Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Băsescu, de la „Arde-i pe corupți”, la „Grațiază-i pe corupți”: marea miză a scăpării Elenei Udrea de pușcărie

Elena Udrea și Traian Băsescu

„Au cumpărat geci, au cumpărat umbrele, au cumpărat pixuri, au dat mici, bere, până la urmă este o realitate a tranziției. Realitate care nu se mai poate repeta acum, pentru că avem noua lege a finanțării campaniilor electorale. Ideea este să se grațieze, sunt oameni care au făcut deja câțiva ani de pușcărie. Sunt oameni care au făcut arest preventiv pentru asta, deja și-au învățat lecția și mai ales politica penală trebuie să aibă în vedere și recuperarea oamenilor”, a afirmat senatorul PMP, Traian Băsescu, la ieșirea de la comisia juridică din Senat unde s-au votat amendamentele prin care corupții scapă de închisoare.

Fostul președinte reduce furtul sistematic la care a fost supusă țara în ultimele trei decenii la niște pixuri și mici. De parcă întreaga corupție, comisioanele care ne-au lăsat fără autostrăzi și spitale au fost câțiva firfirei pe care politicienii ca Elena Udrea i-au investit în brichete, geci și umbrele ca să aibă poporul sub ce se adăposti când mănâncă un mic din banul partidului.

Cifrele statisticilor pe care Traian Băsescu nu le spune niciodată arată așa: se estimează că România pierde anual 15% din PIB în actele de corupție, iar efectele se văd după 1989 în faptul că infrastructura este la pământ, nu sunt spitale, scade calitatea învățământului și nu avem trenuri care să meargă cu o viteză decentă.

Nu numai că jaful constant paralizează România din toate punctele de vedere, dar corupția pe care vor să o grațieze oferă condițiile perfecte pentru un mediu în care se dezvoltă infracționalitatea, scad statul și instituțiile sale și construiește climatul perfect care ajută structurile mafiote să se dezvolte.

Există și un puțin adevăr în ce spune Traian Băsescu, pentru cine are ochi să-l caute și putere să sape după el. Așa e, o parte din banii furați s-au întors către proști sub formă de pixuri, brichete și sacoșe cu un kil de făină și o sticlă de ulei. Dar ce nivel satisfăcător al ROI (return of investment), ar exclama un șef dintr-o corporație. Să investești în mici și bere ca să furi banii cu sacul încă 4 ani. 

Aceasta este și marea miză a scăpării Elenei Udrea de pușcărie. Poate nu s-a îmbogățit și nu a apucat să pună prea mult prin conturi, dar a fost un om cheie, știe prea multe despre Traian Băsescu și despre finanțarea tuturor campaniilor electorale pentru a fi lăsată pradă deznădejdii prin închisori. Ideea pe care o formulează fostul președinte din aproape în aproape este că în tranziție societatea a funcționat pe principiul fură cine poate, cât poate. În acest fel s-au capitalizat marile partide politice și afaceriștii post revoluționari.

„A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie. (...) Avem nevoie de un moment zero, o graţiere largă de la care să spunem: «Oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia. Aşa, tensiunea va rămâne încă mulţi ani în societate»", spunea fostul președinte la postul public de televiziune acum câteva săptămâni.

Nu se vor lăsa, pentru că așa cum nu se abandonează în urmă unii pe alții membrii organizațiilor mafiote, la fel, această clasă politică nu va accepta niciodată să fie pedepsită. Prin față ocupă spațiul mediatic cu salarizarea unitară și impozitul pe gospodărie, pe din dos votează și câștigă metru cu metru în legislația care să slăbească justiția și să-i scape de închisoare.

Cât despre Liviu Dragnea, atitudinea sa nu este una nouă. Au practicat-o și alții înaintea lui. Coincidențe bizare, de fiecare dată când se adoptă o oroare precum OUG 13 sau vreo lege care vrea să pună cu botul pe labe parchetele, vreun amendament în favoarea corupților, Liviu Dragnea e plecat peste Ocean, nu știe nimic, se declară surprins, nu susține, va vorbi cu colegii. Când vrea să arate că deține controlul total asupra PSD și Guvernului, se încruntă și dă impresia că nu mișcă nimic fără cunoștința lui. Când sunt sensibile temele, habar nu are, nici nu era prin zonă. Cel mai important subiect al ultimelor 5 luni a fost grija politicienilor de a slăbi justiția și de a se scăpa din închisori. Oare unde sunt și când încep marile proiecte pe care le desena liderul PSD în studiourile de televiziune, spitalele regionale, autostrăzile care leagă țara?

Aflăm că Marian Vanghelie își dorește și el un moment T zero.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Penibil comportament: cred că nu doar despre nuți este vorba aici, probabil că în laț mai sunt și eba și ioana și cine mai știe cine!
    • Like 0

  • Sunt convins ca "binomul" traian basescu & elena udrea, nu sa rezumat la campaniile electorale. Caracteristicile celor doi indica o imoralitate generalizata.
    • Like 0
    • @ Schiau Cornel
      Sincer .. imoralitatea lor ma intereseaza foarte putin... spre deloc. Problema este ca dupa tot "baletul" trebuia sa fie o nota de plata a faptelor cel putin cunoscute de noi din presa. Ca sunt si altele scrise pe hartie si bine documentate.. asta doar putem intui. Dar sa avem rabdare, cred ca e tot ce putem face..
      • Like 1
  • check icon
    Sunt de acord cu un moment t₀, cu condiția ca t₀ să fie momentul în care ies din pușcărie!
    Ei pur și simplu vor să fie în continuare așa cum este de 27 de ani încoace, deoarece pentru ei e foarte bine așa: au banii, au puterea, și nu vor pușcărie pentru că atunci pierd puterea și nu mai pot fura, trebuie să se apuce de muncă cinstită.
    • Like 4
    • @
      check icon
      Subscriu! Adică, o spun și o repet ...
      • Like 0
  • David Z. check icon
    Cei condamnați de fapte de corupție nu ar mai trebui să fie în funcții publice vreodată - punct.
    • Like 5
    • @ David Z.
      check icon
      Corect, nici ei și nici rudele lor, ar fi o proclamație de la Timișoara întârziată...
      • Like 0
  • check icon
    ABSOLUT TOȚI politicienii și camarilele de putere care-i înconjoară sunt numai jigodii care mimează democrația.
    Sunt numai roiuri de saprofiți și haite de necrofagi care bâzâie și mormăie deasupra hoitului care a devenit România.


    Momentul T zero este cel în care vor crăpa cu toții!
    Cu cât vine mai repede cu atât mai bine.

    România cum a fost, România așa cum ne-ar fi plăcut s-o știm este moartă, dar neîngropată și se află în plină descompunere.

    Cei care visează în condițiile astea la "stat de drept", la "democrație" este ori naiv ori redus mintal.
    Încercați de exemplu să atașați aceste sintagme unor țări ca Somalia și mai nou Siria (ambele foste socialiste, unde regimurile au căzut din cauze interne sau externe).
    România nu-i departe.
    • Like 7
  • Cu aceasta propunere,Basescu a anulat tot ce a facut bun in cei 10 ani de mandat.
    • Like 2
    • @ Viorel Ariton
      check icon
      „a anulat tot ce a facut bun in cei 10 ani de mandat.”. Tot ce a făcut bun??!! Care-i tot ăla? Eu nu știu. Poate doar că nu l-a lăsat pe Năstase care, și eu aș zice, a fost un lucru bun. Sau poate dv. știți ceva ce noi nu știm, ne detaliați?
      • Like 1
    • @ Viorel Ariton
      check icon
      Ce a facut bun in cei 10 ani?
      • Like 1
    • @ Viorel Ariton
      Basescu nu anulează nimic, așa a fost de la bun început. Cei care l-au votat au vrut să scape de regimul Nastase. De fapt Basescu a înlocuit camarila lui Nastase cu a lui. De aia se și miră că statul de drept nu-i mai ascultă comenzile. El prin stat de drept înțelege de fapt oamenii lui (asta a și spus intr-un interviu că o parte din oamenii lui au arestat cealaltă parte). Toate mandatele lui au fost un dezastru, ca primar singurele realizări au fost că si-a dat casă și a cedat parcarile publice către firma lui Cocos. Ca ministru a vândut flota și nu a făcut nici un km de autostradă ba din contră a susținut ca România nu are nevoie de autostrazi că el circula cu avionul. Ca președinte și-a impus un guvern de paie ( ca și cel actual) , a tăiat salariile și a impozitat pensiile (deși în campanie îl acuza pe Tariceanu că nu vrea să mărească salariile profesorilor cu 50 %) ca să poată Nuți sa primească parandaratul de la așa zisele investiții (terenuri de fotbal în pantă sau telescaune în zone miniere). De fapt miza scăpării corupților nu e așa zisa relație a lui cu Nuți ci mai degrabă posibilele dezvăluiri ale acesteia privind traseul banilor. Acum de când nu mai e la putere nici o companie națională sau multinationala nu mai încheie contracte cu biroul notarial al fiicei și nici frati-su nu mai trage sforile în port ca e la răcoare, iar fica cea mică nu mai toacă banii la Bruxelles.
      • Like 3
    • @ Viorel Ariton
      Astept cuminte si politicos sa vad cu liniuta si de la capat realizarile..
      In afara de " a iesit in locul lui Nastase". Draga Stolo... te rog sa ma ierti !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult