Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Sclavii” care pleacă și care rămân. Stigmatizarea socială în vreme de covid: românii care se duc să muncească „la sparanghel” în Germania, noii căpșunari

aeroportul cluj - Foto Inquam Photos / Raul Stef

Foto Inquam Photos / Raul Stef

Din păcate sărbătorile Pascale care vin nu ne ajută deloc pe unii dintre noi să fim mai pioși. Am citit recent articole și opinii incriminatoare referitoare la românii care au decis să plece în Germania pentru a lucra sezonier în fermele de acolo și cum au fost înghesuiți pe aeroportul din Cluj.

Aceștia au fost numiți „sclavi” ai vesticilor și „purtători de Covid, care după ce se vor îmbolnăvi acolo se vor întoarce să fie tratați în Romania”.

Am să mă refer pe rând la cele două descrieri de mai sus. În primul rând observ cu tristețe că încă suntem un popor destul de ignorant în ceea ce privește munca și statutul social. Ne comportăm ca și cum am avea caste sociale, deși lucrul acesta nu este valabil în România. Cei care lucrează în construcții, în ferme, în fabrici, în restaurante, în aziluri pentru bătrâni sunt imediat catalogați ca făcând „munci de jos” – avem până și o sintagmă pentru lucrul acesta - iar abilitățile lor intelectuale și sociale sunt automat judecate ca fiind minime. Noi încă nu știm că „munci de jos” nu există și că toate joburile există pentru că toate sunt esențiale, în unele cazuri chiar mai necesare decât alte „joburi de sus”.

Suntem o țară plină de absolvenți de facultăți dubioase, pentru că multora le e frică de statutul social care li se va atribui dacă nu au o diplomă.

Acest stigmat face ca salariile la noi, în domeniile acestea, să fie foarte mici, adâncind și mai mult lipsa forței de muncă. Mulți români pleacă într-adevăr pentru salarii mai bune, dar pleacă și pentru modul cum sunt percepuți în societate. Cum vor fi judecați de prietenii copiilor lor, când aceștia vor spune la școală că tatăl lor e strungar sau mama lor lucrează în fermă? Ca să nu mai pomenesc de jobul de „femeie de serviciu”.

În Marea Britanie, unde locuiesc, un șofer de autobuz sau un lucrător în construcții câștigă mai mult decât cineva care face o muncă de birou în customer service. Majoritatea tinerilor își iau un job part-time în timpul facultății (vânzători, chelneri, spălători de vase, lucrători în fabrici cu jumătate de normă, în sere) sau își iau un an liber înaintea începerii facultății când doar muncesc pentru a strânge bani pentru viața de student. Asta mărește empatia în societate, iar stigmatizarea socială pe bază de loc de muncă nu prea există.

Mulți îi numesc „sclavi” pe compatrioții noștri și afirmă că germanii, spaniolii, englezii etc nu fac muncile acestea. Cu siguranță că există și germani, englezi, spanioli care lucrează cot la cot cu românii și cu siguranță contează și că aceste țări produc și pentru export, nu doar pentru consum intern, fiind nevoie de resurse de forță de muncă și din afară.

Cât privește ideea vehiculată că cei plecați la muncă „se vor îmbolnăvi și vor veni să fie tratați în România”, cred că este destul de evident faptul că, având contracte de muncă, automat au și asigurare medicală și vor fi tratați în Germania, unde există unul dintre cele mai bune sisteme medicale din Europa, cu cele mai multe paturi de terapie intensivă și unde este una din cele mai mici rate de mortalitate din lume.

Dacă vin, de ce vin, dacă pleacă, de ce pleacă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte multi din cei care scriu aici nu au citit povestioara "Acul si Barosul".Cred (parerea mea ) ca Bucurestiul poate functiona (si Romania) fara parlament cca o luna dar nu cred ca poate rezista fara cei care colecteaza resturile menajere ..Care ar trebui sa fie mai importanti din punctul de vedere al muncii si care din punctul de vedere al salarizarii .?
    • Like 0
    • @ Gheorghe Fedorca
      check icon
      O luna ? Romania ar functiona mai bine fara parlament cateva secole.
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Acum vor si englezii romani pentru agricultura, și cauta sa organizeze chartere. .
    GR Mihai, faci bre zidurile alea odată? Ca pleacă toți sa muncească la exploatatatorii occidentali, de bine ce-o duc la aia locali! Pune-i și sârmă ghimpata și înaltă tensiune, ca oamenii sunt spălati pe creier de corporații și vor sa fugă pe capete din rai...
    • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Cand oamenii fug de la exploatatorii care le dau mai putin la exploatatorii care le dau mai mult solutia nu este sa fortezi oamenii sa nu fuga, evident. Ci sa rezolvi problema exploatatorilor. Pentru asta un zid chiar este util, punem toti exploatatorii intr-un loc si construim un zid in jurul lor.
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Gasiti doua diferente:
      "...problema exploatatorilor. Pentru asta un zid chiar este util, punem toti exploatatorii intr-un loc si construim un zid in jurul lor.". Gr. Mihai, 17 Aprilie 2020
      vs
      "lupta împotriva exploatării capitaliste la sate trebuie dusă prin aplicarea unei politici de îngrădire a chiaburimii" - Plenara Comitetului Central, 3-5 martie 1949
      Unde mai facem deci urmatorul canal?
      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Nu imi este rusine sa admit ca omenirea pe ansamblu ar duce-o mai bine daca niste oameni nu s-ar fi nascut. Sau daca s-au nascut daca nu ar mai trai. Este un lucru poate trist dar adevarat.

      Eu prefer Siberia, sa pastram traditia.
      • Like 1
    • @
      Parerist check icon
      Exact, omenirea are nevoie de o noua "solutie finala"!

      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Confunzi cu alt idol al globalistilor, care era nitel mai la dreapta :)
      Oricum majoritaea oamenilor chiar asteapta solutia finala pentru hoti, criminali, violatori, exploatatori, papusari din umbra, rentieri, etc.
      • Like 0
  • Prietene care comentezi subiectul asta cu tot respectul dar esti rau pe langa...E un subiect la care mai bine taceai.Tot timpul se gaseste un destept zic eu si "platit" altfel nu vad de ce ai incerca sa dai tu explicatii adecvate psihologice de ce acesti “sclavi” care sa o o zicem pe fata SUNT SCLAVI se iau si pt bani in plina pandemie se caca pe semenii lor ognorand niste reguli clare pt TOATA LUMEA SI PT BINELE TUTUROR si se iau se duc si mananca si rahat pt bani ca si cum aici nu ar putea trai sau nu ar avea ce manca majoritatea dintre ei lasandu-si terenurile acasa nelucrate..Iar faza asta ca lumea ii ignora ca ii priveste de sus iara nu tine prietene explicator de situatii de rahat pt ca in romania si marele patron de spalatorie neavand oameni pe cine sa angajeze la magazine ,spalatorii,restaurante etc pai EI PATRONII lucra cot la cot sau de cele mai multe ori in locul unui angajat suportand si toate rahaturile statului prin toate toate controalele lor.Scalvii astia sigur nu merg pt aprecieri daca ar fi sa fie apreciati ar trebui sa tanjeasca pt aprecierile propriilor semeni frati ,parinti ,prieteni cu care au copilarit nu a unor oameni care le ofera 6 euro la ora si daca e bai ii da afara pe loc fara perioada de preaviz...Iar daca tot ai mentionat de sistemul englezesc care este intradevar cel mai bun sistem din lume si pe care angajatii bugetari din romania nu sunt in stare sa il preia ma refer ministerul muncii din nou esti pe langa ,nu e vorba de umilinta de forma calificarii desi incolo am vazut ca vrei sa ii induci oamenii in eroare e vorba de faptul ca sistemul de munca in anglia este f bine organizat odata angajat intrun tip de meserie nu ti e in interesul tau sa il schimbi f des pt ca acolo toate meseriile sunt in general f bine platite dar pt a ajunge pt un high payrate trebuie sa parcurgi niste timpi chiar si multi ani timp in care schimband locurile de munca si meseriile des nu vei ajunge sa castigi f mult.In Anglia sunt carduri ex conatructii odata ce intri pe un santier ai un card de incepator cu o rata mica de plata in timp poti parcurge alte tipuri de card in conatructii carpenter,sau sa pui rigips sau zodar sau sa puo heamuri sau faiantari si rata de plata sare sus automat.Concluzia e ca exemplul cu anglia si umilinta de sclavi nu are nici o legatura deci exemplul dat e dvs ca vai noi ignorantii de romani izolati in case cum ne uitam noi de sus si ii facem sclavi pe cei ce merg la sparanghel nare nici cea mai mica legatura cu motivul pt care ii numim sclavi pe idiotii astia mancatori si de cacat care nu au nici un dumnezeu doar banul.Cat despre asigurarile medicale in germania sa nu uitam ca in orice spital din europa desi au grija de tine ,.....dar pana la urma tot un mancator imigrant estic ramai pt ei pe care daca noi semenii nu ii respectam ei nici pe atata..Adica poti sa mori exact la fel ca in spitalele din Romania.
    Iar tie cel care comentezi acest subiect nu stiu a cui intwres reprezinti si esti platit pt asta dar credema cand iti spun vremurile de manipulare in masa a oamenilor a apus demult chiar daca uni sunt de la tara sa zic asa..
    • Like 0
    • @ Tomi Tomi
      check icon
      Eu stiu interesul cui il reprezinta doar ca nu cred ca au apos inca vremurile de manipulare. Dar vor apune :)
      • Like 0
    • @ Tomi Tomi
      Postezi niste prostii...nu e nimeni sclav in Occident ...Sclavi sunteti doar voi cei care va vindeti pentru doi mici si o bere...
      • Like 1
    • @
      interesul ocultei mondiale...nu-i asa...?
      • Like 1
    • @ Vall Dinn
      check icon
      Nu.
      • Like 0
  • "Dacă vrei să cunoşti caracterul cuiva, uită-te la felul în care-i tratează pe cei de la care nu poate câştiga nimic"- George Bernard Shaw. Ergo, suntem un popor inferior ce nu a ezitat sa își arate hidoasa față orice de cate ori a avut ocazia în ultimii zeci de ani.
    Romania nu e doar țara conducatorilor, a "elitelor", a bugetarilor ori securistilor, ci a tuturor celor născuți, crescuți aici, și nu numai... Când românii trimit miliarde de euro în țară, de multe ori depășind investițiile străine îs mumă, altfel ciumă. Da știu, trăim niște evenimente deosebite, dar am uitat oare cu ce se ocupau guvernanții noștri în februarie, ce a făcut ministrul sănătății la declanșarea stării de urgență, ce au făcut toate guvernele de până acum pentru sistemul de sănătate? De ce ar trebui să fie mai responsabili cei care nu au nimic decât cei care au totul ?
    • Like 0
    • @ Coman Nicolae
      check icon
      Daca ma uit ce fel au tratat occidentalii pe cei de la care au putut castiga ceva, gen coloniile din Africa, observ ca suntem chiar un popor superior din genele caruia se poate construi o viitoare pace mondiala. Din gene de german sau francez clar nu.
      • Like 0
  • storo check icon
    Cred ca aici trebuie separate lucurile:
    1. ce s,a intimplat la Cluj (si probabil si in alte parti) nu e vina emigrantilor ci a administratorilor locali (de aeroport,de parcare, de transport, etc) - acum se vede cit de imbecili sint multi dintre sefii nostri de zi cu zi....
    2. cei care s-au intors in Ro acum citeva saptamini au facut-o pentru ca firmele unde lucrau in Italia, Spania,etc s-au inchis din cauza Covid, si nu ca au vrut sa fie acasa de Pasti (ca doar nu vii de Pasti cu doua luni inainte !!!) - de acord ca multi dintre ei au fost purtatori de de virus, dar,din nou, nimeni nu i-a intrebat de sanatate ( la propriu) la granita - vezi pct 1, mai sus.
    3. cei care pleaca acum au tot dreptul din lume sa o faca ! Nu au fost fortati,obligati, trimisi, etc ! Este decizia LOR ! Multi dintre ei au mai fost (si chiar sint apreciati pt ca fac treaba de calitate) deci stiu la ce conditii de munca merg. E adevarat ca exista situatii in care nu sint platiti corespunzator si sint abuzati dar ...aspectul asta exista oriunde in lume, chiar si in Romania ! ( chiar si in Ro ??hmm,n-as fi crezut ... !) Citi dintre noi cei care azi prestam la o firma A, miine ne mutam la o firma B pt un salariu mai bun ? E vreo problema ?
    4. '' Sclav'' esti in momentul in care lucrezi pt un patron, mai mic sau mai mare. Pt ca si daca esti mare scula de manager la o firma ''de renume mondial'' tot ''sclav'' esti, doar cari dupa tine un laptop si raspunzi la telefon 24/7 .
    5. Astia care o dau inainte cu ''sclavii'' , au cules vreodata niste capsuni de pe cimp ? Sa vada cum e sa stai cu fudul in sus si capul intre genunchi,alegind, sortind, culegind,indiferent daca e vint,ploua sau arde soarele, 10 ore pe zi? Pt ca la fel se culeg si capsunii din Oas, Arad sau aiurea, nu numai prin Spania si Germania....Si asta e valabil si pt toate legumele si fructele ce nu se pot culege mecanizat dar fara de care vai ! viata ni se pare un dezastru....
    6. Acesti oameni plecau in fiecare an in Occident pt munci agricole si pina azi nu i-a bagat nimeni in seama....cum de brusc toti formatorii de opinie/politicieni/luzari tv/alti paduchi social media ''mor'' de grija lor acum ??
    • Like 3
  • D-le locuitor al UK! Incercati sa induceti opinii aiurea. Exista diferente valorice intre tipurile de activitati pe care le face omul! Si valoarea este un criteriu de asezare a acestora sau a orice altceva pe o scara pana la urma! Chiar daca ne ferim sa diferentiem si sa facem asta rostind cu voce tare, va propun sa va ganditi la un profesor de exemplu, cu educatie universitara, cu o conditie fizica si psihica normale. Ar fi el capabil sa devina "sparanghelist", tot asa, de exemplu? Dar invers pe "sparanghelist" il poti lua de pe camp si-l pune la catedra? Exemplul este intr-adevar unul extrem, dar nu asta-i important ci relevarea unui criteriu de a aseza in ordine valorica activitatile umane. Pot fi si altele. Daca intelegeti. Nu spunem cu voce tare lucrurile acestea, dar cati gandesc asa? Sintalitatea unei societati la un moment dat, pana la urma, este data de gandurile si comportamentele majoritatii, nu a catorva „alesi”. Chestia cu femeia de serviciu egal orice altceva e un basm sinistru.
    Despre romanii nostri migratori as zice doar un lucru, trecand peste legea pe care ei o incalca si eu trebuie sa o respect si vreau sa o respect. Am crezut ca au venit in tara in principal sa petreaca sfintele sarbatori cu familiile lor, in conditii de carantina cum or fi ele, dar impreuna cu cei dragi!. Presedintele Iohanis e disperat ca vor veni altii de sarbatori. Si ce sa vezi ! Romanii nostri, care apropo aveau si inainte de a porni in valuri spre Romania contracte de munca si asigurari de sanatate si tot au fugit din Germania renuntand la tratamentul medical minunat pe care ar fi putut sa-l primesca acolo, spre tarisoara noastra, si-au lasat brusc familiile si odata cu Pastele catolic si imediat cu cel ortodox au zburat inapoi in Germania sa-l sarbatoreasca prin munca. Nu de alta dar se usuca sparanghelul si ei trebuie sa-l salveze, spun asta fiind putin rautacios. Despre semnificatii cred ca s-ar putea scrie un intreg articol. Eu ma opresc. Dar cu ce sentmente?
    • Like 2
    • @ Leonida Conu
      Delia MC Delia MC check icon
      Coane Leonida, e vorba de 2 categorii distincte: cei care au pierdut munca (de obicei neagră) și n-au venit în țară de Paște (cu mai mult de o lună înainte!) ci că-i prindea tăvălugul fără mijloace de subzistență (chirie, mâncare, etc). Unii s-au întors pentru sau la îndemnul rudelor din țară. Dacă nu muncești legal n-ai nici asigurare de sănătate iar solicitarea ajutorului social durează.
      Culegătorii de sparanghel si căpșuni sunt sezonierii care au plecat an de an 2-3 luni la muncă. Pur și simplu un fenomen despre care nu s-a știut iar acum ține primele titluri în presa de scandal gen antene.
      • Like 3
  • La "rumâni" munca, în toate regimurile, a fost, doar, cântată. În rest desconsiderată, evitată, rușinoasă, degradantă. Toți, câți au putut, intr-un fel șau altul, au căutat să se dea intelectuali, indiferent de faptul că nu stiu vorbi corect românește, nu stiu scri. Cât s-a încercat inocularea patriotismului și nimic, din contră. Nici macar nationalismul nu a prins. Nici nu avea cum in aceastamestec. Asta pentru că propovăduitorii, elita falsă este, a fost și "promite" a fi alcătuită din impostori, oți, descurcăreți, putori, trădători și vânzători de tot, indivizi fara educație, mercantili. Asta a fost clasa politică roșie, asta a rămas aproape întreaga clasă politică. Poporul a deprins tot ce-i mai rău, pentru a putea supraviețui în această eternă cloacă. Românii sunt cei dintâi și cei mai răi proprii dușmani. Chiar dacă, uneori, aparent se fac că vor numai bine.
    • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      Stai sa vezi cat de desconsiderata, evitata, rusinoasa e considerata munca de patronii capitalisti :)
      • Like 0
  • Ca vreti sau ca nu vreti, cei care au plecat in aceasta perioada din Romania, pot fi considerati, fara nici o retinere, inconstienti. Atat pentru ei, cat si pentru Romania si tarile spre care si-au luat zborul. Motivele sunt multiple si nu intru in detalii. Fiecare poate sa le gandeasca si sa le gaseasca.
    Inconstientii care pleaca si au plecat spre muncile sezoniere din Europa, in conditiile crizei actuale generate de COVID-19 se pot baga in doua mari categorii:
    1. ori sunt "sclavii" europeni ai tarilor puternice (Germania, Franta, Italia etc), ce oricand pot fi trimisi inapoi (dupa cum s-a intamplat de atatea ori pana acum) si pe care tarile "adoptatoare" sezonier nu dau prea multi bani si, in afara perioadelor sezoniere, ii desconsidera in totalitate. Chiar daca acolo apar in documente ca si "lucratori sezonieri in agricultura", mentalitatea de "untermensch" e inca activa si actuala in multe creiere.
    2, ori sunt carne de tun pentru Romania, putand fi sacrificati pentru banii pe care guvernele incapabile si retarde ale Romaniei cred ca ii trimit in tara, in diferite forme.
    Ca sa nu spun ca, la o privire generala (the big picture), fac parte din ambele categorii.
    Si intr-un caz si in celalalt, statutul acestora nu este deloc unul de invidiat. Dimpotriva. Mare parte a vinei pentru aceasta stare de fapt sunt ei insisi, prin decizia luata, de a face parte dintr-una din cele doua categorii.
    Ca decizia e a lor, nu-i problema celorlalti conationali, efectele fiind suportate de ei si familiile lor. Insa cand aceasta decizie influenteaza marea masa a populatiei, in mod firesc si efectele se repercuteaza asupra aceleiasi populatii. Asa ca, autoritatile statului, ca si organisme de actiune si reprezentare a populatiei, ar fi trebuit sa ia masuri de protejare, in primul rand, a marii majoritati si dupa aceea sa se gandeasca la minoritatea inconstienta. Dar cum in Romania tot ce e ilogic este logic, nu e de mirare ce s-a intamplat la aeroportul din Cluj.
    Pentru a stavili eventualele comentarii de genul celui de mai jos ("...înțepenit butonul televizorului la Antene") subliniez faptul ca in nici un caz nu le port vreo ranchiuna acelor romani, pe care eu i-am numit :"fara tara, fara trai, neacceptati de nimeni, dar munciti de toti:". Dimpotriva, i-am compatimit si ii compatimesc, asa cum i-am ajutat ori de cate ori m-am intalnit cu ei in Europa (si nu numai) si sper ca o voi mai putea face si de acum incolo.
    • Like 5
  • Reprezentant al sindicatelor germane: "Oamenii nu au voie să părăsească barăcile"
    Haosul de pe aeroporturile din România nu ar trebui să continue şi la fermele unde sunt aşteptaţi sezonierii. Szabolcs Sepsi din cadrul proiectului Faire Mobilität a vorbit cu DW despre situația muncitorilor români.


    Szabolcs Sepsi lucrează în cadrul unui proiect organizat de DGB la Dortmund
    Szabolcs Sepsi

    Deciziile luate la Berlin şi Bucureşti în privinţa muncitorilor sezonieri sunt pe primele pagini în presa din Germania şi România. Cum apreciați, din perspectiva sindicatelor germane, evoluțiile din ultimele zile?

    Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste.

    Consilierea directă în centrele din cadrul proiectului Faire Mobilität nu este posibilă în aceste momente de criză. Ce alternative există pentru cei care caută ajutor?

    Am deschis o linie telefonică, unde cei interesaţi pot fi consiliaţi sau informaţi. Apelul este gratuit şi consilierea se face inclusiv în limba română. Numărul de telefon, pentru vorbitorii de română, este: 0800 0005602.

    Care credeţi că vor fi provocările în zilele şi săptămânile ce urmează?

    Personal, îmi pun multe întrebări. Ce se întâmplă atunci când angajatorul nu plăteşte salariul minim? Ce va fi de făcut dacă angajatorii vor scădea din venit preţul biletului de avion? Sau vor reține din plăți costuri exagerate pentru cazare și masă? În anii trecuți, ne-am confruntat foarte des cu astfel de probleme.

    Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul.

    BdT - Spargelernte in Südhessen beginnt
    Mă deranjează în mod deosebit că, până acum, s-a tot stipulat că sezonierii sunt prost plătiți, pentru că piața liberă reglementează situația. Acum, când lipsesc forțele de muncă din agricultură, poziția lor în negocieri este bună, ar putea insista asupra unor salarii mai mari. Dar piața liberă este acum complet paralizată, prin mijloace juridice. Sezonierii nu își pot alege singuri pentru cine să lucreze. Ei nu au dreptul decât să se înscrie pe o listă prin care să își manifeste dorința de a veni în Germania. Condițiile contractuale au fost stabilite de Asociația Agricultorilor Germani și de guvernul federal unilateral, în defavoarea angajaților. Nu au avut loc niciun fel de negocieri. Și oamenii care vin nu pot spune: nu îmi convin condițiile de la această fermă, schimb angajatorul, dat fiind că mulți caută forță de muncă în aceste zile. Opțiunile pe care le aveau le-au fost anulate prin mijloace juridice, toate fiind motivate de măsurile de carantină.

    Este carantina, în varianta adaptată pentru sezonieri, eficientă?

    Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt "carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci", sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Chiar aşa? Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania.
    • Like 1
  • Din pacate, contrar ideii ca pandemia uneste, din romani a scos la suprafata tot ce e mai hidos, Prietenul la nevoie se cunoaste. De la cererea unor trogloditi sa li se inchida, celor care se intorc, granitele in nas si sa fie impuscati la frontiera daca nu respecta, pana la insultarea celor care pleaca acum, e o campanie intensa de denigrare si incercare de asimilare a Diasporei cu pleava societatii, campanie initiata si sustinuta de psd. Sunt multe de spus, dar se pare ca romanii au cam fost asa intodeauna, (de ex. calugarul Rogerius, in "Carmen Mizerabile" spune cam acelasi lucru). Dincolo de dorinta ancestrala "sa moara si capra vecinului", acum apare si afaceristul Becali, behaind : "Da! Sa trimitem sclavi Germaniei ( nu-i nici o problema daca se imbolnavesc- in definitiv e dorinta lor sa plece) dar SA-I TRIMITA STATUL in conditiile impuse de acesta, prin negocieri, nu fiecare persoana in parte". Ca si cum ar trimite niste oi la tuns. Alta categorie sunt ipocritii, care varsa lacrimi cu galeata de mila saracilor romani, care sunt "carne de tun", numai pentru ca niste capitalisti perfizi si fara nici un sentiment crestin, (din mult hulitul Occident) vor sa mai scoata niste banuti. Dincolo de astea, tot respectul pentru personalul medical, care isi risca viata, pentru cei care pleca si pentru romanii de bun simt care "inca mai au suflet". Ar trebui ca acestia sa se simta solidari si sa inlocuiasca pe cei "putrezi" din societate,
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
text: Cristina Stoica / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon