Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat miercuri că persoanele care ar urma să fie grațiate în urma amendamentelor propuse de el la proiectul legii grațierii „nu au plecat cu banii acasă”, ci au cumpărat geci, pixuri, au dat mici și bere, adăugând că „și-au învățat lecția” și „important este să se grațieze”.
„Au cumpărat geci, au cumpărat umbrele, au cumpărat pixuri, au dat mici, bere, până la urmă este o realitate a tranziției. Realitate care nu se mai poate repeta acum, pentru că avem noua lege a finanțării campaniilor electorale. Ideea este să se grațieze, sunt oameni care au făcut deja câțiva ani de pușcărie. Sunt oameni care au făcut arest preventiv pentru asta, deja și-au învățat lecția și mai ales politica penală trebuie să aibă în vedere și recuperarea oamenilor”, a afirmat senatorul PMP, Traian Băsescu, la ieșirea de la comisia juridică din Senat.
Majoritatea senatorilor din Comisia juridică a votat miercuri în favoarea amendamentelor depuse de Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.
Totodată ar urma să fie grațiate fapte săvârșite de către membrii instanțelor de arbitraj sau în legătură cu aceștia sau fapte săvârșite de funcționari străini sau în legătură cu aceștia.
Liderul PSD Liviu Dragnea declarase atunci când Șerban Nicolae și-a depus amendamentul la acest proiect că nu îl susține și că, mai mult decât atât, acesta îl va retrage. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar senatorii PSD din comisie au votat cu toții pentru amendament.
Propunerea privitoare la grațiere va fi votată în Parlament. Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este cameră decizională. Potrivit reprezentanților Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor, de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de condamnați.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
dacă un angajat într-o firmă oarecare (particulară sau de stat) fură de la un client dar nu folosește bunurile ori banii ducându-i acasă ci îi dă ca mită șefului/patronului pentru a obține un liber, o promovare sau alt beneficiu, nici unul dintre cei doi nu este tras la răspundere (angajatul hoț nu a dus banii acasă, patronul mituit i-a luat liniștit, sigur fiind că a scăpat de teroarea parchetelor)!
Ce-i așa greu de priceput?
Și toată lumea-i fericită!