Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum văd lideri din tech viitorul jurnalismului? Invitați la EIDOS Talks #5: Beniamin Mincu – Elrond Network, Arina Ureche - BRAT, Sebastian Cochinescu - Tailpath și Vladimir Oane - Deepstash

Eidos Talks, ep. 5

A apărut episodul 5 din seria EIDOS Talks - proiect dedicat analizei amenințărilor la care este supusă presa și industria știrilor cu impact social din România.

Marian Hurducaș, consultant marcomm și fost jurnalist, e moderatorul acestei ediții unde caută răspunsuri la întrebări importante pentru viitorul presei.

Mai are jurnalismul vreo șansă de izbândă în noul climat tehnologic? E despre a se adapta sau despre a se reinventa? Poate găsi noi modele de business și noi canale de venit pe măsură ce internetul intră în următoarea fază de dezvoltare odată cu atenția crescută asupra tehnologiei blockchain?

Web 3.0 vine cu perspective noi asupra lumi în care trăim, dar întrebarea care va rămâne pentru o democrație funcțională, pentru adevăr, este dacă jurnalismul se poate adapta, dacă-și poate consolida poziția în societate, dacă se poate finanța singur și dacă-și poate păstra principalele două rolului: de infomare și educare.

Invitații care au încercat să ofere răspunsuri sunt:

Arina Ureche, director general BRAT - Biroul Român de Audit Transmedia. Are o vastă experiență în media și în statistică.  

Sebastian Cochinescu, fost om de media, mai exact publishing, care a inovat constant în acest domeniu. Sebastian este în prezent antreprenor în serie. Este fondator TailPath, start-up care folosește tehnologia blockchain pentru a face tracking pentru bunuri. Soluția lui a fost folosită inclusiv de NATO. 

Vladimir Oane, antreprenor cu exit-uri notabile în domeniul tech și al căruia nou start-up, Deepstash, a fost catalogat drept start-up-ul anului 2020 de către ANIS - Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România. Vladimir are experiență cu segmentul social media al media, cu împachetarea și livrarea conținutului multimedia. 

Beniamin Mincu, fondator al Elrond Network, start-up românesc evaluat la începutul acestui an la 3 miliarde de dolari. Tehnologia folosită, la fel ca la TailPath: blockchain. 

Episodul 5 din EIDO Talks aduce în discuție contextul în care s-a aflat, se află și, eventual, se va afla media din România, și, totodată, cum ar putea fi folosite noile tehnologii astfel încât presa să-și găsească noi piloni pe care să-și calibreze modelele de business și care să genereze, în egală măsură, bani.

Dialogul a fost înregistrat în studiourile DIGI 24.

Dezbaterea intregrală, precum și celelalte patru episoade lansate până acum sunt disponibile pe și pe eidostalks.org dar și pe Youtube:

Proiectul EIDOS Talks e o co-producție UPGRADE 100 și EIDOS Foundation realizată cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România.

Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din România – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara.

Proiectul urmează a se derula pe tot parcursul acestui an, prin publicarea unor dezbateri pe teme importante și va cuprinde și alte evenimente legate de starea libertății de exprimare și a jurnalismului cu impact social în România, în contextul exploziei și evoluției unor fenomene cu impact negativ precum dezinformarea, fake news și manipularea prin platforme tehnice și metode tot mai complexe.

EIDOS Talks este un demers sprijinit și de parteneri instituționali precum Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București, Centrul Cultural Clujean și de mulți alți parteneri media.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult