Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Barna anunță că USR declanșează „operațiunea buletinul" și introducerea rezidenței fiscale. Miza, peste un milion de voturi

vot europarlamentare - Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

(Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Aproximativ 37% dintre românii care au mers la urne la alegerile europarlamentare din 26 mai au votat pe liste suplimentare. La alegerile locale și la cele parlamentare aproape 1,4 milioane de voturi s-ar putea să nu mai existe. Sunt voturi exprimate în marile orașe si pe care Alianța USR-PLUS le-a câștigat, în mare parte. Acestea vor dispărea, pentru că persoanele care locuiesc de ani de zile în București, de exemplu, dar nu și-au schimbat buletinul, e posibil să nu se întoarcă în provincie să voteze.

O inițiativă depusă în Parlament de USR prevede că persoanele care muncesc și plătesc contribuții într-o localitate să poată să voteze în localitatea unde lucrează.

„Această componentă a societății care s-a activat politic, foarte puțini dintre ei și-au schimbat buletinul. Avem în paralel și o inițiativă, o campanie care se va desfășura în următoarele luni, prin care îi încurajăm pe oameni să își facă buletine acolo unde locuiesc. Vorbesc de orașele-dormitor din jurul Bucureștiului, din jurul marilor orașe”, a spus Dan Barna, președinte USR și copreședinte al Aliantei USR-PLUS, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Vom distribui documente, pliante, formular de cerere pus în poștă, transmis pe Facebook, «Fă-ți buletin de Crevedia!», tocmai pentru a le facilita, cum ar veni, interacțiunea cu birocrația. Pentru că mulți zic «Mi-aș face buletin, trebuie să mă duc, dar nu știu ce hârtii îmi trebuie, îmi trebuie timbru fiscal... .» . Colegii din aceste filiale ale noastre vor merge cu campanii pe linia aceasta, tocmai pentru a-i încuraja pe oameni să își facă buletin”, a explicat Dan Barna.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Florin check icon
  Argumentul este ok.Insa toti care au votat Usr si asteapta sa vada rezultate trebuie sa inteleaga ca pana la anul dupa parlamentare mai pot astepta.Nici prin alierea cu Plus nu au reusit majoritatea parlamentara,atunci nu au cum sa treaca legi si proiecte prin parlament.Nu atata timp cat deja este o lupta pentru putere intre PNL si USR-PLUS.Nu atata timp cat toxicul si mereu schimbator UDMR schimba macazul in functie de interes,ei cei din UDMR au adevarata putere.Sunt ca septarul de la septica,cei mai mici dar cei ce pot taia pe toti ceilalti.Psd va cadea la anul,insa va face alianta cu UDMR in opozitie si vor bloca tot ce pot.Si cercul asta vicios va continua iar Romania nu va mai vedea soarele rasarind pe strada ei...
  • Like 1
 • Nu voi mai semna niciodata nimic si nu voi mai "pune botul" la nicio initiativa a USR sau USR+. Terminat.
  • Like 0
 • Foarte bună inițiativa. Dacă lumea n-ar fi manipulată ,ar fi și mai bine !
  • Like 0
 • Si diaspora? Nimeni nu-si bate joc de diaspora. Vor plati scump cei care-si bat joc de oamenii care stau ore intregi la cozi.
  • Like 1
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   dan check icon
   Probabil vom mai sta la cozi si de acum inainte cu Melescanu la externe.
   Nenorocitii astia din parlament nu au nici un interes sa se modifice ceva .
   Pana nu va avea majoritate alianta 2020 si PNL nu se va intampla nimic ca sa ajute diaspora.
   • Like 0
 • Daca e vorba de initiativa parlamentara... mult succes in a convinge PSD sa o voteze. La fel, mult succes in a convinge PNL.
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Crezi ca poti sa vorbesti asa fata de cei care au stat la cozi ca sa voteze USR? Limbajul asta nu te avantajeaza. De ce nu dai tu legi daca esti destept sau de ce nu votezi tu in Parlament in locul PSD-ului? Crezi ca-i amuzant?
   • Like 0
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   Realitatea dura e ca poate USR sa aiba si 100 de initiative benefice pentru Romania, sansele sa le treaca prin actualul parlament sunt practic nule, asa cum nule au fost si sansele motiunii de cenzura.
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   E acțiune civică, precum inițiativa "Fără penali" și scopul este de a ajuta cetățenii să se activeze politic cu șanse reale de a fi prezenți la urne fiindcă în democrația "originală" a tov. Ilici aici am ajuns: să luptăm pentru drepturi elementare garantate prin Constituție dar obstrucționate de autoritățile statului căpușate de partide corupte.
   • Like 0
 • La prima vedere pare rezonabil dar ... întortocheate sunt căile ... rezidențelor fiscale.
  Exemplu nr. 1: sunt rezident în localitatea A dar muncesc în localitatea B. Din punct de vedere fiscal localitatea A este și localitatea care mă are înregistrat ca plătitor de taxe și chiar îmi încasează taxele. Angajatorul meu din localitatea B este plătitor de taxe înregistrat în localitatea B. Cine votează după rezidența fiscală în localitatea B și cine în localitatea A ?
  Exemplul 2 : sunt rezident în localitatea A, am proprietăți declarate și în localitatea B, eventaul C,D,.., dar lucrez în localitatea X. Unde voi vota având rezidențe fiscale și în A,B,C,D,.. dar nu în X unde lucrez și ... dorm ?!?
  Exemplul 3: sunt rezident în localitatea A, am proprietăți declarate fiscal în localitățile B,C,D,.. dar muncesc peste hotare în localitatea Z. Care este localitatea de rezidență fiscală care-mi dă dreptul să votez ?!?
  Ce ar fi dacă instituțiile care se ocupă cu actele de stare civilă ( certificate de naștere, cărți de identitate, pașapoarte, certificate de deces să fie interconectate cu Autoritatea Electorală Permanentă și să actualizeze automat Registrul Electoral ?
  • Like 0
 • Da, bun, mișto !
  Dar cu ăia din străinătate cum rămâne ? Simplificăm și noi procedura de înscriere pe listele electorale ? Facem și noi campanie de înscriere pe aceste liste, finanțăm și noi niște ONG-uri din străinătate care să colecteze înscrieri în registrele electorale pentru românii din străinătate ?
  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult