Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum justifică azi Traian Băsescu grațierea corupților: „N-au plecat cu banii acasă, și-au învățat lecția, trebuie să avem în vedere și recuperarea oamenilor”

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat miercuri că persoanele care ar urma să fie grațiate în urma amendamentelor propuse de el la proiectul legii grațierii „nu au plecat cu banii acasă”, ci au cumpărat geci, pixuri, au dat mici și bere, adăugând că „și-au învățat lecția” și „important este să se grațieze”.

„Au cumpărat geci, au cumpărat umbrele, au cumpărat pixuri, au dat mici, bere, până la urmă este o realitate a tranziției. Realitate care nu se mai poate repeta acum, pentru că avem noua lege a finanțării campaniilor electorale. Ideea este să se grațieze, sunt oameni care au făcut deja câțiva ani de pușcărie. Sunt oameni care au făcut arest preventiv pentru asta, deja și-au învățat lecția și mai ales politica penală trebuie să aibă în vedere și recuperarea oamenilor”, a afirmat senatorul PMP, Traian Băsescu, la ieșirea de la comisia juridică din Senat. 

Majoritatea senatorilor din Comisia juridică a votat miercuri în favoarea amendamentelor depuse de Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.

Totodată ar urma să fie grațiate fapte săvârșite de către membrii instanțelor de arbitraj sau în legătură cu aceștia sau fapte săvârșite de funcționari străini sau în legătură cu aceștia.

Liderul PSD Liviu Dragnea declarase atunci când Șerban Nicolae și-a depus amendamentul la acest proiect că nu îl susține și că, mai mult decât atât, acesta îl va retrage. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar senatorii PSD din comisie au votat cu toții pentru amendament.

Propunerea privitoare la grațiere va fi votată în Parlament. Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este cameră decizională. Potrivit reprezentanților Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor, de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de condamnați.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O lacrima mi s-a format in coltul ochiului dar emotia pe care o simt ii taie avantul de a se da de-a dura pe obraz si, incet incet, prin paraie, rauri si suvoaie, sa se rostogoleasca-n mare ... E SI EI OAMENI!!
  • Like 0
 • check icon
  Ba... tocmai, ca au plecat cu banii acasa.
  • Like 1
 • check icon
  Pentru cei mai grei de cap, care nu înțeleg profunzimea gândirii bășesciene, îmi permit să dau mai jos un exemplu explicativ al celor spuse de ex Sindbad marinarul:
  dacă un angajat într-o firmă oarecare (particulară sau de stat) fură de la un client dar nu folosește bunurile ori banii ducându-i acasă ci îi dă ca mită șefului/patronului pentru a obține un liber, o promovare sau alt beneficiu, nici unul dintre cei doi nu este tras la răspundere (angajatul hoț nu a dus banii acasă, patronul mituit i-a luat liniștit, sigur fiind că a scăpat de teroarea parchetelor)!
  Ce-i așa greu de priceput?
  Și toată lumea-i fericită!
  • Like 3
 • Băsescu este un jeg uman care nu va plăti niciodată pentru faptele sale. Din păcate.
  • Like 2
 • Paul check icon
  Numai când trebuie sa ma gândesc la basescu ma apuca scârba. Acest jeg uman este arhetipul politicianului roman: face orice ca sa ajungă el la ciolan... Cum va simțiți acum voi cei care l-ați votat pe marele om de partid și de stat basescu?
  • Like 1
  • @ Paul
   Anon check icon
   Tradat, dezamagit, scarbit. Nu ca la vremea respectiva ar fi fost optiuni mai bune.
   • Like 2
 • Anon check icon
  Nu, Base, n-ai dreptate. Ar trebui sa-ti fie rusine. Tocmai tu, ma?!
  • Like 0
 • check icon
  Ha...! Halal țară, halal fost președinte...
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult