru a putea lăsa resursele să fie alocate de antreprenori prin harul lor. Prin încăpățânarea de a-și urmări scopul esențial - bunăstarea și profitul. Asumând greșelile și pierderile din spatele erorilor.

LE: Am văzut stângiștii criticând pe Violeta Alexandru că nu s-a dus la Găești și a plecat în Germania la românii de acolo să verifice condițiile lor de muncă. După acest text, sper că v-ați convins că frigiderul de Găești e la fel de „românesc” ca și sparanghelul de Germania.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă tot ați făcut căutare despre Lidl mai săpați oleacă și puneți aici și salariile nete ale unui angajat Lidl de la o filială din România și similar în Germania, condițiile de muncă fiind aceleași în cele două filiale. Extindeți și pentru Kaufland și alte magazine cu capital occidental așa cum ați făcut-o cu sezonierii agricoli.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Nu conteaza care sunt salariile pt. ca diferenta se regaseste in puterea de cumparare a neamului cat si a consumerismului prin volum mare de produse comercializate. La noi, romanul prefera beemveul, casa fitoasa la periferie cu impozit mic, ifeonul si hainele de firma, sa dea bine la dusmani/invidiosi si prieteni deopotriva. Volum mic, valoare mare, recirculare economica de rahat. Conteaza ca neamtul cumpara si Dacii, telefoanele sunt bune si daca sunt mai vechi de 1 an si nu musai papple, impozitele pe locuinte de duduie. ~800eu/an, iar hanele sunt bune si de la micro-branduri, de care se gasesc peste tot. Raman destui bani si pt. alte consumerisme. Bine, nu am mai intrat in micul detaliu ca romanul isi zideste banul in temelii, fara randament, pe cand neamul il,investeste in afaceri.
   • Like 0
 • Nu ii jeg de loc . Ii munca agricola grea dar nu ii jeg. Fiecare muncitor daca nu ii convine poate sa caute chirie , sa caute transport , etc. Dar nu o fac pt ca merg sa stranga bani nu sa traiasca permanent . Asa ca fac multe concesii . Cat de ajutat domnul meu autor nu ai ajutat pe cine trebuia. Trebuia sa cumperi sparanghel romanesc dintr-un magazin romanesc. E ca si cum ti-ai cumpara un Mercedes si spui ca ajuti Romania ca au o fabrica de cutii de viteza la Sebes.
  • Like 1
 • mda, cu siguranta te-ai gandit doar la partea frumoasa a lucrurilor..!
  n-ai vrea sa scrii si despre mizeria si umilintele prin care trec cei ce-l culeg?
  • Like 0
  • @ Iulian Dita
   Dan check icon
   Nu este ,nici o umilinta ,iar mizeria este exact asa cum ,,o produc compatriotii nostri ,Sa nu uitam ca ;;
   --Majoritatea sau cred ca toti ,,lucratorii vin din mediul rural ,unde nu au nici papa curenta acasa ,sau ,baie-wc cu apa , Unii poate ptr prima data beneficiaza de asemenea conditii , dar vorba ,,romaneasca Omul sfinteste locul ,, Iar ,romanul se pricepe foarte bine ,,la criticat ,barfit pe altii ,dar ,sa-si faca curat in cam. si locul unde traieste , nu face ,ptr ca ,,cunosc foarte bine situatia de acolo ,, Cat despre umilinta ? Ce umilinta ,adica daca ,,anagajoatorul plateste 2-3 000 euro ,,atunci trebuie lucrat de 2-3 000 de euro , si nu de 1 000 de euro ,Multi nu inteleg ,ce inseamna sa fii serios si sa-ti faci treaba constiincios , si nu ,,cu smecherii ,Sunt sigur ca sunt multi care ,le place ,ptr ca s-au acomodat cu sit. si viata merge inainte Asigurarea medicala ,functioneaza bine ,iar conditiile ,super , In rest sunt doar barfe si minciuni din partea celor care nu le place ,,munca onesta !!
   • Like 1
  • @ Dan
   Se vede ca nu ai habar.... nimic din ce ai scris nu e adevarat.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult