Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Plagiatul lui Cîmpeanu. Este cel mai grav moment în care Educația din România s-a aflat în ultimii treizeci de ani

Sorin Cîmpeanu/ Foto: inquam Photos

Foto: Inquam Photos

Bănuielile privind plagiatul domnului Câmpeanu au devenit astăzi certitudini.

Nu mai este nici o urmă de îndoială că, în lumina demersului jurnalistic al Emiliei Șercan, ministrul Educației se face vinovat de furt intelectual și impostură academică. Așa se explică râvna cu care a căutat să îngroape plagiatul sub un morman de chichițe juridice în proiectele de legi ale educației. Nu doar pentru a-l acoperi pe cel al prim-ministrului Ciucă, ci și pe al său personal.

Cred că este cel mai grav moment în care Educația din România s-a aflat în ultimii treizeci de ani. Și am avut, slavă-domnului, destule. Dacă acest episod va rămâne, ca multe altele, la capitolul diverse, va fi o pată imposibil de șters vreodată de pe imaginea noastră, a celor care lucrăm în școli. Profesori, părinți și elevi vom purta pe umeri povara unui moment în care am acceptat, ne-am plecat capul în fața unui om care a ajuns ministru prin minciună. Dacă vrem să nu ne crape obrazul de rușine cu un asemenea ministru, toate asociațiile profesorilor, organismele reprezentative ale părinților și elevilor, partenerii instituționali și orice om care are cât de cât legătură cu sistemul nostru de învățământ, trebuie să reacționeze ferm și fără ezitări. 

Domnul Câmpeanu trebuie să plece de la conducerea Ministerului Educației. Acum. Neîntârziat.

Dacă suntem de acord cu această rezoluție, primul pas este să oprim orice dialog instituțional cu domnul ministru. Nu va pleca de bunăvoie iar de petițiile noastre îi pasă prea puțin. Fac acest apel către asociațiile elevilor, profesorilor și părinților. Orice hârtie, discuție, orice înțelegere agreată cu domnul Câmpeanu nu face altceva decât să valideze frauda academică la cel mai înalt nivel din Ministerul Educației. Invit asociațiile și organizațiile non-guvernamentale care colaborează cu această instituție să sisteze orice proiect pe care îl au în lucru până când ministrul își va prezenta demisia. Nici nu mai contează cât de necesare sunt aceste proiecte. Imaginea ministrului plagiator se va răsfrânge și asupra dumneavoastră iar munca va fi fost în zadar.

Cel mai important pas trebuie să-l facă oficialii din Minister. Domnilor secretari de stat, doamnelor, domnilor directori și inspectori! Cu fiecare secundă cu care întârziați să vă delimitați de ministrul plagiator, vă faceți părtași la cel mai grav caz de furt academic din istoria instituției. Toată cariera dumneavoastră, imaginea publică, proiectele pe care le-ați făcut până acum vor sfârși în derizoriu, târâte în mlaștina în care vă scufundați alături de Câmpeanu. Acum, în al doisprezecelea ceas, aveți o fărâmă de demnitate și spuneți-i ministrului să plece. Nu sunteți acolo în nume personal. Reprezentați peste trei sute de mii de profesori și mai bine de trei milioane de elevi.

Dacă vreți să ne mai priviți în ochi de mâine încolo, cereți-i demisia sau plecați dumneavoastră.

Va fi o perioadă de blocaj instituțional dar nu are cum să fie mai rău decât e acum. Toate valorile și principiile pe care le reclamă sistemul nostru de învățământ sunt zero barat dacă-i permitem acestui ministru să rămână în funcție.

Nu petiții. Nu lamentări și resemnare.

#BoicotInstitutional până când domnul Câmpeanu își prezintă demisia.

Acum.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu pun o intrebare. E cineva care nu a plagiat in tara asta?. Ce credeati, ca fabricile de diplome nu o sa dea rezultate? La cat profit au facut din emiterea hartiilor stampilate, trebuia si o justificare sau o legalizare a prostiei pe bani multi.
  • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Chestia asta cu plagiatele s-a banalizat atât de mult, încât nu mai stârnește nicio emoție. Ca și subiectele pe temele justiției, corupției etc... Sunt publicații care nici nu le mai iau în seamă. Au trecut vremurile "bune" când Dragnea și acoliții săi enervau într-atât poporul, încât sute de mii de oameni umpleau, în weekend-urile geroase, Piața Victoriei. Acum, o fizionomie de boschetar gătit în țoale de revelion, cum apare frecvent dl Ciolacu, nu mai produce deloc indignare. Crize peste crize, Covid-Putin-rușii-război-bombe-exod la granițe, foamete-incendii-uragane-inundații-topirea ghețarilor-bomba atomică-sfârșitul civilizației... și, de ieri, și Giorgia Meloni... Cui naiba, îi mai pasă de plagiatele unui Câmpeanu de la USAMV? Când știm bine, deja, că bună parte din universitari au păcătuit prin plagiate, când aproape toți politicienii care și-au tras doctorate în CV, știm bine că le-au fraudat. Uite-așa, mai vine o doamnă Șercan chinuită de o marotă și cinci protestatari care întind un banner în fața unui minister. Măcar de ar stârni un val de preocupare care să rezolve problema! Știm bine însă cu toții că nu se va întâmpla.
  • Like 1
 • PRIMUL PLAGIATOR AL ȚĂRII este generalul ciucă!!! Până acest prim-sinistru NU va dispărea din peisajul politic, nici o nădejde de îndreptare. ĂSTA e programul „ROMÂNIA EDUCATĂ”...
  • Like 3
  • @ Friedrich-Wolfgang Ehrmann
   Nume check icon
   Intr-o societatea normala ar trebuie sa plece, dar cel putin in aceasta perioada nu va pleca. Oricum, daca printr-o minune va pleca nu se va schimba nimic nicaieri. Si nu are o foarte mare legatura cu faptul ca ai un ministru care a plagiat sau nu. Ci pentru simpul fapt ca marea majoritatea a celor care ar putea sa faca schimbarea nu doresc sa faca schimbarea ca sa nu isi piarda privilegiile si sa mentina in conitinuare o pozitie dominanta sau chiar abuziva asupre cetatenilor. Al doilea motiv este ca nu stiu cum sa faca schimbarea. Si apropo, aceste persoane care nu pot sau nu stiu nu sunt anonimi. Ci fac parte din familia noastra, sunt vecini, sunt prieteni, sunt prieteni ale unor prieteni, prin urmare de fapt sunt noi toata societatea romaneasca.
   • Like 0
 • Mă întreb (retoric) care este atitudinea lui Iohannis ( nu-i mai spun domnul unei persoane care este lipsită de o minimă morală - să treci cu nonșalanță de la „ciuma roșie la o apreciere jenantă nu oricine poate să o facă ) în această problemă. Oricum a impus și susține un prim ministru plagiator. Obsesia doctoratelor și a nenumăratelor studii al n facultăți seamănă perfect cu obsesia aristocrației comuniste- cu cel mult 7 clase- de a avea o patalama de studii superioare, studii făcute ca în povești - într-un an câți alții în 10.
  • Like 2
 • Nume check icon
  Nu cred ca este un momentul cel mai grav din istoria "educatiei" din Romania. De 30 de ani suntem la acelasi nivel, cu sau fara plagiatul lui Cimpeanu. DA, trebuie sa plece cu siguranta, dar acest lucru nu va rezolva "educatia" in Romania. De ce? Pentru ca cei care lucreaza de 30 de ani in "educatie", persoane pe care le vezi in scoli, dar si persoane din spate din inspectoaratele scolare si ministere, etc. etc. sunt tot acolor. Iar cei are au venit dupa ei in ultimii ani au niste mentori extraordinari. Noi tot ne legam de ministrii - mai mult sau mai putin pe merit - in loc sa ne legam de cei din spatele acestora care nu vor sa faca schimbare sau nu stiu sa faca schimbare, sau in cel mai rau caz o combinatie intre cele doua.
  • Like 0
 • Acest scelerat trebuia de mult sa dispara. Tot ce a facut, fara nicio exceptie, a facut spre raul generatiilor viitoare. Pur si simplu a transpus in fapte, fara a incerca nimeni sa-l opreasca, oare avem diriguitori numai cretini rau voitori? tot ce i-a treut prin capatana. La fel de rau precum androneasca. Pe ce considerente sunt numiti ministrii astia, acesti indivizi care sunt o rusine a natiei? Cati bani si de unde dau pentru a fi numiti si mentinuti, in pofida imbecilitatii lor, in functie? Cui dracu dau acesti bani? Unde te uiti doar tembeli incompetenti> Avem in prezent o panoplie de ministri, unul si unul mai cretin. Un cretinoid la simpla aparitie, un dancu la aparare - un nimeni, un nimic; un grindeanu la transport - un infatuat, un dobitoc, o mazeta a lui dragnea si tariceanu; un daea - un mos basina, o caricatura hada; un nevolnic precum virgil popescu la energie; o firea total inutila, o hoata al carei loc este la puscarie; un rafila - un criminal nesimtit, flegmatic si puturos, o nulitate in domeniu. Dati-mi voi unul bun de ceva! Eu nu gasesc. Tot guvernul, toate institutiile statului, intreg parlamentul este populat de lepre analfabete, hoate si lacome, fara scoala si educatie elementara.
  • Like 0
 • Cri Cri Cri - ei o sa scape iar si noi tot cu buza umflata ramanem. Nimic nou sub soare.
  • Like 0
 • Dl Sinistru al Invatamantului.
  • Like 1
 • Dl Cîmpeanu nu este un înger.
  Mi-e teamă însă că nici contestatarii gesturilor sale.
  • Like 2
  • @ Mircea Ordean
   Bravo domnule, ati studiat bine la scoala politica a comunistilor
   Abate atentia auditoriului de la fapte, asupra acuzatorului!
   Nu e vorba ca dl Campeanu ar fi vreun inger, ci ca dl MINISTRU Campeanu a furat, nu recunoaste si incearca sa isi acopere urmele, din pozitia pe care o are.
   • Like 5
  • @ Ovidiu Grigore
   dl MINISTU al INVATAMANTULUI
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult