Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Marian Vanghelie vrea „să se reînceapă de la zero”: „Sunt pentru graţierea corupţilor, mă întrebaţi parcă sunt masochist”

Marian Vanghelie

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a declarat, miercuri, la finalul procesului în care este judecat pentru nouă fapte de luare de mită, că este de acord cu graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie, adăugând: „Sunt pentru graţierea corupţilor, mă întrebaţi parcă sunt masochist”, potrivit News.ro.

„Cred că ar trebui să se restarteze această ţară şi să se înceapă de la zero cu o normalitate, cu reguli foarte clare, pentru cetăţeni, pentru politicieni, pentru procurori. Nu se poate fără reguli (…) Sunt pentru graţierea corupţilor, mă întrebaţi parcă sunt masochist”, a declarat Marian Vanghelie.

În perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20 la sută din valoarea contractelor oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru, potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.

Senatorii din Comisia juridică au votat miercuri ca amendamentele la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.

Președintele PSD Liviu Dragnea a scris miercuri seara pe Facebook că dezaprobă „categoric” votul din Comisia juridică de la Senat pentru grațierea faptelor de corupție.

Propunerea privitoare la grațiere va fi votată în Parlament. Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este cameră decizională.

Peste 1.500 de bucureșteni au protestat miercuri seară în Piața Victoriei față de votul pentru grațierea corupților.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Pai daca pe asta il intrebam daca vrea gratierea, e ca si cum l-ai intreba pe Becali daca iubeste banul sau pe Basescu daca iubeste marea...
    • Like 0
  • Ce bine jucat. Pune-i pe altii sa lanseze si sa iti implementeze ideile controversate, declara-te impotriva lor dar nu poti face nimic sa le opresti.. ca asta e, le-a votat parlamentul.
    • Like 1
  • Ce restart, în secunda 2 după ce a fost gratiat, românul revine la vechile obiceiuri, pentru că știe că îl scapă din nou partidul. Oricum ei se consideră victimele sistemului.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult